Wat Zijn Foxtails En Wat Is De Oorzaak?

Published :
Categories : Andere onderwerpenStrain informatie

Wat Zijn Foxtails En Wat Is De Oorzaak?

Foxtails zijn een fenomeen waarbij de toppen van een cannabisplant abnormale spiralen of uiteinden vertonen. Lees verder voor een uitleg over foxtailen, wat de oorzaak is en hoe het van invloed is op je oogst als geheel.

Of je nu een onervaren kweker bent of een veteraan, je hebt vast weleens gehoord van foxtailen. Maar wat is precies de oorzaak van deze iconische foxtails die op je toppen ontstaan? In dit artikel gaan we dieper in op het foxtailen van cannabis. We zoeken uit wat de oorzaak is en hoe je het voorkomt en tegengaat.

WAT ZIJN FOXTAILS?

Foxtails zijn een soort esthetische misvorming bij cannabisplanten. Cannabistoppen worden gevormd door een aantal onvruchtbare kelken. Bij bevruchting door een mannelijke plant, is elke kelk in staat een zaadje te bevatten. Als ze niet worden bevrucht, zwellen de kelken op en vormen ze uiteindelijk de welbekende toppen waar we zo van houden.

Bij een normale cannabistop groeien deze kelken dicht op elkaar, rond de takken. Daardoor vormen ze ronde, gelijkmatige nuggets. Foxtails ontstaan echter als de kelken ongelijkmatig, bovenop elkaar groeien. Daardoor ontstaat een scheve, ongelijk uitziende top.

OG Bubble Gum Foxtail Cannabis

WAT IS DE OORZAAK VAN FOXTAILS?

Genetica of stress zijn vaak de oorzaak van foxtailen. Als je buiten kweekt, dan is het bijna altijd te wijten aan de genen. Sommige cannabisstrains zijn gewoon gevoeliger voor de ontwikkeling van foxtails.

Binnen is lichtstress tijdens de bloeifase echter vaak de oorzaak van foxtailen. In dat geval ontwikkelt de plant foxtails in de delen van de toppen die zich te lang te dicht bij de lichtbron bevinden. Dat komt veel voor in ruimten met HPS- of plasmabelichting. Planten met dit soort foxtails hebben meestal ook gebleekte of verbrande uiteinden.

IS CANNABIS MET FOXTAILS SLECHT?

Deze vraag is een beetje ingewikkeld. Technisch gezien heeft foxtailen geen negatieve invloed op je toppen. Ze zien er alleen een beetje vreemd uit. Het is vooral een esthetische kwestie en sommige kwekers vinden het uiterlijk van foxtails zelfs mooi. Anderen beweren dat een klein beetje foxtailen je opbrengst vermeerdert en dat is altijd positief.

Helaas loopt het bij sommige foxtails een beetje uit de hand. Daarbij vormen ze grote, lange torens aan het uiteinde van een top. Hoewel dit soort foxtailen zeldzaam is, voorkomt het soms dat de rest van de plant gelijkmatig licht krijgt. Dat heeft uiteindelijk een negatieve invloed op de groei en rijping van de toppen. Het leidt in dat geval mogelijk tot een verminderde opbrengst.

HOE VOORKOM EN BEHANDEL JE FOXTAILEN?

Foxtailen is lastig te voorkomen. Als je binnen kweekt, let dan goed op je planten. Voorkom dat ze te dicht bij de lampen komen. De meeste gevallen van foxtailen buiten zijn het gevolg van genetica. Daarbij kun je letterlijk niets doen om het te voorkomen. Behalve dan dat je kiest voor strains die minder vatbaar zijn voor dit fenomeen.

Als je tekenen van foxtailen ziet bij je planten binnen, zet ze dan allereerst verder van het licht. Helaas zorgen de hitte en lichtstress die zorgen voor foxtails binnenshuis er mogelijk ook voor dat je toppen minder krachtig zijn en je oogst minder is. Let dus altijd goed op je planten en reageer snel bij de eerste tekenen van foxtailen. Daarmee beperk je de schade aan je toppen door een teveel aan hitte/licht.

FOXTAILS BIJ SATIVA'S

Zuivere sativa's die foxtails vertonen, zijn geen reden voor paniek. Het betreft vaak een genetisch kenmerk van deze soort die voornamelijk uit de tropen komt. Sativa's met tropisch erfgoed reageren vaak niet goed als je ze binnen kweekt. Ze waren dan ook een nachtmerrie voor pionierende binnenkwekers. De hedendaagse verlichtingstechnieken maken het nu echter mogelijk zuivere sativavariëteiten binnen te kweken. Wel ontwikkelen ze nog steeds vaak foxtails.

