Stikstoftekort In De Cannabisplant

Published :
Categories : Cannabis kweken

Stikstoftekort In De Cannabisplant

Stikstof is een essentieel onderdeel van plantengroei. Het is het belangrijkste bestanddeel van chlorofyl en een primair ingrediënt in aminozuren, DNA en RNA. Het vroegtijdig identificeren van een stikstoftekort bij je cannabis leidt tot gezonde gewassen en grotere opbrengsten.

Stikstof is de "N" in het essentiële NPK nutriëntenmengsel en vormt ongeveer 78% van de atmosfeer van de aarde. Het is een belangrijk bestanddeel van chlorofyl, de stof die planten gebruiken in de fotosynthese. Stikstof ondergaat chemische reacties met andere elementen om volledig nieuwe verbindingen te vormen, die planten gebruiken voor essentiële biologische functies. Het is ook een primaire component van aminozuren - de bouwstenen van het plantenleven en het leven op aarde.

Planten kunnen stikstof niet rechtstreeks uit de atmosfeer opnemen. Daarom worden stikstofionen via het wortelsysteem opgenomen uit ammonium of nitraten. Om de plantenbladeren, stammen, wortels en takken gezond te houden, is stikstof, naast andere voedingsstoffen, vereist. Van alle essentiële nutriënten, is stikstof in grotere hoeveelheden nodig om de ideale gewasontwikkeling te waarborgen. De juiste hoeveelheden stikstof zorgen voor een robuuste en vitale groei. Dit geldt met name voor cannabis.

SYMPTOMEN

Stikstof is oplosbaar en wordt in de plant getransporteerd naar waar het het meest nodig is. Als planten niet genoeg stikstof krijgen, "stelen" ze het van de oudere delen van de plant om de nieuwe groei te voeden.

Cannabis is een stikstof-hongerige plant, dus het is belangrijk om te weten hoe je een stikstoftekort kunt identificeren. Met een stikstoftekort:

* worden de oudere onderste bladeren geel en zacht en krullen ze naar beneden;
* worden de bladeren vervolgens grijs of bruin, drogen ze uit, verkruimelen ze en vallen ze eraf;
* kunnen de bladstengels rozerood worden;
* worden alleen de oude scheuten geel. Als de jonge delen van de plant geel worden, is er sprake van een ander probleem;
* worden de delen tussen de bladaderen geel;
* verwelken de bladeren en gaan ze hangen.

Het is normaal dat bladeren geel worden en gaan hangen wat betreft de oudere delen van planten, vooral bij grote planten. Het wordt een probleem wanneer een te grote hoeveelheid bladeren dit vertoont. Vooral als het zich naar boven over de plant verspreidt. Het is belangrijk om tijdens de vegetatieve fase een tekort te identificeren en te behandelen. Anders groeien de planten veel langzamer en verliezen ze hun toekomstige bloei.

Tijdens de late bloei is een stikstoftekort niet zo’n groot probleem. Planten stelen van nature voedingsstoffen uit de bladeren om de groei van de toppen te stimuleren. Geelvorming is in deze fase normaal en gewenst. Te veel stikstof tijdens het bloeien, belemmert echter de groei van de toppen. Dit kan uiteindelijke de aroma's en smaken beïnvloeden. Je zult merken dat bloeivoeding altijd weinig stikstof bevat.

Stikstoftekort In De Cannabisplant

STIKSTOF BINNEN

Binnenshuis komen stikstoftekorten minder vaak voor bij de hedendaagse cannabiskweek. De nutriënten van tegenwoordig zijn speciaal ontworpen voor de stikstofbehoevende cannabisplant. Symptomen van een tekort kunnen veroorzaakt worden door een pH-probleem bij de kluit. Hierbij is het moeilijker voor de plant om voedingsstoffen op te nemen. Controleer het water regelmatig.

STIKSTOF BUITEN

Stikstoftekorten zijn ook bij buitenkweek zeldzaam. De ervaren biologische kweker zal gebruik maken van stikstof-aanmakende metgezel planten. Denk aan klaver, alfalfa of snijbonen. Een goede bodem en geschikte bemesting zullen voldoende stikstof leveren voor het gehele leven van de plant. Zelfs voor dat van reusachtige planten.

OPLOSSINGEN

Als je nog geen voedingsstoffen gebruikt, is het tijd om een commercieel, cannabis-specifiek voedingsmiddel te gaan gebruiken. Als de planten niet spoedig een herstel vertonen, ligt het probleem elders.

Stikstof kan alleen worden opgenomen door de plant als het door middel van biologische of chemische processen ter beschikking wordt gesteld. Ammonium of ureum kunstmest kunnen beter vermeden worden wegens milieu redenen. De productie hiervan kan de planeet schaden. Nitraatbronnen hebben de voorkeur omdat ze het beste verkrijgbaar zijn en beter in de bodem worden opgenomen. We raden natriumnitraat of een commerciële stikstof-booster aan.