Zo voorkom je beschimmelde toppen tijdens het drogen en uitharden

Published :

Zo voorkom je beschimmelde toppen tijdens het drogen en uitharden

Schimmel is een nachtmerrie en kan in alle kweekfasen voorkomen. Tijdens het drogen en uitharden van toppen is het risico echter nog hoger. Je denkt dat ze veilig zijn in je voorraadpot, maar voor je het weet, raken ze beschimmeld en is je stash onrookbaar. Lees hier hoe je schimmeltoppen voorkomt tijdens het drogen en uitharden van je wiet!

Hoera, het is tijd om te oogsten! Maandenlang heb je je dierbare cannabisplanten gezond weten te houden, ingegrepen bij ongedierte of ziektes en nu pluk je de vruchten van je noeste arbeid en toewijding. Je toppen zien er weergaloos uit, moddervet en sappig. Ze brengen je in verleiding met hun welriekende aroma - maar je realiseert je dat ze niet rechtstreeks van de plant in een joint te verwerken zijn.

Voordat je er een kunt roken, moet je de toppen eerst drogen en uitharden. Hierbij moet je uiterst voorzichtig te werk gaan en niet in je enthousiasme overhaastig worden. Tijdens het drogen en uitharden van je wiet, is het essentieel om schimmel te voorkomen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je stash voor je 't weet naar de bliksem gaat.

Cannabis klaar voor de oogst

HOE ONTSTAAT SCHIMMEL?

Schimmel is een nachtmerrie voor iedereen die kweekt. Cannabisplanten kunnen er gedurende de hele levenscyclus door getroffen worden, bijvoorbeeld door een hoge luchtvochtigheid als ze buiten in de regen staan. Vochtigheid is over het algemeen de grote boosdoener bij schimmel. Dit geldt niet alleen tijdens de groei, ook na de oogst is dit het geval. Het is zelfs zo dat je het meeste risico loopt op schimmel als je de laatste stappen van het proces doorloopt. Daarom is het van levensbelang overtollig vocht te verwijderen om mogelijke gevaren de kop in te drukken.

HOE JE CANNABIS VAKKUNDIG DROOGT

De sleutel voor goed gedroogde wiet is een rustige droogtijd. Wacht geduldig af, neem de tijd en laat je niet verleiden tot "sneldroog methodes". Haastwerk heeft namelijk tot gevolg dat de belangrijke cannabinoïden en andere werkzame verbindingen naar de haaien gaan.

De meeste wietkwekers hangen hun oogst te drogen of plaatsen het op een droogrek in een geschikte omgeving. De ideale droogplek voor je cannabis heeft een lage luchtvochtigheid, waarbij er geen direct zonlicht binnendringt. Dat helpt niet alleen schimmel te voorkomen, maar zorgt er bovendien voor dat de waardevolle cannabinoïden en terpenen niet wegkwijnen. Een goede droogplek is bijvoorbeeld een donkere logeerkamer of een kast. Als je geen geschikte ruimte hebt om je toppen op te hangen, is het ook mogelijk ze in een kartonnen doos te doen.

Als je een droogplek creëert voor je toppen, gebruik dan een waslijn, stevig touw, draad of koord. Wanneer je een van je kamers hiervoor wilt inrichten, doe je er verstandig aan de ramen te verduisteren met gordijnen of luxaflex. Je dient er ook voor te zorgen dat er een goede luchtcirculatie heerst in je droogruimte. Deze maatregel draagt eveneens bij aan het voorkomen van schimmel. Vaak is een ventilator al voldoende voor luchtverplaatsing in je droogruimte. Zorg er echter wel voor dat deze niet pal op je wiet staat te blazen. Dat heeft tot gevolg dat de planten te snel drogen. Onthoud dat je wiet alleen maar beter wordt als je het een langere droogtijd gunt.

Gebruik een hygrometer en een thermometer om de condities binnen je droogruimte vast te stellen. De relatieve luchtvochtigheid moet ongeveer 50% zijn, met een temperatuur van rond de 20°C. Als de luchtvochtigheid niet correct is en je nergens anders je wiet kunt drogen, zet dan luchtbevochtigers of vochtonttrekkers in. Hangt je cannabis eenmaal te drogen, controleer dan regelmatig op schimmel.

Doorgaans duurt het drogen van wiet op deze manier 7-9 dagen. Je kunt een traditioneel kwekerstrucje gebruiken om te zien of het al droog genoeg is voor het uitharden. Buig voorzichtig het steeltje van een top. Als het knapt, is je wiet voldoende gedroogd en klaar voor het uitharden. Is het steeltje nog vers en buigzaam, wacht dan nog een paar dagen.

