Hoe moet je cannabis drogen en uitharden?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe moet je cannabis drogen en uitharden?

Je hebt veel liefde in je cannabisplantjes gestopt en geduldig gewacht tot ze volwassen waren. Zodra de trichomen het gewenste niveau hebben bereikt, krachtig en rijk aan hars, kan je beginnen met het knippen van je planten en het proces van drogen en uitharden opstarten.

Dit proces begint op het moment dat je je planten oogst en eindigt wanneer al het vocht is verwijderd. Compleet gedroogde toppen zullen niet verder uitharden en het is onmogelijk het proces van uitharden (curing) opnieuw te starten door de toppen later weer vochtig te maken.

Er zijn veel variabelen en dit kritieke stadium is ontzettend belangrijk voor de smaak en kracht van je eindproduct. Je hebt veel moeite gestoken in het kweken van je planten en als je haast maakt met dit onderdeel, kan je ervoor zorgen dat de terpenoïden en cannabinoïden in je planten chemische veranderingen doormaken, waardoor ze naar hooi of dennennaalden zullen smaken en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. In plaats van dus door dit proces van uitharden heen te racen om je cannabis zo snel mogelijk te kunnen roken, moet je eerst wat geduld opbrengen zodat je op de lange termijn zal eindigen met een hoogwaardig product waar je trots op kan zijn.

KNIPPEN

KnippenVoor het drogen, moet je eerst je toppen trimmen. Knip alle onnodige bladeren weg en ook de stelen, zodat elke tak een steeltje heeft van een centimeter of vijf. Hierdoor kan je je toppen vastmaken aan een gespannen touwtje met een knijper of een touw. Bladeren bevatten chlorofyl en dit zal de smaak van je product beïnvloeden.

Het is ontzettend belangrijk zoveel mogelijk grote bladeren te verwijderen. De plant kan gemakkelijker nat worden geknipt, omdat de waaierbladeren nog steeds stijf zijn en eenvoudig kunnen worden onderscheiden van de bloeiende toppen.

Oogst in een goed verlichte ruimte, terwijl je aan een tafel zit. Onthoud dat je rechtop zit, een goede en scherpe schaar gebruikt en regelmatig een pauze neemt. Het is een langdradige klus en het knippen van een complete oogst kan meerdere dagen in beslag nemen! Als je een ijzige plant hebt gekweekt die veel trichomen bevat, zoals onze Super Silver Haze Autoflowering, kan je de afgeknipte suikerblaadjes gebruiken om hasj of edibles te maken.

HET DROGEN VAN JE TOPPEN

DrogenHet volgende stadium is het uitdrogen van je toppen. Het doel van drogen, is het vocht in de steel en het centrum van de bloem aan te moedigen de resterende suikers en hars uit de plant te halen. Deze sijpelen uit de toppen en kristalliseren tijdens het drogen.
Temperatuur en luchtvochtigheid zijn cruciaal in dit stadium: Te warm en teveel suiker zal uit je toppen verdampen; te vochtig en je loopt het risico op schimmel. Als je droogruimte te koud is, zullen de slagaders in de stengels van planten vernauwen, waardoor de stroom van hars naar de buitenkant van de toppen wordt beperkt.

Je kan veel gecompliceerde methoden gebruiken om je toppen snel te drogen, waarbij je soms gebruik moet maken van dure apparatuur, maar eerlijk gezegd zullen de meeste old-school kwekers de toppen gewoon ophangen in een donkere ruimte en ze langzaam laten drogen. Een droogmethode waarbij warmte wordt ingezet, kan mogelijk de actieve cannabinoïden verbranden en je planten in contact laten komen met een scherm of droogmedium kan de smaak beïnvloeden. Frisse lucht is de meest zuivere, natuurlijke manier om water uit het plantenmateriaal te onttrekken en daarom hangen we onze toppen te drogen.

Het snel willen drogen van toppen is een fout die door veel ongeduldige beginnende kwekers wordt gemaakt. Het doel is gelijkmatig en langzaam te drogen. Het belangrijkste voordeel van dit langzame droogproces is dat het een gecontroleerde afbraak van chlorofyl mogelijk maakt. Cannabis met veel chlorofyl heeft een aardse geur die de smaak beïnvloedt en ruw aanvoelt bij het roken.

