Wat Zijn Popcorn Toppen En Hoe Voorkom Je Ze?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Wat Zijn Popcorn Toppen En Hoe Voorkom Je Ze?

Popcorn toppen zijn kleine toppen, ongeveer zo groot als een stukje popcorn, die zich niet ontwikkelen tot volgroeide toppen. Ze kunnen problematisch zijn als je je opbrengst wilt maximaliseren. Leer alles over popcorn toppen en het voorkomen van een matige oogst.

Popcorn toppen zijn kleine, luchtige toppen die ongeveer net zo groot zijn (of zelfs kleiner) als een stukje popcorn. Ze kunnen zich ontwikkelen als de kweekomstandigheden niet optimaal zijn. De toppen zelf zijn niet minder krachtig dan de grotere. Toch staan ze voor een verlies van de mogelijke opbrengst en zijn ze visueel niet aantrekkelijk. Hier lees je alles over de oorzaken van popcorn toppen en het voorkomen ervan. Ontdek echter ook de voordelen van deze ongewenste toppen.

DE OORZAKEN VAN POPCORN TOPPEN

Zelfs de meest doorgewinterde kwekers kunnen te maken krijgen met popcorn toppen. Meestal zijn ze het resultaat van stress bij je planten en de meestvoorkomende reden is buitensporige hitte tijdens de groei. Naast hittestress kunnen ze ook ontstaan door overbezetting in je kweekruimte en een teveel aan schaduw. Onder deze stressvolle omstandigheden, kan het gebeuren dat planten slechts een aantal volgroeide toppen produceren. Daarbij ontwikkelen ze een grote hoeveelheid kleine popcorn toppen, voornamelijk op de onderste takken.

DE VOOR- EN NADELEN VAN POPCORN TOPPEN

Het is logisch dat je oogst negatief wordt beïnvloed als je cannabisplanten minuscule, luchtige toppen ontwikkelen. De toppen zien er ook niet aantrekkelijk uit. Daardoor proberen veel commerciële kwekers ze te vermijden.

Popcorn toppen hebben echter hetzelfde effect als volgroeide toppen en zijn ongeveer even krachtig, al kan dit door de dichtheid iets afnemen.

Ben je een cannabis liefhebber of medicinale gebruiker die nieuwe soorten wil proberen, maar moet je wel aan je budget denken? Dan kan het interessant zijn om popcorn toppen te kopen. Soms bieden dispensaria popcorn toppen aan met korting. De toppen worden namelijk over het algemeen als wiet van "B-klasse" beschouwd. Ook kunnen ze geschikt zijn om te verdampen of voor het maken van edibles.

HET VOORKOMEN VAN POPCORN TOPPEN

Omdat popcorn toppen vaak het resultaat zijn van omgevingsstress, is het van groot belang om de omgevingsvariabelen te beheren. Als je binnen kweekt, is het gemakkelijker om factoren, zoals de temperatuur, in toom te houden. Toch kun je ook buiten maatregelen treffen om het risico op popcorn toppen te verkleinen. Laten we een aantal preventieve stappen bespreken die zowel binnen als buiten van pas komen.

DE PREVENTIE VAN POPCORN TOPPEN BINNEN

Allereerst moet je de temperatuur in je kweekruimte regelmatig controleren. Over het algemeen zijn cannabisplanten niet dol op extreme temperaturen, zoals heftige kou of buitensporige hitte. Als vuistregel kun je in de vegetatieve fase een temperatuur aanhouden van ongeveer 25°C met de lampen aan en 15°C of hoger met de lampen uit.

Als je binnen kweekt, zijn je kweeklampen vaak de oorzaak van een hoge temperatuur, zelfs in koudere klimaten. High-performance HID-kweeklampen, maar ook sommige LED lampen, kunnen de temperatuur in een tent of kleine kweekruimte dramatisch laten stijgen. Bekijk de afstand tussen je planten en de lampen. Verbeter dit, indien nodig, om hittestress bij je cannabis zoveel mogelijk te voorkomen. Je moet ook zorgen voor voldoende luchtcirculatie. Een simpele, draaiende ventilator, die rustig over je planten blaast, kan echt een uitkomst zijn om buitensporige temperaturen in een microproject te voorkomen. Een thermo-hygrometer is hierbij een geweldig hulpmiddel. Hiermee kun je de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid meten. En zo presteert je kweekproject te allen tijde goed.

