Hoe kies je de meest geschikte cannabisvariëteit om te kweke

Published :
Categories : Cannabis kwekenStrain informatie

Hoe kies je de meest geschikte cannabisvariëteit om te kweke

Het selecteren van een cannabisvariëteit voor je kweek is zowel een belangrijke als een moeilijke beslissing. Er zijn duizenden strains op de markt die stuk voor stuk verschillend zijn. Het is daarbij geen kwestie van de _beste_ strain om te kweken, maar eerder een kwestie van welke soort aan je persoonlijke behoefte en voorkeuren voldoet.

Je beslissing hangt af van verschillende factoren. Denk daarbij aan de gewenste effecten, beperkingen en je kweekervaring. Wil je planten kweken die een fysieke stone induceren of prefereer je een inspirerende high? Heb je ruimschoots ruimte om binnen of buiten te telen of moet je het doen met een omgebouwde garderobekast? Kweek je al langere tijd wiet of is het je eerste of tweede teelt?

In dit artikel brengen we je op de hoogte van de belangrijkste zaken die je moet overwegen bij het selecteren van een strain om te kweken. We hopen dat dit je selectieproces wat vergemakkelijkt.

DE GROOTTE VAN JE LOCATIE VERSUS HET FORMAAT VAN JE STRAIN

Alvorens je een strain selecteert voor je kweek, is het belangrijk dat je de kweeklocatie overweegt. Niet alle kwekers beschikken over dezelfde ruimte. Sommigen hebben mazzel en hebben een grote kas of wonen in een buitengebied waar ze hun planten op een akker of in de tuin kunnen kweken. Andere kwekers moeten het doen met beperkte binnenruimtes. Denk hierbij aan een kweekkamer, keukenkastje of zelfs aan het ombouwen van een desktopcomputer.

Elke strain groeit tot een bepaalde hoogte. Die hoogte hangt af van de genen, maar omgevingsfactoren en trainingstechnieken kunnen ook een groot verschil maken. Doorgaans worden sativa-dominante planten hoger, zijn de tussenknoopstukken hierbij groter en komen ze buiten beter tot hun recht. Sommige van deze strains zien eruit als cannabisbomen en kunnen een hoogte van meer dan 3m bereiken. Het oogstgewicht van deze variëteiten is doorgaans indrukwekkend, maar dergelijke planten nemen wel veel ruimte in en hebben veel hulpbronnen nodig.

Indica-dominante variëteiten groeien echter eerder in de vorm van een struik en variëren in hoogte van 80 tot 160cm. Ze zijn prima voor binnenkweek, maar buitenkwekers met weinig kweekruimte kunnen er ook goed mee uit de voeten.

Autoflowering variëteiten zijn je derde keuzemogelijkheid. Deze veelzijdige strains worden tussen de 50 en 100cm hoog en zijn binnen in de kleinste ruimtes te kweken. Buitenkwekers kiezen ook wel voor deze dwergplanten om ze aan nieuwsgierige blikken te onttrekken.

Growing Cannabis Indoor

IETS OVER DE GROEISNELHEID

De groeisnelheid is ook een overweging die in de bovenstaande categorie valt. Deze is namelijk bepalend voor de bezettingsgraad van je kweekruimte. Sommige kruisingen zijn dusdanig veredeld dat ze een korte bloeiperiode kennen; andere kunnen er veel langer over doen. Strains die sneller te oogsten zijn, hebben de voorkeur van broodkwekers en kweekliefhebbers die onder de radar willen blijven.

Als je groeisnelheid belangrijk vindt, kies dan voor een autoflowering variëteit. Doorgaans knallen die van zaad naar oogstrijpe plant in 8-10 weken. Daar kunnen kwekers in koelere klimaatstreken vooral hun voordeel mee doen of telers die tijdens een bloedhete zomer een razendsnelle kweek willen draaien.

KWEEKERVARING

Het is handig als je al groene vingers hebt, maar aan het kweken van cannabis zitten wel bepaalde haken en ogen. Het lukt het best met wat vallen en opstaan, waarbij je na een paar keer precies weet wat voor jou werkt. Zadenbanken vermelden vaak de moeilijkheidsgraad bij de aangeboden strains of informeren je over hoe je ze moet verzorgen. Aspirant-kwekers moeten daar dan ook rekening mee houden bij hun strain-selectie. Het bespaart je in ieder geval een hoop bloed, zweet en tranen. Strains die beschreven worden als "makkelijk" kunnen wel tegen een stootje en herstellen snel van geijkte beginnersfoutjes. Deze soorten zijn niet minder indrukwekkend dan de wispelturigere variëteiten; ze zijn alleen veel stabieler.

Ook hier kunnen aspirant-kwekers grote kweeksuccessen behalen met autoflowers. Vanwege het kleine formaat blijven deze makkelijk te hanteren. En omdat ze zo veerkrachtig zijn, leggen ze niet snel het loodje. Waar fotoperiode strains afhankelijk zijn van een veranderende lichtcyclus voor de bloei, gaan autoflowers uit zichzelf bloeien. En dat is een groot voordeel voor beginnende kwekers.

Ervaring is de beste leermeester. Kwekers genereren dit door om het even welke strain te kweken en al lerende en experimenterende te kweken. Omdat ze diverse kweek- en trainingstechnieken onder de knie krijgen, plus op de hoogte raken van kweekomstandigheden en ultra-moderne kweektechnieken, krijgen ze de moeilijkste variëteiten klein.