Zodra je toppen geoogst en geknipt zijn, hang je ze op een droge plaats, in volledige duisternis. Het is belangrijk een beetje ventilatie te hebben omdat dit schimmel voorkomt, maar houd dit beperkt tot een minimum. Als lucht direct op de planten blaast, zal dit de snelheid beïnvloeden waarmee vocht verdampt. Dit heeft gevolgen voor het THC niveau en de smaak.

Wij drogen altijd in volledige duisternis omdat er nog steeds fotosynthese plaatsvindt als je geoogste toppen blootstelt aan licht. Respiratie zal al het vocht in de toppen gebruiken en voorkomt dat energie naar de bloem wordt overgedragen. Dit zal ook invloed hebben op de cannabinoïden in de plant, die verouderen en de high beïnvloeden.

Als je toppen ongeveer een week ondersteboven hebben gehangen, pak je een top vast en knijp je er even in. De top moet helemaal droog zijn, maar niet zo droog dat deze afbrokkelt of geplet wordt tijdens het knijpen. De grotere stelen moeten nog buigzaam zijn en de kleinere stelen moeten eenvoudig kunnen worden afgebroken. Als je een top van de steel trekt, moet hij gemakkelijk afbreken zonder draadjes achter te laten. Deze "vezeligheid" duidt op de aanwezigheid van water in het plantenmateriaal en betekent dat je toppen nog een lange weg te gaan hebben voor ze mogen verhuizen naar hun potten.

DE POTTEN

PottenDe volgende stap is het bewaren van je toppen in potten. Doe ze in glazen Mason potjes met een brede hals, of kleinere potten als je de grotere niet kan vinden. Te grote potten hebben meer ruimte voor vocht en dit kan problemen geven met schimmel.
Zorg ervoor dat je potten goed afgesloten kunnen worden; we hebben zelf ondervonden dat potten met een rubberen afdichting niet zo goed werken. De beste potten zijn glazen mason potten met een brede hals en een inhoud van een liter.

Vul elke pot ongeveer ¾ vol met cannabis, zodat er ruimte is voor lucht. Wanneer je de pot schudt, moeten de toppen wat bewegen. Zorg ervoor dat je toppen helemaal droog zijn, zodat ze niet aan elkaar kleven en je geen schimmel krijgt. Als je nog natte toppen vindt, hang je ze weer op zodat ze nog wat langer kunnen drogen.

Open de potten dagelijks om wat frisse lucht toe te voegen en de luchtvochtigheid te controleren. Wees geduldig; hoe langer je dit doet, hoe lekkerder en krachtiger je cannabis zal zijn. Het moet elke dag een beetje meer naar cannabis gaan ruiken. Als je op een gegeven moment ammoniak ruikt, betekent dit dat je toppen nog te nat zijn. Je moet nu het deksel van de potten afhalen om de toppen nog meer te laten uitdrogen voor je de potten weer afsluit. Het controleren van de luchtvochtigheid zorgt elke dag voor een moment om de potten te schudden, te zoeken naar vochtige plekjes en te verzekeren dat je toppen niet aan elkaar kleven.

Als je heel exact te werk wil gaan, is een hygrometer in dit stadium een handig hulpmiddel. Hiermee lees je de RH (relative humidity) af in elke pot. Een luchtvochtigheid van 60-65% is ideaal. In onze ervaring haal je hiermee de meest professionele resultaten.

Soms kunnen toppen, die eerst droog aanvoelden, na een paar uur in de potten weer vochtig aanvoelen. De toppen moeten "zweten" in hun nieuwe omgeving; het vocht wat ingesloten was in het midden van de top is in de rest van de bloem gesijpeld. Laat het deksel van de pot af om je toppen de kans te geven wat verder uit te drogen.

NA AL DAT HARDE WERK...

Klaar om te rokenNa ongeveer een week of twee is je cannabis perfect uitgehard en klaar om te worden gerookt. Je kan zelf uitvinden of je toppen klaar zijn door een top uit elkaar te trekken en de steel in het midden te buigen. Als de steel gemakkelijk breekt, is de top helemaal droog. Zorg ervoor dat je je cannabis in een luchtdichte, ondoorschijnende container bewaart. Correct uitgeharde en bewaarde toppen van een hoogwaardige soort, zoals onze Amnesia XL Autoflowering, kunnen hun smaak en kracht jarenlang behouden.

En dat is alles! We hopen dat je tevreden bent met de resultaten en wensen je veel succes met toekomstige projecten. We hebben deze techniek onlangs gebruikt om wat Choco Candy uit te harden en de smaak is zaaaaaaaalig :)