Een overbevolkte kweekruimte, volgepropt met cannabis, kan ook een reden zijn voor het ontstaan van popcorn toppen. Zet je planten zo neer dat elke plant voldoende licht ontvangt. Ontwikkelen ze grote fan leaves die veel schaduw geven? Dan kun je wat ontbladeren/snoeien om de onderste toppen meer licht, en dus gewicht, te geven.

Wat Zijn Popcorn Toppen En Hoe Voorkom Je Ze

DE PREVENTIE VAN POPCORN TOPPEN BUITEN

Als je buiten kweekt, heb je minder controle over bepaalde factoren, zoals de temperatuur en de intensiteit van de zon. Maar je kunt nog steeds genoeg doen om de stress voor je planten te verminderen. Wordt je cannabis tijdens de hete zomermaanden blootgesteld aan direct zonlicht en hoge temperaturen? Zorg dan voor schaduw. Een scherm boven je planten verlaagt de temperatuur en dus de kans op hittestress. Een andere mogelijkheid: als je ergens woont waar het een paar maanden per jaar ongelooflijk heet is, dan kun je ook je project zo timen dat je de buitensporig hete periode overslaat.

POPCORN TOPPEN VOORKOMEN MET SNOEIEN (DIEVEN) EN SCROG

SNOEIEN/DIEVEN

Je kunt je planten snoeien door de onderste, meer struikachtige groei te verwijderen. Zo wordt de productie van toppen in het bovenste deel van de plant gestimuleerd. Dieven kan lastig zijn, omdat kwekers het oneens zijn over het juiste moment. Sommigen geloven dat je dit het beste kunt doen vlak voor het overschakelen naar 12-12. Hierbij worden de minder ontwikkelde toppen locaties onderaan de plant verwijderd. Zo richt ze haar energie op de top. Het verwijderen van te veel toppen locaties veroorzaakt echter gegarandeerd stress bij je plant. En dat komt de algehele opbrengst niet ten goede. Het voordeel is wel dat het dieven de luchtcirculatie verbetert rond de lagere delen van de plant.

SCROG

De Screen Of Green kweekmethode, oftewel ScrOG, is een eenvoudige techniek waarmee je je oogst kunt maximaliseren als je binnen kweekt. Om planten in een ScrOG te kweken en ongewenste popcorn toppen te voorkomen, heb je het volgende nodig:

• ScrOG net met gaten van 5cm (je kunt deze in elke goede growshop kopen)
• 8 lange houten latten voor het frame van je ScrOG
• Wat haken, schroeven of krammen om het ScrOG net op je frame te monteren.

HOE MAAK JE ZELF EEN SIMPELE SCROG?

1. Neem 4 lange houten planken om een simpel vierkant frame te bouwen voor je ScrOG.

2. De andere 4 planken fungeren als steun voor het frame, als een soort simpele tafel.

3. Bevestig met een hamer en wat krammen het ScrOG net bovenop het frame.

Als je je cannabisplanten in een ScrOG setup kweekt, moet je je planten buigen en weven terwijl ze door de gaten van het net heen groeien. Mettertijd ontwikkelt er zich een vol en gelijkmatig bladerdak door het ScrOG net. Zo ontvangen je planten de maximale hoeveelheid licht van je kweeklampen.

Vaak combineren kwekers een ScrOG met dieven. Zo kunnen de planten hun energie richten op hun bovenste delen, dus alles boven het ScrOG net. Hiermee heb je een zeer effectieve manier om cannabis van topklasse te kweken. En zo eindig je niet met popcorn, maar geniet je van grote, sappige toppen.