Hoe werkt main-lining bij cannabis?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe werkt main-lining bij cannabis?

Wie wil er nu geen grotere, compactere toppen met minder knipwerk? Dat is precies wat main-lining bij cannabisplanten je oplevert, naast een hogere opbrengst. Deze trainingsmethode vereist wat meer voorwerk dan andere technieken, maar is niet moeilijk om uit te voeren. Lees deze gids om te leren hoe en waarom main-lining werkt.

De main-liningtechniek is een geavanceerde trainingsmethode. Het bevordert planten een gelijkmatig bladerdak te vormen voor uniforme toppen en maximale lichtpenetratie. Verloopt alles volgens plan? Dan vertaalt het extra voorbereidende werk zich in een substantieel hogere opbrengst tegen de oogsttijd.

WAT HOUDT MAIN-LINING IN?

Met het main-linen van cannabisplanten creëer je een soort spruitstuk met de stelen en takken van je plant. Een spruitstuk heeft een ingang en meerdere uitgangen. Het idee is vergelijkbaar met een splitter voor je tv.

De hoofdsteel van je plant vormt de ingang. Je maakt de uitgangen door haar te toppen, zodat ze meer takken aanmaakt. Met meerdere trainingsmethodes, waaronder het buigen en vastbinden van de plant, vorm je een symmetrisch netwerk van cola's met een gelijkmatig bladerdak. Zo groeit elke scheut uniform en ontwikkelen de toppen zich hetzelfde. Als je het goed uitvoert, is er nauwelijks tot geen sprake van popcorntoppen.

Main-lining geeft je vergelijkbaar goede resultaten als een ScrOG (Screen Of Green), maar met minder moeite. Je doet al het voorwerk in de vroege groeifase en brengt slechts kleine aanpassingen toe terwijl de plant groeit. Het niet gebruiken van netten geeft ook veel voordelen. Zo is het makkelijker je planten water te geven en te spoelen. Of om ze simpelweg te verplaatsen, wanneer dat nodig is.

HOE GEBRUIK JE DE MAIN-LININGTECHNIEK?

MATERIALEN

- Cannabiszaden
- Schoon scheermesje
- Plantenbinddraad of plantenclips
- Plantensteun

We raden aan om vanuit zaad te kweken als je main-lining wilt proberen. Het is ook mogelijk om stekken te main-linen, maar het is wel moeilijker om dan de symmetrische nodes te krijgen die deze techniek vereist. Naarmate planten groeien, ontstaan er vanzelf asymmetrische knopen. Klonen hebben daarbij altijd dezelfde mate van rijpheid als de moeder op het moment van stekken.

Het is mogelijk je eigen plantensteun te bouwen met stevige draad, maar ook om eentje van het tuincentrum aan te passen. Dergelijke steunen gebruiken kwekers vaak voor tomaten en andere hoogproductieve groenten en bloeiende planten. Bij main-lining gebruik je alleen de onderste ring en de steunpoten.

Main Lining Technique

STAPPEN

1. ONTKIEM JE ZADEN

Ontkiem je zaden met de methode die je voorkeur heeft. Laat ze groeien tot er ten minste 5 nodes zijn. Vervolgens zet je ze in hun uiteindelijke pot.

2. MAAK HET SPRUITSTUK—1 INLAAT, 2 HOOFDKANALEN

Top je plant bij de 3e knoop. Knip recht en gebruik hier geen fimming. Verwijder alle groei boven en onder de 3e knoop. Laat de 3e set met groeischeuten en bladeren intact.

Je hebt nu de hoofdscheut (de inlaat), 2 takken en genoeg bladeren voor je plant om energie te genereren zodat ze blijft groeien. De 2 takken of scheuten vormen de hoofdkanalen van het spruitstuk.

Buig de 2 takken voorzichtig, beide in tegenovergestelde richting, tot ze een hoek van minstens 90° vormen en bindt ze vast. Laat ze nog een paar dagen groeien als ze nog niet lang genoeg zijn om vast te binden. Ze zijn aan de hoofdsteel of zijkant van de pot vast te maken.

Let erop dat het materiaal dat je gebruikt om de jonge scheuten vast te binden ze niet breekt. Als je geen draad hebt die bedoeld is om planten te ondersteunen, gebruik dan stevige ijzerdraad. Het is ook mogelijk kleerhangers of pijpenragers te gebruiken, maar vermijd dunne draad.

Maak je niet druk wanneer het lijkt alsof je je plant hebt gestript van alle vegetatie. Het hoort er namelijk zo uit te zien. Daarnaast herstelt de plant snel nu ze al haar energie richt op het paar groeischeuten dat achterblijft.

3. VERDUBBEL DE HOOFDKANALEN—1 INLAAT, 4 UITGANGEN

De scheuten groeien richting het licht terwijl ze herstellen. De steel strekt zich uit en er groeien nieuwe blaadjes. Als je niet ingrijpt, krijgt de plant twee toppen. Deze vechten dan echter om dominantie. Eentje zou er waarschijnlijk winnen en visueel groter worden dan de andere. Je hebt vervolgens zwakkere lagere takken vol popcorntoppen. En dat is precies wat je wilt voorkomen.

Er zouden nieuwe nodes in spiegelbeeld van elkaar moeten verschijnen aan elk van de twee bestaande uitlaten. Kies een passend paar aan beide zijden en zorg dat ze even ver van de steel afzitten.

