Wat Is Damping-Off En Hoe Voorkom Je Het?

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Wat Is Damping-Off En Hoe Voorkom Je Het?

Damping-off (witte pluis) is een schimmelaandoening waarbij voedingsstoffen niet of niet goed kunnen worden getransporteerd. Dit leidt tot zwakke en verwelkte planten. We leggen uit hoe je het voorkomt.

Het kweken van cannabis lijkt misschien gemakkelijk, maar op de weg naar de oogst kun je voor veel uitdagingen komen te staan. Hieronder vallen verschillende zaken. Van een mislukte ontkieming tot voedingsverbranding en alles ertussenin. Een andere uitdaging waar je rekening mee moet houden, is "damping-off". Dit fenomeen wordt ook wel witte pluis genoemd. Je kunt hier al vroeg mee te maken krijgen.

Damping-off is een fenomeen waarbij schimmels de bodem overnemen. De aanwezigheid ervan voorkomt dat planten voedingsstoffen kunnen opnemen en vervoeren naar de bladeren. Hierdoor raakt uiteindelijk de steel beschadigd en kan de plant omvallen.

Damping-off komt vaak voor bij kiemplanten en het is enorm ontmoedigend om je project te zien eindigen voordat het begonnen is.

DAMPING-OFF: SYMPTOMEN EN BEHANDELING

Het herkennen van damping-off is vrij gemakkelijk, omdat de symptomen vrij duidelijk zijn. De zaailing zelf vertoont afwijkingen, beschadigingen en ontwikkelt gele en bruine kleuren op haar anatomische structuren, zoals de steel.

De steel, een van de belangrijkste ondersteunende componenten, wordt zacht en bezwijkt onder het gewicht van de zaailing zelf. Ook ziet de plant er zwak en verwelkt uit, terwijl de bladeren verslappen.

Voor wat betreft de behandeling, zijn er maar weinig opties voorhanden. Zodra het proces van damping-off op gang is, is de plant eigenlijk al afgeschreven.

Het is dus belangrijk voorzorgsmaatregelen te treffen om de verspreiding naar andere planten te stoppen en te voorkomen dat het nogmaals gebeurt. Beschouw het als een wijze les en niet als fout. En onthoud: voorkomen is altijd beter dan genezen.

PREVENTIEVE MAATREGELEN

Omdat schimmel de oorzaak is van damping-off, is het logisch de situatie met dit in gedachten aan te pakken. Schimmelsoorten die in verband worden gebracht met damping-off leven in de grond. Daarbij overleven en floreren ze in een vochtige omgeving. Het is dus belangrijk geen comfortabel thuis te creëren voor deze ongewenste gasten.

Vaak geven beginnende kwekers hun planten meer water dan ze daadwerkelijk nodig hebben. Hierdoor verandert liefdevolle verzorging onbedoeld in een broedplaats voor schimmels. Om deze buitensporige vochtige omstandigheden te voorkomen, moet je de plant alleen de hoognodige hoeveelheid water geven.

Je kunt de volgende vuistregel aanhouden: wacht tot de bovenste laag aarde volledig droog is voordat je weer water geeft. Zit er nog vocht in de grond, dan heeft je plant nog genoeg te drinken.

Een andere manier om je aarde relatief droog te houden, is zorgen voor voldoende drainage. Een gebrek hieraan zorgt ervoor dat het water blijft staan. Daardoor ontstaat er te veel vocht en vergroot je de luchtvochtigheid. Het toevoegen van perliet of vermiculiet aan je aardemix zorgt voor voldoende luchtcirculatie en waterdrainage.

De locatie en de methode van het opstarten van je kweek kan ook helpen om damping-off te voorkomen.

Gebruik een steriel medium dat goed draineert, in tegenstelling tot niet steriele aarde uit je tuin. Hiermee geef je je zaailing de beste kans op een goede start. Ook verklein je zo de risico's op externe dreigingen en voorkom je dat het water blijft staan.

Als je het idee hebt dat je zaailing een hoog risico loopt op witte pluis, gebruik dan geen vochtigheidskoepel of incubator. Deze verhogen namelijk de luchtvochtigheid en bieden een uitstekende omgeving voor schimmels.