Hoe Test Je De Kwaliteit Van Cannabiszaden?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe Test Je De Kwaliteit Van Cannabiszaden?

Slechte cannabiszaden zaaien resulteert soms in verloren tijd en moeite. Maar hoe onderscheid je nu de gezonde zaden van de slechte? Deze tips bieden je hulp.

Voordat je in staat bent te beginnen met cannabis kweken, is er een hoop voorbereiding nodig. Kwekers moeten bijvoorbeeld zorgen voor goede kweekverlichting om planten van energie te voorzien. Ook hebben ze, binnen dan wel buiten, ruimte nodig om cannabis te kweken. Verder is een waterbron nodig, een reeks macro- en micronutriënten en goede aarde, indien ze dit teeltmedium kiezen.

Er is nog een punt op de lijst dat je zou moeten afvinken voordat je gaat kweken. Dit zien mensen echter vaak over het hoofd. Het controleren van de kwaliteit van je cannabiszaden voordat je ze in de grond stopt, is een simpele stap. Eentje die later vaak een hoop tijd en energie bespaart.

De betrouwbaarste manier om te checken of je zaden bruikbaar zijn, is door ze simpelweg in de aarde te stoppen en ze te laten kiemen. Deze methode is dan wel eenvoudig, maar het duurt vaak even voordat ze de bovenlaag doordringen. Dit is met name vervelend als je op grote of commerciële schaal kweekt. Of als je simpelweg zo snel mogelijk met je teelt wilt beginnen. Hieronder bespreken we een paar simpele manieren om de kwaliteit van je cannabiszaden te beoordelen.

 Zambeza-cannabiszaad ontkiemd

DE BRON BEPAALT VAAK DE KWALITEIT

Voordat we überhaupt beginnen over het testen van zaden, is het belangrijk waar je ze vandaan hebt. Door ze van een betrouwbare coffeeshop, seedshop of headshop te kopen, verhoog je de kans dat ze van goede kwaliteit zijn. Ook weet je zo precies wat voor soort het betreft, wat voor karakteristieken deze heeft, wat de bloeitijd is, etcetera.

Sommige cannabisgebruikers raken enthousiast als ze een paar cannabiszaadjes onderin een zojuist aangeschaft wietzakje vinden. Dit hoeft echter niet per se een goede zaak te zijn. Naast dat de zaden meer gewicht aan het zakje toevoegen, is de kans klein dat ze levensvatbaar zijn. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze ook niet gefeminiseerd. Het is tevens onmogelijk te weten welke soort het precies betreft en of de genen waardevol zijn. Mocht je desondanks vastberaden zijn, dan is dit mogelijk een leuk zijproject. Er is tenslotte niks mis mee om te proberen de zaden op te kweken. Houd je verwachtingen echter wel reëel en wees niet te optimistisch.

HOE ZIEN JE ZADEN ERUIT?

Je hebt inmiddels wat zaden bemachtigd en wilt ze binnenkort ontkiemen. Je bent echter niet volledig zeker van hun kwaliteit. Het eerste wat je dan zou moeten doen, is ze van dichtbij bekijken. Dit is met het blote oog te doen, maar een vergrootglas maakt het een stuk makkelijker.

Gezonde zaden bevatten vaak een “tijgerprint”-patroon op de schil met een variatie aan bruin, grijs en soms zwart. Ze vertonen meestal ook stipjes en lijken een wasachtig laagje te bevatten. Soms zijn zaden echter groen, wit of bleek. Dit duidt op een lage kans op ontkieming.

Gezonde zaadjes zijn meestal hard. Ze horen externe druk te kunnen weerstaan, zoals bij het knijpen tussen de wijsvinger en duim. Barst het zaadje onder deze druk? Dan wijst dit erop dat het zwak en ongezond is.

Close-up van cannabiszaden

HOE OUD ZIJN JE ZADEN?

Als je je zaden bij een smartshop of headshop koopt, is het mogelijk te informeren hoe oud ze zijn en krijg je vaak een eerlijk antwoord. Van zaadjes die je in zakjes vindt of anderzijds bemachtigt, is het lastiger om de leeftijd te achterhalen. De leeftijd van een zaadje kennen voordat je het zaait, is voordelig. Zaden die te oud zijn, kiemen namelijk niet of doen er langer over als ze wel uitkomen.

Zaden zijn op zichzelf een levensvorm en zodoende onderhevig aan veroudering en aantasting. Hoewel ze soms pas na jaren onbruikbaar zijn, blijft het iets om rekening mee te houden voordat je gaat kweken.

KIJK OF JE ZADEN DRIJVEN IN WATER

Een voordelige en simpele manier om te achterhalen of je zaden de moeite waard zijn, is door te kijken of ze blijven drijven in water. Vul een glas of pot met water en doe je zaadjes erin. Laat ze een paar uur in het water liggen en controleer ze later. Zaden die naar de bodem zijn gezonken, zijn gezond. Deze zou je meteen moeten laten ontkiemen na het onderdompelen. Zaden die blijven drijven, zijn waarschijnlijk van slechte kwaliteit. Wil je geen tijd verspillen? Gebruik deze dan niet.

HET IS ALTIJD MOGELIJK ZE ALSNOG TE ZAAIEN

Mocht je tijd over hebben en cannabis puur voor het plezier kweken, ga dan vooral je gang en zaai de zaden. Dit is een 100% accurate manier om vast te stellen of je zaadjes levensvatbaar zijn of niet.

Het planten van een zaadje in de grond en wachten tot het ontspruit, is één manier om te zien of het gezond is. Het gaat echter iets sneller als je de zaden in realtime ziet ontkiemen. Leg de zaadjes hiervoor tussen twee tissues op een bord. Besproei de tissues met water tot ze vochtig zijn en zet het bord vervolgens op een donkere plaats. Controleer eenmaal per dag en let daarbij op een wit staartje. Dit is de kiemwortel, die uiteindelijk tot de hoofdwortel uitgroeit. De gekiemde zaden zijn vervolgens in de aarde te stoppen om zaailingen te worden.

Primary Root from Blueberry Cheese