Top elke knoop op beide uitlaten en laat de groeipunten intact. Behoud de fan leaves onder elk groeipunt. Verwijder echter alle andere vegetatie eronder tot op de steel. Hierdoor richt de plant al haar energie op de vier uitlaatstukken. Zodra de nieuwe scheuten lang genoeg zijn, bind je ze weer vast zoals de eerste twee.

4. HERHAAL STAP 3 TOTDAT JE GENOEG UITLATEN HEBT

Als vier uitlaten, oftewel vier toppen, genoeg zijn, dan mag je nu stoppen. Wil je meer, herhaal stap 3 dan tot je tevreden bent met het aantal.

Top telkens alle scheuten op de nodes die op gelijke afstand van de steel zitten, zodat alles uniform is. Zo verdubbel je telkens het aantal uitlaten, van 4 naar 8, 16, 32 en 64.

De meeste binnenkwekers stoppen bij 8 cola's en buitenkwekers toppen tot 16 of 32 uiteindes. Mocht je main-lining willen combineren met ScrOG, ga dan voor 32 tot 64 scheuten.

Vergeleken met andere trainingstechnieken verhoogt main-lining de algehele opbrengst, maar overdrijf niet. Op een gegeven moment bereik je de maximale capaciteit van je kweekruimte en genetica. Ga je voorbij het punt om het totale gewicht te verhogen? Dan verdeel je het gewicht alleen maar over meer cola's. Je krijgt zo uiteindelijk dus kleinere toppen.

5. PLAATS DE PLANTENSTEUN

Nadat je nieuwe uitlaten hebt gemaakt, zou je de plant tijd moeten geven om te herstellen. Zodra de uitgangen naar het licht groeien, plaats je de steun en bind je elke scheut aan de ring. Dit geeft je planten een gelijkmatige vorm en zorgt ervoor dat het licht door het bladerdak komt. Op die manier overschaduwen de bovenste toppen de lagere niet te veel.

Nu is het meeste werk gedaan. Houd wel de hoofdstelen in de gaten voor het geval dat eentje een dominant groeipatroon vertoont. Als dit gebeurt, buig je de steel voorzichtig naar beneden of bind je hem vast totdat het uiteinde iets lager zit dan de volgende langste top. Soms is het mogelijk de draad waarmee de tak aan de ring zit bevestigd te verschuiven, om een kleinere hoek te creëren.

6. VERWIJDER DE EERSTE BEVESTIGINGEN

Zodra het spruitstuk is gevormd, zijn de stelen houtachtig genoeg om hun vorm te behouden. Daarom zijn de eerste bevestigingen niet meer nodig. Verwijder ze zodat ze geen schade veroorzaken terwijl de plant groeit.

7. BEREID JE VOOR OP DE VERBLUFFENDE RESULTATEN VAN MAIN-LINING BIJ CANNABIS

Het overgrote deel van het werk zit er nu op. Ontspan, geef je planten water en geniet van het spektakel terwijl ze in bloei schieten. Heb je het main-linen goed uitgevoerd? Dan ben je vast meer dan tevreden met de uiteindelijke opbrengst en algehele topdichtheid.

Bovendien hebben de toppen een hoge kelk/blad-ratio. Daardoor zijn ze gemakkelijk te verwerken. In sommige gevallen bespaar je wel 75% aan tijd bij het knippen.

DE WETENSCHAP ACHTER MAIN-LINING BIJ CANNABIS

De werking van main-lining is duidelijk zichtbaar. Het gelijkmatige bladerdak zorgt ervoor dat zelfs de laagste toppen licht ontvangen en schaduw minimaal is. Er is echter nog een reden waarom main-lining optimale resultaten geeft.

Cannabisplanten met een grote top hebben dit te danken aan een eigenschap die we apicale dominante noemen. De plant geeft van nature voorrang aan de cola die het dichtst bij het licht zit. Ze stuurt daarbij het gros van de voedingsstoffen naar deze tak. Mocht er iets mee gebeuren, dan richt de plant haar energie op de volgende grootste. De omleiding komt tot stand door een verandering in haar hormoonbalans.

Omdat je met main-lining probeert alle hoofdscheuten op dezelfde hoogte te houden, beheers je kunstmatig het hormonale evenwicht en voorkom je apicale dominantie. Het resultaat is dat elke top dezelfde hoeveelheid water, voeding en licht krijgt. Dit zorgt voor gelijkmatige groei en grotere opbrengsten.

Dit beheersen gaat makkelijker als alle scheuten op dezelfde plek ontspruiten uit de hoofdsteel van de plant. Nugbuckets, de kweker die aan de wieg stond van main-lining, merkte dat een hoogteverschil van slechts 2,5cm bij de eerste vertakking al enorme verschillen in groeipatronen geeft. Daarom levert het hogere opbrengsten op dan andere trainingsmethodes.

Get Bigger Yields with Main-Lining Technique

SAMENVATTING

Als je grotere oogsten en compactere toppen wenst en minder tijd aan knippen wilt besteden, probeer dan main-lining op je cannabisplanten. Deze techniek is ietwat geavanceerd, maar eenvoudig genoeg voor vrijwel iedere kweker. Door de hoogte van de steel te beheersen met een combinatie van toppen en vastbinden, vervang je met main-lining de apicale dominantie door een meer gelijkmatige distributie van energie en maximale lichtpenetratie. Zo ben je in staat het maximale uit de genen van je planten te halen.