IJzertekort Bij Cannabisplanten

Published :
Categories : Cannabis kweken

IJzertekort Bij Cannabisplanten

Heb je ooit last gehad van gele bladeren bij je cannabisplant of zie je ze op dit moment? Het kan een ijzertekort zijn. Dit probleem wordt vaak over het hoofd gezien, maar kan fataal zijn voor je planten.

Net als jij en ik hebben alle levende wezens zeer specifieke omstandigheden nodig om te kunnen overleven. Maar "overleven" is niet de enige factor om rekening mee te houden bij het kweken van cannabis. Als je toppen van goede kwaliteit wilt, is af en toe wat water geven niet genoeg om een prachtige oogst te behalen. Dit is zelfs zo belangrijk, dat we een heel artikel wijden aan één minuscuul probleem bij cannabiskweek: ijzertekort.

WAT IS EEN IJZERTEKORT?

Voeding is een extreem belangrijke factor die niet moet worden onderschat. In de nutriënten voor de plant vinden we essentiële mineralen die je plant gezond houden. IJzer speelt een belangrijke rol bij de fotosynthese en draagt bij aan zowel de pigmentatie als de bladademhaling van je plant. Het is ook een belangrijk element om de productie van chlorofyl op te wekken; enzymen hebben het nodig om goed te kunnen functioneren. Het is met name belangrijk voor het jongere, nog groeiende weefsel in marihuana.

Een ijzertekort is het gevolg van niet genoeg aanvoer van ijzer naar de plant. Een ijzeroverschot is ook een probleem, maar in dit artikel bespreken we uitsluitend het tekort. Deze twee aandoeningen worden ieder op een andere manier zichtbaar. Waar je op moet letten, is vergeling van de bladeren. Dit gebeurt vooral bij de jongere, binnenste bladeren. Een gebrek aan ijzer kan er ongeveer hetzelfde uitzien als een magnesiumtekort. Het belangrijkste verschil is dat een ijzertekort voornamelijk de nieuwe bladeren treft, terwijl een magnesiumtekort vaker zichtbaar is aan de oudere, lagere bladeren. De bladeren kunnen zelfs wit kleuren. Vaak zie je de symptomen aan het uiteinde van de nieuwe bladeren. Bij dit specifieke tekort, hebben aangetaste delen van de plant het vermogen om uiteindelijk hun gezonde kleur weer terug te krijgen. Bij de meeste voedingstekorten zullen bladeren nooit meer helemaal groen kleuren.

WAT IS DE OORZAAK?

Een ijzertekort wordt meestal veroorzaakt door problemen met de pH, hoewel het soms ook een gevolg is van een stressvolle omgeving. In het laatste geval, kan het vanzelf verdwijnen als de stressperiode voorbij is. Zorg ervoor dat je alles correct uitvoert en dat je je planten nergens te veel van geeft.

IJzer is altijd te verkrijgen uit de bodem, zolang die maar goed wordt verzorgd. Meestal kan de plant in het geval van een tekort niet bij de essentiële voedingsstoffen vanwege een blokkade.

Die blokkades kunnen worden veroorzaakt door overbewatering van je planten en een slechte afvoer. Hierdoor ondergaan de wortels veel stress en wordt voorkomen dat ze ijzer kunnen opnemen. Jongere wortels absorberen ijzer veel beter dan oudere wortels. Een intact en verzorgd wortelsysteem is dan ook noodzakelijk voor een effectieve opname.

Daarnaast zijn er andere redenen waarom een plant problemen kan hebben met het effectief opnemen van ijzer. Hoge concentraties carbonaten en lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat nutriënten de planten niet bereiken. Ook een overschot aan fosfor kan hiertoe leiden.

Het tekort verspreidt zich langzaam door de plant. De mobiliteit van ijzer is traag en dit geeft weer kansen op herstel, als je tenminste snel handelt. Onthoud dat planten met sterke genetica ook beter immuun zijn voor ongunstige omstandigheden. Zorg er dus voor dat je zaden aanschaft bij een betrouwbare bron.

HOE KUN JE DIT PROBLEEM VERHELPEN?

Een ijzertekort kan het resultaat zijn van overbewatering. Als je in aarde kweekt, moet je de aarde laten uitdrogen. Hierna kun je het flushen met ietwat zuur water met een pH van 6-7. Als het water meer alkaline is (een pH van boven de 7), kan de opname van ijzer worden geblokkeerd. Kweek je hydro, dan moet je je systeem flushen met water dat nog zuurder is. Richt je daarbij op een pH van 5,5-6,5. Dit zou je eerste stap moeten zijn als je de kenmerkende gele bladeren ziet.

PROBEER HET MET EEN SUPPLEMENT

Als je dezelfde aandoening blijft zien, kun je een supplement proberen dat bestaat uit ijzer, calcium en magnesium. Cannabis is dol op calcium en magnesium; de twee werken prachtig samen met ijzer. Een dergelijk supplement kan ook helpen een tekort te voorkomen. Zelfs als je plant geen symptomen vertoont, kun je nooit voorzichtig genoeg zijn. Zorg er wel voor dat je geen voedingsstress veroorzaakt; anders bereik je natuurlijk het tegenovergestelde.

Als alles goed gaat, zul je na ongeveer een week het verschil moeten zien. Oudere bladeren herstellen misschien niet volledig en kunnen hun gelige of soms witte kleur behouden. Uiteindelijk zullen ze afsterven en van de plant vallen. Let goed op de nieuwe bladeren; als deze gezond lijken te groeien, heb je het probleem opgelost.

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft bij het oplossen van een huidig tekort of dat het toekomstige problemen voorkomt. Voorkomen is altijd beter dan genezen en als je goed geïnformeerd blijft, heb je de helft van de strijd al gestreden. Zorg er dus voor dat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws over het kweken van cannabis en blijf de literatuur en onderzoeken over je favoriete plant volgen. Er is nog steeds veel te ontdekken en er kunnen altijd problemen optreden die opgelost moeten worden. Een ijzertekort kan nu in ieder geval van je lijst met zorgen af. Succes met kweken en we wensen je een goede oogst.