Dit Moet Je Weten Over Het Micro-Kweken Van Cannabis

Published :
Categories : Cannabis kweken

Dit Moet Je Weten Over Het Micro-Kweken Van Cannabis

Voor kwekers met beperkte ruimte en middelen is microkweek de ideale oplossing voor een succesvolle cannabiskweek. Door verschillende noodzakelijke aspecten te optimaliseren, kun je in ruimtes zo klein als een kastje al indrukwekkende toppen kweken.

Nu cannabis steeds meer mainstream wordt, overwegen steeds meer beginnende kwekers om hun eigen cannabisplanten te kweken. Weinig mensen beschikken echter over de ruimte en kennis die nodig is voor een volwaardige kweekoperatie. “Micro” betekent klein. Bij microkweek worden er een paar planten gekweekt in een omgeving die enorm beperkt is qua ruimte en middelen. Het is perfect voor beginners die met thuiskweek willen experimenten zonder tijd en geld te verspillen aan een plant die misschien nooit tot bloei komt. Kortom: microkweek is de manier waarop kwekers kunnen ontdekken of het kweekproces bij hen past.

Microkweek vindt meestal plaats in zeer kleine ruimtes; kasten en kleine ongebruikte kamers. Het is daarom heel belangrijk om je kweek zo simpel en compact mogelijk te houden. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze gids willen we je echter algemene tips geven waarmee je de aspecten van microkweek kunt optimaliseren.

DE JUISTE VERLICHTING KIEZEN

Verlichting is een cruciaal element van elke cannabiskweek. Er wordt flink gediscussieerd over de vraag welke lampen voor welke manier van kweken het ideaalst zijn. Het ligt voor de hand om het krachtigste lichtsysteem te kiezen, maar dat is niet in alle gevallen ideaal. Planten in een microkweek kunnen flink beschadigd raken door te veel hitte en licht dicht bij het bladerdak. De krachtigste lichtsystemen produceren nu eenmaal meestal ook veel hitte. Hoewel je een deel hiervan met de juiste verkoelings- en ontluchtingspraktijken kunt verminderen, gelden ook hier weer beperkingen. Micro-kwekers zijn dus grotendeels beperkt in wat ze kunnen gebruiken. Hieronder zetten we de populairste lichtsystemen op een rijtje.

• HPS: HPS kweeklampen zijn een beproefde keuze voor binnenkweek, maar hebben de neiging om veel hitte te produceren. Daarom raden we in ruimtes van minder dan 1,5m hoog af om een HPS kweeklamp te gebruiken die sterker is dan 250 watt. Het produceert simpelweg te veel hitte, wat leidt tot hittestress en een combinatie van andere mogelijke problemen. Is de kracht van de lampen van 250W niet genoeg om je planten te laten floreren? Je kunt de verlichting combineren met leds of CFL’s. Deze genereren namelijk niet zo veel hitte.

• CFL: deze fluorescerende buizen, die we allemaal wel in kantoren hebben zien hangen, produceren heel weinig hitte. Tegelijkertijd zijn ze veel minder krachtig dan HPS kweeklampen. Ook kun je ze dichter bij de bladeren plaatsen zonder dat de planten oververhit raken en zijn ze vrij betaalbaar. CFL’s worden echter voornamelijk gebruikt in de groeifase. Je hebt namelijk verschillende lampen nodig om aan de veranderende behoeften van je bloeiende planten te voldoen. In de groeifase gaat de voorkeur uit naar een blauwer lichtspectrum, terwijl je in de bloeifase beter een rood lichtspectrum kunt gebruiken.

• Led: led-verlichting wordt elk jaar populairder en is een zeer geschikte oplossing voor het hitteprobleem. Het heeft een breed lichtspectrum; het kan dezelfde kleuren genereren als HPS en CFL. En het genereert daarbij heel weinig hitte. Er zit echter wel een nadeel aan led-verlichting; het kan namelijk vrij duur zijn. Het is dus misschien niet de oplossing als je je cannabiskweek wilt opzetten met een klein budget.

DE ELEMENTEN: AARDE, WIND EN WATER

Ventilatie is voor alle wietkwekers belangrijk, maar vooral voor micro-kwekers. Een van de beste methoden voor een gezonde luchtcirculatie in heel kleine kweekoperaties is om computerventilatoren te gebruiken. Deze zijn klein, maken weinig geluid en zijn makkelijk te plaatsen.

Plaats dichtbij de bovenkant van je kweekruimte een ventilator voor de uitgaande luchtstroom en laat onderaan een opening vrij. De warme lucht die de lampen genereren, stijgt op en wordt door deze ventilator weggeblazen. Hierdoor kan er nieuwe, frisse, koele en CO₂-rijke lucht binnenstromen. Voor extra verkoeling installeer je onderaan je ruimte een ventilator voor de ingaande luchtstroom. Hiermee kunt je het proces meer stroomlijnen. Stiekeme kwekers hebben vaak belang bij het plaatsen van een koolstoffilter ter neutralisatie van de geuren die in de bloeifase ontstaan.

Afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid van je ruimte voor microkweek kunnen je planten meer water nodig hebben dan normaal. Blijf erop letten dat je niet te veel geeft, maar wees niet verbaasd als een plant opeens meer dorst heeft. De meeste micro-kwekers kiezen voor indica of indica-dominante hybrides, die meestal uitgroeien tot struikachtige en compacte planten. Zorg ervoor dat je een plant makkelijk water kunt geven door haar indien nodig te snoeien of trainen. Daarover later meer.

Ook is het belangrijk wat voor soort grond je kiest. Kies voor een rijke bodem die goed afvoert. Vermijd modderige of kleiachtige texturen. Denk er vooral bij een kleinere kweek ook aan hoeveel grond je gebruikt. Grote potten nemen uiteraard te veel ruimte in en maken het moeilijker om je planten licht te geven. Piepkleine potten hinderen echter de groei en zorgen voor verstrengelde wortels. Voor een plant met een “normale hoogte” gebruik je een pot van 12L. Met potten van 5L kun je de hoogte beperken tot ongeveer 60cm, terwijl je met een pot van 2-3L een plant van slechts 24cm krijgt. Het hangt allemaal af van wat precies de beperkingen zijn, welke soort je gebruikt, enzovoort. Vierkante potten nemen minder ruimte in dan ronde potten. Een lage en brede pot is voor de meeste omgevingen voor microkweek meestal een goede keuze.

Dit Moet Je Weten Over Het Micro-Kweken Van Cannabis

HET KIEZEN VAN DE JUISTE SOORT

Het verrast je vast niet dat niet elke soort even geschikt is om in kleine ruimtes te kweken. De meeste sativa of sativa-dominante planten worden simpelweg te hoog voor microkweek. In de bloeifase neemt hun formaat vaak 2-3x toe en kunnen ze soms wel 3m bereiken.

Autoflowering en indica planten zijn echter veel kleiner en compacter. Indica’s strekken zich tijdens de bloei zelden uit tot meer dan twee keer hun formaat, behalve in stresssituaties. Ondanks hun kleinere omvang produceren ze dankzij hun struikachtige vorm evenveel of zelfs meer toppen dan sommige torenhoge sativa’s. Autoflowering soorten hebben een specifiek voordeel; deze planten zijn voor de ingang van de bloeifase niet afhankelijk van een verandering in de lichtcyclus. Bovendien doorlopen ze hun hele cyclus van zaadje tot oogst meestal heel snel. Daarom kiezen veel kwekers bij hun eerste microkweek voor autoflowering soorten van hoge kwaliteit. Als je na dit advies toch nog sativa’s wilt kweken, lees dan vooral verder.

KWEEKTECHNIEKEN WAARMEE JE KWEEK MICRO BLIJFT

Kwekers gebruiken trainingstechnieken om de hoogte te beperken en/of de potentiële oogst van een plant te vergroten. Een methode die bij cannabiskweek veel gebruikt wordt, is topping. Dit houdt in dat de hoofdsteel wordt afgesneden, zodat zich twee nieuwe hoofd cola’s vormen in plaats van eentje. Dit leidt tot planten met een struikachtiger formaat die compactere cola’s van hogere kwaliteit produceren. Ook is het een manier om de hoogte significant te beperken. Topping kun je toepassen zodra de plant vier tot zes nodes of drie paar volledig gevormde bladeren heeft. Je kunt toppen in de groeifase, maar doe het niet in de bloeitijd.

Een andere techniek waarmee je de hoogte kunt beperken, is ScrOG of "screen of green". Bij deze methode bind je nieuwe aangroei vast en weef je het onder een net dat de planten op een bepaalde hoogte houdt. De plant wordt hierdoor gedwongen om horizontaler te groeien. Zo worden de toppen aan meer licht blootgesteld en kun je mogelijk je oogst een boost geven.

LST of "low stress training" heeft een beetje hetzelfde doel als ScrOG. Het verschil is dat de takken niet aan een net worden gebonden. Ze worden omgebogen en zonder net verhinderd om in een bepaalde positie te groeien. Dit creëert meer zijtakken, wat de apicale dominantie vermindert. Verwacht hogere opbrengsten en compactere planten.

MEER OVER MICROKWEEK

Er zijn nog talloze andere zaken waar kwekers rekening mee moeten houden, zoals voeding en de bestrijding van ziektes en plagen. Hopelijk bieden de tips in dit artikel je een basis voor de opzet van een succesvolle microkweek van cannbis. Nu is het aan jou om verder onderzoek te doen en lekker te gaan kweken!