Low Stress Training: Verhoog De Opbrengst Van Je Cannabisplant

Published :
Categories : Cannabis kweken

Low Stress Training: Verhoog De Opbrengst Van Je Cannabisplant

Meer wiet van je cannabisplanten halen, is niet zo moeilijk als het wellicht lijkt. Het enige wat je nodig hebt, is wat geduld en verstand van zaken. Vandaag behandelen we de techniek van low stress training.

In de cannabisindustrie zijn er veel methodes om de opbrengst en sterkte te vergroten en je kweekopstelling zo efficiënt mogelijk te benutten. De grootste zorg bij binnenteelt is het gebruik van licht. Cannabisplanten groeien van nature in de vorm van een kerstboom. De toppen die bovenin zitten, ontvangen dan ook meer licht dan de lagere toppen. En vanwege de driehoekige vorm, vind je meer potentiële toppen onderin dan in de top.

Je wilt niet zorgvuldig voeden, bewateren en de omgeving reguleren voor een plant die je slechts 30 gram aan wiet oplevert. Dat is niet kosteneffectief en zeker niet motiverend voor jou als kweker. Daarom hebben kwekers de vreemdste methodes ontwikkeld. Sommigen gebruiken de techniek van het toppen, wat neerkomt op het afknippen van de hoofdsteel om twee nieuwe hoofdtoppen te vormen. Andere kwekers gebruiken de FIM-methode, wat gebaseerd is op toppen, maar staat voor “Fuck, I missed!” Zodoende draait fimming niet om het afsnijden van de hele hoofdsteel, maar om het verwijderen van ¾ ervan. Het resultaat is tot wel vier nieuwe hoofdtoppen. Ook al werken ze goed, de methodes kunnen zeer stressvol zijn voor een plant. Vandaar dat ze extra weken groeitijd nodig heeft om te herstellen van alle stress.

Om te zorgen dat je geen plant verliest als gevolg van een riskante techniek, is er een veilige optie voor alle kwekers. We presenteren je: low stress training!

WAT IS LOW STRESS TRAINING?

Low stress trainingLow stress training (LST) draait in feite om het buigen en sturen van de vorm van je wietplant zodat ze beter het beschikbare licht kan benutten. Dit kan gedaan worden met behulp van diverse materialen. Van belang is dat je de takken vastzet terwijl de plant groeit. In plaats van de hoogte in te groeien, groeit de plant zo meer naar de zijkanten. Hierdoor worden de lagere delen met toppen aan veel meer licht blootgesteld.

Er is altijd een aantal knooppunten voor iedere top in de plant. Als je de tak buigt, worden deze nodes blootgesteld aan licht en lucht. Dit is het enige wat ze nodig hebben om nieuwe scheuten te gaan ontwikkelen die hun eigen toppen vormen.

De takken van je cannabisplant groeien altijd in de richting van de lichtbron. Aangezien dit van boven dient te komen, neemt de plant uiteindelijk haar natuurlijke vorm aan, maar dan efficiënter.

WAAROM ZOU JE HET MOETEN DOEN?

Licht is een zeer belangrijk onderdeel van elk plantenleven. Het is zelfs essentieel voor ons als mensen. Maar wij verplaatsen ons. Planten hebben dat geluk niet. Ze zijn beperkt in hun vorm en locatie. Het is onze taak als kwekers om ze in de juiste richting te helpen. Als ze dezelfde hoeveelheden voedingsstoffen kunnen gebruiken om meer toppen te ontwikkelen in plaats van meer fan leaves, waarom zouden we er dan niet voor kiezen onze planten te trainen?

In elke kweekruimte is er een “ideale plaats” van verlichting. Dit is een hoogtemarge waarbij de plant niet te dicht op, en niet te ver van de lichtbron staat. Low stress training maakt de plant vlakker tot een punt waarop elk knooppunt op die ideale plaats zit. Is de ruimte goed geventileerd en voed je de plant naar behoren? Dan zou ze hierbij mooi moeten groeien.

HOE DOE JE HET? - VOORBEREIDINGEN BIJ LST

Voordat de vegetatieve fase begint, heb je een aantal materialen nodig. Haal wat ijzerdraad voor planten. Dit is speciaal voor ze gemaakt. Zo kun je er zeker van zijn dat het je schatje niet beschadigt als de takken groeien. Laesies in een wietplant tijdens de vegetatieve fase kunnen zeer schadelijk zijn. En je kunt dergelijk draad al krijgen voor iets minder dan €8 via Amazon UK. Haal naast de ijzerdraad ook wat zacht rubberen binddraad als je van plan bent grotere planten te kweken. Dit wordt aanbevolen voor buitenteelt. Naast een schaar om de draad door te knippen, is dat het enige wat je nodig hebt.

Low Stress Training: Verhoog De Opbrengst Van Je Cannabisplant

De schaar kan ook gebruikt worden om de plant te snoeien of fimmen als je je daarbij op je gemak voelt. Deze technieken moeten in dat geval toegepast zijn voor de low stress training. Zoals hierboven vermeld, geven deze methodes de plant een hoop stress. Dus hebben ze tijd nodig om te herstellen. We raden je aan om te fimmen zodra de plant haar vierde knooppunt ontwikkelt. Wacht eventueel op de vijfde als je gaat toppen. Er zijn kwekers die wachten op de zesde node voordat ze een van deze technieken toepassen. Zorg in ieder geval dat je goed geïnformeerd bent voordat je gaat experimenteren. Dit kan namelijk je planten vernietigen.

HOE DOE JE HET? - LST

Wanneer je hebt getopt, gefimmed of helemaal niks hebt gedaan, zijn de volgende stappen heel eenvoudig. De exacte methode die je gebruikt voor LST varieert, maar het moet aan een aantal richtlijnen voldoen.

Het hoofddoel is om de takken van je plant altijd op dezelfde hoogte te houden. Je wilt een platte en brede vorm creëren. Dit biedt een maximale lichtpenetratie voor een maximaal oppervlak van je planten. Om dit te doen, buig je gewoonweg de langste takken naar beneden. Wacht tot er minstens twee of drie nodes zijn en buig een tak om na de tweede. Dit is het zachtste deel en geeft zo het minste stress.

Zorg dat je enkel zachte groei buigt en op tijd en voorzichtig te werk gaat. Verbuig de plant iedere week een klein beetje. Probeer niet meteen meerdere takken te forceren tot de vorm die je uiteindelijk voor ogen hebt. En vanzelfsprekend moet je ze sowieso niet te veel forceren. Heb je moeite met het buigen van een tak? Gebruik dan meerdere binddraden om hem op zijn plaats te houden.

Een laatste advies dat we je willen meegeven, is dat je altijd moet vermijden dat je je binddraad permanent aan iets vastknoopt. Je moet de draad kunnen verplaatsen als de plant groeit.

En dat was dat; veel succes met je volgende oogst!