WAT VOOR EFFECTEN PREFEREER JE?

De effecten die je wenst, zijn ook doorslaggevend voor de selectieprocedure. Dit voelde je echter vast al aankomen. Als toppen een te zware stone of een iets te enthousiasmerende high veroorzaken, is dat een beetje zonde van je tijd. Hoe weet je echter wat de effecten zijn, als je een strain nog nooit hebt geprobeerd? Als je mazzel hebt, is er een coffeeshop bij je om de hoek. Koop wat van de wiet die je wilt gaan kweken en doe een blowtest. Meestal publiceren zadenbanken ook reviews, waarin ze de strains die ze verkopen uitvoerig bijschrijven. Je leest er werkelijk alles in terug, van het THC-gehalte tot het terpenenprofiel.

Voordat je een kweek opstart, is het handig verschillende strains te roken of vapen, zodat je weet wat je voorkeur is. Indica-dominante soorten hebben de naam een zware fysieke stone te induceren, met kalmerende kwaliteiten. Deze kun je het best 's avonds thuis gebruiken om lekker te relaxen. Van sativa-dominante cannabisvariëteiten is de high echter stimulerend. Je kunt hier de hele dag van genieten om je aandachtsspanne en productiviteit een boost te geven.

Het onderscheid tussen deze twee subsoorten is echter niet zo zwart-wit. Tijdens veredelingsprojecten zijn deze genetische eigenschappen grotendeels vermengd geraakt. Daarom bevatten veel hedendaagse kruisingen zowel indica- als sativa-genen. Sommige strains zijn zelfs gezegend met een harmonieuze 50/50-verhouding.

Bovendien zijn sommige kruisingen selectief veredeld zodat ze een hoge concentratie THC hebben, terwijl dat bij andere strains het CBD-gehalte is. Mensen voor wie de high niet hoog genoeg kan zijn, kunnen gebruikmaken van strains met een THC-gehalte van 25% of meer. Wat CBD betreft, zijn er momenteel soorten met een hoge concentratie cannabidiol en bijna 0% THC. Dat impliceert dat mensen die liever geen high ervaren toch hun voordeel kunnen doen met de fysiologische effecten van cannabis en haar heerlijke aroma's en smaken. We gaan dus snel verder met...

Two guys Smoking Cannabis

HET BELANG VAN AROMA'S EN SMAKEN

Het is niet zo dat alle cannabisvariëteiten standaard geweldig smaken. Je zult als kweker aan de slag moeten om je toppen op de juiste manier te drogen en te curen om de smaakervaring te optimaliseren. Het is echter wel zo dat elke strain een eigen terpenenprofiel heeft. Terpenen zijn aromatische verbindingen die uiteenlopende geuren en smaken genereren. Planten in de vrije natuur maken deze stoffen aan om onder andere insecten en pestbeestjes tegen te gaan.

In de cannabisplant zijn inmiddels meer dan honderd van dit soort verbindingen ontdekt. Limoneen verspreidt bijvoorbeeld een sterke citrusgeur, bèta-caryofylleen genereert de smaken van specerijen en zwarte peper, terwijl myrceen vleugjes aarde en kruidnagel voortbrengt.

Loop maar eens een coffeeshop binnen en vraag of je in de voorraadpotten mag ruiken. Je zult merken dat de inhoud telkens ietwat anders ruikt. Dat komt omdat elke strain andere terpenen heeft, met diverse top-, hart- en basisnoten.

In principe ruiken alle cannabisvariëteiten goddelijk, maar de ene strain ruikt soms "lekkerder" dan de andere. Dat is echter een kwestie van persoonlijke smaak. Zoetekauwen zullen watertanden van strains als OG Bubble Gum en Choco Candy. Liefhebbers van fruitsmaken kunnen kiezen voor Blueberry of Pineapple Express. Houd je meer van iets hartigs, dan verwent White Cheese je smaakpapillen.

LET OP JE KLIMAATOMSTANDIGHEDEN

De klimaatomstandigheden hebben soms een grote invloed op cannabisplanten. Hedendaagse kruisingen bevatten het genetisch materiaal van de landrasplanten waaruit ze veredeld zijn. De genen van autoflowering variëteiten komen oorspronkelijk uit koudere klimaatstreken, zoals Centraal- en Noord-Azië. Die kunnen dus wel tegen een kouder klimaat en een korter groeiseizoen. Uit Jamaica en Thailand afkomstige strains zijn echter weer niet zo hittegevoelig. Ideaal als je dichter bij de evenaar woont.

Zorg ervoor dat de strain die je kiest, past bij je klimaatstreek. Als je in een noordelijk klimaat hoge tropische sativa's kweekt, staat je een teleurstelling te wachten. Dat gaat ook op voor strains die tegen de kou kunnen; die moet je bijvoorbeeld niet in de Sahara of in een tropisch klimaat kweken.

HET IS ZOVER: TIJD OM JE KEUZE TE BEPALEN

Hoewel twijfelkonten bij het selecteren vaak last hebben van keuzestress, kun je maar het best op je gevoel afgaan en gewoon wat zaadjes een kans geven. Natuurlijk moet je geen strain selecteren die niet bij je klimaatstreek past, maar het komt er verder eigenlijk op neer dat je elke soort kunt kiezen die je maar wilt! En als je over de ruimte, tijd en middelen beschikt, kweek dan gerust tegelijkertijd een paar verschillende variëteiten, zodat je de planten goed kunt vergelijken. Veel succes op je zoektocht!

Marijuana buds from different strains