Maak een kamer van je in een droogruimte

DE BESTE MANIER OM JE WIET UIT TE HARDEN

We gaan verder met het uitharden (curen) van je wiet. Dit zorgt ervoor dat je cannabis haar aroma's en werkzaamheid ontwikkelt en behoudt. Uitharden verdeelt ook het resterende vocht gelijkmatig in je stash. Teveel vocht veroorzaakt schimmel, maar te weinig heeft tot gevolg dat je wiet scherp, droog en broos wordt. Laten we eens kijken op welke manieren je cannabis goed uithardt.

WIET IN GLAZEN POTTEN UITHARDEN EN LATEN "ADEMEN"

Doorgaans harden cannabiskwekers hun pas gedroogde toppen uit in glazen, luchtdichte potten. Om het vochtgehalte tijdens het uitharden in de pot op peil te houden, moet je deze af en toe even laten "ademen".

Laten ademen doe je door de pot elke dag even een uurtje of wat langer open te laten staan. Op die manier gaat de muffe, vochtige lucht eruit. Als je pas begint met uitharden, moet je de potten 3-4 keer per dag laten ademen. Deze methode is echter niet erg accuraat. Je moet dan ook regelmatig je wiet controleren en de pot manueel laten ademen. Dat is niet altijd even betrouwbaar. Als het bijvoorbeeld buiten de potten erg vochtig is, nemen je toppen juist weer vocht op.

Tip: Als je de potten opent, schud dan even, zodat er overal verse lucht bij komt.

Het uitharden van cannabis neemt normaal gesproken 2-4 weken in beslag. Als je constateert dat je wiet voldoende uitgehard is, kun je van de lekkernij gaan genieten. Het is ook mogelijk de potten nog een tijd gesloten te houden en het te bewaren.

Open de pot elke dag ongeveer een uur of langer om de muffe, vochtige lucht naar buiten te laten komen

UITHARDEN MET HUMIDITY PACKS

Om het proces te vergemakkelijken en niet meer te hoeven gissen tijdens het uitharden van je stash, maak je gebruik van Humidity Packs. Deze zakjes doe je simpelweg in je wietvoorraadpot en zorgen ervoor dat je toppen de perfecte luchtvochtigheid behouden.

Bekende merken Humidity Packs zijn Boveda en Integra Boost. De packs zijn verkrijgbaar voor het leveren van verschillende gradaties relatieve luchtvochtigheid, zoals 72%, 62% of 55%. Wat de beste keuze is voor het uitharden hangt af van de cannabisvariëteit en je persoonlijke voorkeuren. Doorgaans is eentje van 62% uitstekend voor cannabis. Humidity Packs zijn online te bestellen, maar vind je ook in growshops en bij de betere sigarenboer.

UITHARDEN IN EEN PAPIEREN ZAK

Hoewel luchtdichte glazen potten het meest geschikt zijn voor het uitharden van je wiet, is het ook mogelijk een bruine papieren zak te gebruiken. Deze zakken nemen vocht op en daarmee verminder je het risico op schimmel. Gebruik echter geen plastic zak! Als je voor deze methode kiest, vul je een zak losjes met je wiettoppen. Deze manier van uitharden is niet al te betrouwbaar; je moet je wiet regelmatig een inspectiebeurt geven, zodat je eventuele schimmel direct waarneemt.

Papieren zakken kunnen vocht van je wiet verwijderen, waardoor het risico op schimmel wordt geminimaliseerd.

IK ZIE SCHIMMEL OP MIJN TOPPEN, WAT NU?

Het belangrijkste: rook nooit met schimmel besmette toppen! Schimmels zijn hartstikke slecht voor je gezondheid, dus die moet je uit je lijf zien te houden. Mocht je tijdens het drogen of uitharden schimmel op toppen constateren, kieper ze dan meteen in de vuilnisbak. Als je mazzel hebt, zijn er maar een paar met schimmel besmet en heeft het zich nog niet verder verspreid. Inspecteer je toppen nauwgezet om te zien of je nog andere besmettingshaarden ontdekt. Zie je iets verdachts en vertrouw je de boel niet, dan is het beter je hele voorraad weg te gooien. Da's triest, maar je gezondheid gaat voor alles!

HOE JE BESCHIMMELDE TOPPEN VOORKOMT TIJDENS HET DROGEN EN UITHARDEN - SLOTOVERWEGING

Het succesvol kweken van cannabis is slechts de eerste stap voor het produceren van hoogwaardige toppen. Er liggen een hoop gevaren op de loer, van ongedierte tot plantenziekten en voedingsproblemen, voordat je een royale oogst binnensleept. Maar het drogen en uitharden na het oogsten zijn net zo essentieel voor een volle voorraadpot. Houd je aan de tips van dit gidsje en je verliest nooit meer je geliefde toppen door schimmel na de oogst.