Hoe Houd Je Zomerse Hitte Onder Controle In Je Kweekruimte?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe Houd Je Zomerse Hitte Onder Controle In Je Kweekruimte?

Binnenkweken gaat met uitdagingen gepaard en temperatuurbeheersing is er daar een van. Als je problemen ervaart met de hitte in de zomer, hebben we hier een paar professionele adviezen voor je.

Warmtebeheersing behoort tot de belangrijkste problemen waar je als binnenkweker mee worstelt. Dat hoort er nu eenmaal bij als je binnen kweekt. Zowel geheime als legale kweekoperaties hebben elektrische voorzieningen nodig om de natuur na te bootsen.

Die bestaan vooral uit kunstlampen en vochtonttrekkers - de twee belangrijkste boosdoeners van temperatuurstijgingen. Zonder goede lampen produceren je cannabisplanten echter geen vette toppen. En zonder vochtonttrekkers loop je het risico je hele oogst te verliezen door toprot.

Warmtestress kan echter tot gevolg hebben dat je planten hermafrodiet worden. Daarbij beginnen ze mannelijk pollen te produceren. Bladeren kunnen ook opkrullen, wat uiteindelijk tot necrose kan leiden. Insecten (zoals spintmijten) zijn bovendien gek op warmte en vermeerderen zich daarbij snel. Bacteriën en schimmels zijn ook gek op hogere temperaturen.

De truc is om alle zaken in balans te brengen, zodat de groei optimaal is in je kweekruimte. Als je een goed presterend tuintje wilt, moet je dan ook mogelijk wat extra investeringen doen. Het hangt bovendien van de groeifase af of de milieuomstandigheden getolereerd worden.

DE MEEST EFFECTIEVE METHODE - MEER LUCHTVERVERSING

De meest effectieve manier om iets aan de warmte te doen, is luchtverversing. Als je meer lucht afzuigt en weer aanvult, wordt ook meer warmte afgevoerd. Je ziet dat de afvoer efficiënt is wanneer de binnentemperatuur in de buurt komt van de externe omgevingswaarden. Ditzelfde geldt voor de relatieve luchtvochtigheid. Dit is verreweg de meest rendabele manier om zowel de temperatuur als een te hoge luchtvochtigheid te beheersen.

Het enige nadeel van hoogwaardige uitlaatventilatoren is dat ze veel lawaai kunnen produceren. Als je buren hebt, moet je hier dus goed over nadenken. Je wilt immers niet dat er mensen op de stoep staan die klagen over geluidsoverlast.

De oplossing is eenvoudig, maar kost wel wat extra centen. Schaf een uitlaatventilator aan die voldoet aan de eisen van een kweekruimte die drie of vier maal groter is dan je eigen ruimte. Je hebt ook een variac nodig. Dat is een variabele autotransformator die je grote ventilator veilig van genoeg stroom kan voorzien.

Het resultaat is aanzienlijk veel luchtverversing, waarbij heel weinig geluid geproduceerd wordt. De grote ventilator draait langzamer, maar de veroorzaakte luchtverplaatsing is groter dan met een kleine ventilator die voluit staat te gieren.

PAS JE LAMPEN AAN

Ook kan het veranderen van je verlichtingssysteem een manier zijn om de overmatige warmte in je kweekruimte te beteugelen. HID en plasmalampen produceren veel hitte.

Je kunt bijvoorbeeld speciale reflectoren installeren die de warmte direct naar buiten afvoeren. Ook is het een optie om over te stappen op de allernieuwste LED-lampen. CFL-lampen zijn perfect voor zaailingen en klonen. Voor de bloeiperiode zijn ze echter minder geschikt.

Het veranderen van je lichtschema is ook een handig trucje. Veel binnenkwekers geven er de voorkeur aan 's nacht de lampen te laten branden. Dit doen ze omdat de omgevingstemperatuur dan lager is. Bovendien kunnen ze in sommige gevallen van een speciaal nachttarief voor stroom profiteren. Dat komt goed van pas bij het 12/12 lichtregime tijdens de bloeiperiode.

Maar wat doe je met een 18/6 of 20/4 dag/nacht lichtregime?

Ook daar is een slimme truc voor: de Gas Lantern Routine. De groeiperiode van je plant kan er iets langer door duren, maar het voordeel is dat je lampen overdag korter aan hoeven en dat je van het goedkopere nachttarief gebruik kunt maken. Zo doe je het:

- 12 uur aan
- 5 uur en 30 minuten uit
- 1 uur aan
- 5 uur en 30 minuten uit

Met dit tijdschema blijven je planten gegarandeerd zo lang je wilt in de groeiperiode. En het kost je bovendien maar 13 uur per dag aan elektriciteit. De maandelijkse rekeningen worden dan ook een stuk lager, net als de temperaturen als je 's nachts draait.

SUPERPRODUCTIE MET HOGE TEMPERATUREN EN CO₂

Dit is waarschijnlijk de setup die het meeste oplevert vandaag de dag. Planten voeden zich met licht, water, voedingsstoffen en CO₂. Breng je meer CO₂ in de kweekruimte, dan kun je met hogere temperaturen werken dan de standaard aanbevolen waardes. In sommige kweekruimtes wordt op een veilige manier zelfs de 35ºC aangetikt.

