Wat Zijn Foxtails En Wat Is De Oorzaak?

Published :
Categories : Andere onderwerpenStrain informatie

Wat Zijn Foxtails En Wat Is De Oorzaak?

Foxtails zijn een fenomeen waarbij de toppen van een cannabisplant abnormale spiralen of uiteinden vertonen. Lees verder voor een uitleg over foxtailen, wat de oorzaak is en hoe het van invloed is op je oogst als geheel.

Of je nu een onervaren kweker bent of een veteraan, je hebt vast weleens gehoord van foxtailen. Maar wat is precies de oorzaak van deze iconische foxtails die op je toppen ontstaan? In dit artikel gaan we dieper in op het foxtailen van cannabis. We zoeken uit wat de oorzaak is en hoe je het voorkomt en tegengaat.

WAT ZIJN FOXTAILS?

Foxtails zijn een soort esthetische misvorming bij cannabisplanten. Cannabistoppen worden gevormd door een aantal onvruchtbare kelken. Bij bevruchting door een mannelijke plant, is elke kelk in staat een zaadje te bevatten. Als ze niet worden bevrucht, zwellen de kelken op en vormen ze uiteindelijk de welbekende toppen waar we zo van houden.

Bij een normale cannabistop groeien deze kelken dicht op elkaar, rond de takken. Daardoor vormen ze ronde, gelijkmatige nuggets. Foxtails ontstaan echter als de kelken ongelijkmatig, bovenop elkaar groeien. Daardoor ontstaat een scheve, ongelijk uitziende top.

Cannabis foxtailed calyces

WAT IS DE OORZAAK VAN FOXTAILS?

Genetica of stress zijn vaak de oorzaak van foxtailen. Als je buiten kweekt, dan is het bijna altijd te wijten aan de genen. Sommige cannabisstrains zijn gewoon gevoeliger voor de ontwikkeling van foxtails.

Binnen is lichtstress tijdens de bloeifase echter vaak de oorzaak van foxtailen. In dat geval ontwikkelt de plant foxtails in de delen van de toppen die zich te lang te dicht bij de lichtbron bevinden. Dat komt veel voor in ruimten met HPS- of plasmabelichting. Planten met dit soort foxtails hebben meestal ook gebleekte of verbrande uiteinden.

IS CANNABIS MET FOXTAILS SLECHT?

Deze vraag is een beetje ingewikkeld. Technisch gezien heeft foxtailen geen negatieve invloed op je toppen. Ze zien er alleen een beetje vreemd uit. Het is vooral een esthetische kwestie en sommige kwekers vinden het uiterlijk van foxtails zelfs mooi. Anderen beweren dat een klein beetje foxtailen je opbrengst vermeerdert en dat is altijd positief.

Helaas loopt het bij sommige foxtails een beetje uit de hand. Daarbij vormen ze grote, lange torens aan het uiteinde van een top. Hoewel dit soort foxtailen zeldzaam is, voorkomt het soms dat de rest van de plant gelijkmatig licht krijgt. Dat heeft uiteindelijk een negatieve invloed op de groei en rijping van de toppen. Het leidt in dat geval mogelijk tot een verminderde opbrengst.

HOE VOORKOM EN BEHANDEL JE FOXTAILEN?

Foxtailen is lastig te voorkomen. Als je binnen kweekt, let dan goed op je planten. Voorkom dat ze te dicht bij de lampen komen. De meeste gevallen van foxtailen buiten zijn het gevolg van genetica. Daarbij kun je letterlijk niets doen om het te voorkomen. Behalve dan dat je kiest voor strains die minder vatbaar zijn voor dit fenomeen.

Als je tekenen van foxtailen ziet bij je planten binnen, zet ze dan allereerst verder van het licht. Helaas zorgen de hitte en lichtstress die zorgen voor foxtails binnenshuis er mogelijk ook voor dat je toppen minder krachtig zijn en je oogst minder is. Let dus altijd goed op je planten en reageer snel bij de eerste tekenen van foxtailen. Daarmee beperk je de schade aan je toppen door een teveel aan hitte/licht.