Het ontstaan van foxtails is bij veel sativa's die buiten staan een natuurlijk kenmerk. Alleen is het proces wat completer. Ze vormen eerder clustertoppen die er speervormig uitzien en geen "strekkende" toppen, zoals binnen soms gebeurt. Daarom gebruiken we wel de term "kroon" om de meer complete toppen te omschrijven; ze zijn puntig, als een koningskroon.

Om binnen alles uit een sativa te halen, zou je ze extra aandacht moeten schenken. Over het algemeen houden ze niet van teveel voedingsstoffen, teveel stikstof en teveel vocht. Hier volgen een paar adviezen waarmee je in staat bent foxtails bij sativa's te voorkomen:

• Je kunt best ver gaan met de nat-droog-cyclus; er bestaan Kush-variëteiten uit het hooggebergte die van droge voeten houden.

 • De gevoeligheid voor stikstof en meststoffen is een veelvoorkomend kenmerk van sativa's. Veel kwekers weten inmiddels dat het toedienen van bloeivoedingsstoffen met weinig stikstof hun planten het best stimuleert gedurende de hele levenscyclus. Zelfs de helft of een kwart van de aanbevolen hoeveelheid is vaak al voldoende.

• Als je elke 3-4 weken je planten spoelt, wordt er geen stikstof en mest opgebouwd. Voed de plant daarna met een voedingsstof die alleen fosfor en kalium bevat, voordat je teruggaat naar je standaardroutine.

• Laat je planten niet te dicht opeen groeien. Zorg voor voldoende tussenruimte voor de luchtcirculatie en lichtdoordringing.

• Selecteer een lichtspectrum dat de ultraviolette straling van tropische streken nabootst. Sativa's reageren tijdens de bloei soms slecht op het rode spectrum van HPS-kweeklampen. Vul je kweekverlichting aan met MH-lampen, die een overwegend blauw spectrum genereren, of een blauwe, gebalanceerde ledlamp. Als je van de groei- tot en met de bloeiperiode MH gebruikt en niet overschakelt op een HPS-lamp, reageren sativa's daar goed op.

OG Bubble Gum Foxtail Cannabis buds

FOXTAILS DOOR DE KWEEKOMGEVING

Als je zeker weet dat de foxtails van je cannabisplanten geen genetische eigenschap zijn, mag je ervan uitgaan dat er iets mis is in je kweekomgeving. Omgevingsstress, bijvoorbeeld door de temperatuur, problemen met de intensiteit of tijdsduur van de belichting, onevenwichtige pH-waardes en problemen met het wortelstelsel, leidt vaak tot foxtailing. Ononderbroken en vaste cycli van exact dezelfde omstandigheden voorkomen plantenstress en zorgen ervoor dat je cannabis binnenshuis voortvarend groeit.

De eerste stap voor het aanpakken van foxtails: hang je lampen 10cm hoger. Ventilatorgekoelde HID-, HPS- of MH-lampen zouden minimaal 58cm boven het bladerdek moeten hangen. Voor niet gekoelde HPS is dit 76cm en voor ledlampen 40cm. Behalve de juiste afstand van je lampen, is het ook verstandig de donkercyclus te verlagen naar 11-11,5 uur, om foxtails te bepreken.

Zorg ervoor dat de temperatuur met brandende lampen altijd 23°C is; als de lichten uit zijn, zou dat 5-7°C lager moeten zijn. Hogere temperaturen hebben soms tot gevolg dat de planten gaan strekken en tijdens de bloeiperiode veroorzaakt dat vaak foxtails.

Een gezond wortelstelsel is altijd belangrijk, ongeacht welke variëteit je kweekt. Het is namelijk de bepalende factor voor het aantal stressoren die mogelijk foxtails en andere problemen veroorzaken. Zorg ervoor dat de pH afgesteld is op de door de zadenbank aanbevolen waarde. Een ongewenste pH-waarde veroorzaakt soms problemen met de opname van voedingsstoffen. Controleer ook regelmatig of je wortels niet rondgroeien. Tot slot zorg je voor adequate ventilatie, zodat er in je kweekruimte geen stilstaande lucht ontstaat.

Met deze tips ben je in staat je begeerde sativa te kweken met gewenste foxtails die puntige toppen vertonen. Bovendien helpen ze je bij het voorkomen van ongewenste foxtailing door omgevingsstress. Veel kweekplezier!