De gemiddelde omgevingswaarde CO₂ op onze aarde ligt momenteel rond de 400ppm. Als je deze verhoogt naar 1500ppm gaan je planten waanzinnig goed presteren en verbetert hun tolerantie.

Het gebruik van CO₂ kan echter flink wat geld kosten. Je hebt er namelijk een luchtdichte ruimte voor nodig. Als je het echter op de juiste manier aanpakt, verdien je de kosten van de investering dubbel en dwars terug.

MAAK VAN HET PROBLEEM DE OPLOSSING

Als laatste redmiddel kun je airconditioning in je kweekruimte monteren. Ook hier moet je echter weer meer apparatuur kopen en gaat je stroomverbruik omhoog.

Zelfs als je tijdens een hittegolf aan zee in een kast kweekt, is het altijd nog mogelijk om fantastische wiet te kweken. Je hoeft alleen maar je kweekstrategie om te draaien. Probeer de warmte dus niet te verslaan, maar doe er juist je voordeel mee.

Kies voor een sativa-dominante soort. Sativa's komen oorspronkelijk uit tropische regio's, zoals Centraal- en Zuid-Afrika, Jamaica, India, Thailand en Mexico. Ze zijn dan ook van nature gewend aan hogere temperaturen.

Doe wat onderzoek en maak een lijstje van geschikte strains waarvan bekend is dat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen of dat juist wel prettig vinden.

Hoe Houd Je Zomerse Hitte Onder Controle In Je Kweekruimte?

DE IDEALE TEMPERATUUR EN RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEID VOOR DE GROEI

ZAAILINGEN EN KLONEN

Zaailingen en klonen houden van veel vochtigheid. Met name nieuwe stekjes die nog geen wortels hebben ontwikkeld, hebben een relatieve luchtvochtigheid nodig van bijna 100%. Probeer tijdens de vroege stadia van het ontkiemen en klonen de temperatuur de hele dag hetzelfde te houden.

Zaailingen beginnen hun prille leven onder de grond, waar de temperatuur stabieler is. Het is aan jou om daar zorg voor te dragen. Voor klonen die net flink wat stress hebben meegemaakt, geldt op een vergelijkbare manier dat ze in een stabielere omgeving sneller herstellen.

De aanbevolen temperatuur voor klonen en zaailingen ligt tussen de 20-25ºC. Hogere temperaturen kunnen stress opleveren. Zolang de relatieve luchtvochtigheid echter hoger is dan 70% zouden ze in staat moeten zijn een paar graadjes meer te tolereren.

DE GROEIPERIODE

Tijdens de groeiperiode kunnen planten een iets hogere temperatuur van ongeveer 20-30ºC verdragen. De ideale relatieve luchtvochtigheid is daarbij hoger dan 70%, maar lager dan 85%. Gedurende deze fase van de groei zijn planten gevoeliger voor te lage temperaturen (onder de 15ºC).

Het interessante is dat je het verschil tussen de dag- en nachttemperaturen in je voordeel kunt gebruiken. Hoe groter namelijk het verschil, hoe langer de stelen en internodes worden. Omgekeerd, als de verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen kleiner zijn, zorgt dat ervoor dat planten minder strekken en een compactere structuur ontwikkelen.

VROEGE BLOEIPERIODE

Als je overgaat naar de bloeiperiode moet je ook stapsgewijs het leefmilieu veranderen. Je doet dat door de natuur na te bootsen. Probeer de gemiddelde dag- en nachttemperaturen te verhogen, maar laat het niet oplopen tot boven de 28ºC.

Tijdens dit stadium moeten er nog stampers verschijnen en toppen geproduceerd worden. Daarbij is de kans op schimmels nog vrij klein, dus de relatieve luchtvochtigheid kan rond de 65-70% blijven schommelen. Hoe dan ook, in het ideale geval begin je op dit moment met het verlagen van de relatieve luchtvochtigheid tot onder de 60%.

HALVERWEGE TOT EINDE BLOEIPERIODE

Het is eindelijk herfst en het einde van de levenscyclus van je cannabisplant is in zicht. Op dit moment bevindt ze zich in de eindspurt. Je hebt hard gewerkt en de oogst ligt in het verschiet. De toppen staan nu in volle bloei. De trichomen stralen je tegemoet en de terpenen zorgen voor een verrukkelijk aroma.

Pas echter op. Te veel warmte kan de geur "wegbranden", maar ook de harsklieren "koken", met als gevolg dat ze minder THC bevatten. Tenzij je CO₂ gebruikt, moet je de temperatuur nooit boven de 28ºC laten komen. Stampers zijn nogal gevoelig en het komt regelmatig voor dat een cola binnen een paar dagen weerloos uitdroogt.

Als de warmte nog steeds een probleem is, kun je het best de lampen zo hoog mogelijk hangen. Het belangrijkste wat je nu moet doen, is de luchtvochtigheid verlagen. Zoals we al eerder opmerkten, kan deze de temperatuur binnen behoorlijk doen oplopen. Om effectief te voorkomen dat je oogst aangevallen wordt door plagen, moet je voor een relatieve luchtvochtigheid zorgen van tussen de 40-50%. En dan bij voorkeur zo laag mogelijk.

Als je goed de temperatuur (en relatieve luchtvochtigheid) in de gaten houdt als je binnen kweekt, kun je complicaties als wortelrot voorkomen. Behalve dat presteren je planten bovendien beter en word je beloond met een aantrekkelijke opbrengst.