Het herkennen, behandelen en voorkomen van toprot!

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Het herkennen, behandelen en voorkomen van toprot!

De term "toprot" is genoeg om paniek te veroorzaken in de harten van alle kwekers. Er zijn echter wat simpele stappen om te verzekeren dat deze dodelijke schimmel geen kans krijgt.

Toprot, of “Botrytis cinerea” is net zo rampzalig als het klinkt. Het idee dat je geliefde toppen van binnenuit verrotten, is genoeg om kippenvel te veroorzaken bij wietrokers in het hele land. Het kan zich snel en stilletjes verspreiden, net als een sluipmoordenaar, met het vermogen een gehele oogst te verwoesten. Voordat we deuren dichttimmeren en onze geliefde cannabis planten in quarantaine plaatsen, zijn er een aantal simpele manieren om die gehate rot te herkennen en te voorkomen. En het wordt nog beter: Zelfs als de sporen die toprot verspreiden in je kweekruimte belanden, zullen ze nooit ontkiemen onder de juiste omstandigheden, waardoor ze helemaal geen effect hebben. Het is dus niet allemaal slecht nieuws!

Laten we beginnen met de eerste stap, namelijk het herkennen van toprot. In staat zijn de tekenen vroeg te herkennen en actie te ondernemen, kan het verschil maken tussen het verliezen van een paar planten of je gehele gewas; een gedachte waar we allemaal van rillen.

Het identificeren van toprot

Identificeren Een scherp oog is een vaardigheid die alle cannabis kwekers zouden moeten hebben, zodat het zoeken naar verandering in je planten een onderdeel is van je dagelijks proces tijdens de groeifases. Meestal is toprot alleen maar zichtbaar in bepaalde delen van je cannabis planten, zoals de grotere of dichtere toppen, hoewel het soms ook droge plekjes kan veroorzaken over de gehele plant. Het zal eruit zien alsof delen van je plant volledig uitdrogen; de toppen, stampers en bladeren in plaats van een specifiek deel van de plant.

Dode plekken op je planten zullen meestal alarmbellen laten rinkelen, maar een ander teken is de verschijning van donzige, witte schimmel aan de buitenkant van de toppen. Dit is de eerste fase van toprot, die gelukkig kan worden behandeld als je het snel herkent. Het verspreiden van deze witte dons duurt echter niet lang en als je niet regelmatig controleert, kan het lastig te spotten zijn. Wanneer je te maken krijgt met gevorderde toprot zullen de toppen gemakkelijk uit elkaar vallen en verkruimelen in je handen, zodat je de binnenkant ziet. De top zelf zal een donkere of grijsbruine kleur hebben van binnen, met een stoffige aard als de top uit elkaar wordt gehaald. Deze "stof" is de schimmel die de toprot verspreidt.

Het behandelen van toprot

Behandelen Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel! Je vindt het vast prettig te weten dat de enige remedie tegen toprot niet de complete verwoesting van je project is. De truc is alle aangedane toppen zo snel mogelijk te verwijderen, zonder contact te maken met andere delen van de plant. De schimmelsporen kunnen eenvoudig via wind en regen worden verspreid door je kweekgebied, dus dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Alle tekenen van de Botrytis schimmel moeten onmiddellijk worden verwijderd. Alle toppen, die witte dons ontwikkelen of donkere en droge plekken vertonen, moeten worden afgeknipt. Als de plekken zich over de hele plant en/of de bladeren hebben verspreid, kan je het beste de hele plant verwijderen. Een enkele verloren cannabis plant is beter dan helemaal geen wiet!

Het voorkomen van toprot

VoorkomenDit is de stap waar je vermoedelijk op hebt zitten wachten en er zijn in feite manieren om te voorkomen dat toprot een kans krijgt. Dezelfde technieken om toprot te voorkomen, kunnen ook worden gebruikt om toprot tegen te gaan als je de pech hebt te ontdekken op je planten.

1) Luchtcirculatie. Zorg dat er altijd genoeg lucht beweegt rond en door de toppen en bladeren. Afhankelijk van je kweekruimte kan dit een lastige taak zijn, zeker als je buiten kweekt.

2) Zorg dat je planten niet koud worden. Temperaturen warmer dan 20C/68F zullen voorkomen dat sporen kunnen ontkiemen en vat krijgen op je planten.

3) Laat je cannabis planten niet nat worden. Toppen die te lang te maken hebben met natte of vochtige omstandigheden zijn een geweldige kweekvijver voor schimmel. Alle schimmel gedijt op een natte omgeving, dus deze stap is heel belangrijk.

4) Wees meedogenloos. Als je vermoedt dat je toppen zijn aangedaan, is het verstandig je verlies te nemen. Het zorgvuldig verwijderen van de schimmel, zonder contact te maken met andere delen van de plant of andere planten, zou moeten helpen. Het is altijd beter slechts een paar planten te verliezen, waarna je de kans hebt na te denken over je kweekomgeving en welke stappen je moet nemen om schimmels te voorkomen, zodat de volgende poging succesvoller is en je de best mogelijke cannabis kweekt.