Verschillende Soorten In Dezelfde Ruimte Kweken

Published :
Categories : Cannabis kweken

Verschillende Soorten In Dezelfde Ruimte Kweken

Het kweken van verschillende cannabissoorten in dezelfde ruimte kan voordelen bieden. Zo kun je wiet oogsten met verschillende smaken en effecten. Ook kan het hogere opbrengsten betekenen. Tegelijk kan het uitdagingen vormen. Hier zijn de voor- en nadelen van verschillende variëteiten in dezelfde ruimte kweken.

VERSCHILLENDE SOORTEN IN DEZELFDE RUIMTE KWEKEN

Veel cannabistelers kweken om diverse redenen slechts een type wietsoort. Misschien kweek je maar een soort omdat je het effect, aroma en de smaak waardeert. Teel je hierbij meerdere planten? Dan betekent dit dat ze hetzelfde voedings- en irrigatieschema vereisen. Ook garandeert het een relatief gelijkmatig bladerdak, zodat al je cannabis voldoende licht voor goede opbrengsten ontvangt. Je kunt tevens verwachten je planten rond dezelfde tijd te oogsten. Kortom: als je maar een variëteit kweekt, kan dat de zaken een stuk simpeler maken.

Hoewel de meeste cannabisliefhebbers een favoriet hebben, kan het roken van steeds dezelfde wiet een beetje saai worden. Wat denk je van een beetje variatie en diversiteit in je kweekruimte? Er zijn tegenwoordig talloze fantastische cannabissoorten verkrijgbaar. Je bent dus niet beperkt tot het roken van maar een variëteit. Waarom zou je niet een ontspannende indica en een opwekkende sativa kweken? Of kiezen voor een diverse mix aan smaken? Als je dat wat lijkt, dan kun je verschillende soorten in je kweekruimte kweken.

WAT MOET JE WETEN ALS JE VERSCHILLENDE SOORTEN KWEEKT?

Als je buiten kweekt, dan zou het telen van meerdere soorten geen probleem moeten zijn, omdat de planten genoeg ruimte hebben. Voor dit artikel richten we ons op het binnen kweken in een tent of kweekruimte.

VOORDAT JE BEGINT

Wanneer je binnen meerdere verschillende soorten wilt kweken, moet je beseffen dat de zaken wat ingewikkelder kunnen liggen. Zo vereisen de planten meer zorgvuldige aandacht. Dit komt door hun variërende bloeitijden, voedingsbehoeften en groeisnelheden. Toch vergt een dergelijke teelt zeker geen bovenmenselijke vaardigheid. Het enige wat je moet doen, is je kweek goed plannen en consequent zijn met onderhoud. Zodra je daarna op elk gewenst moment kunt genieten van diverse opwindende soorten, bevestig je waarschijnlijk dat het de moeite zeker waard is! Weet alleen wel waar je aan begint.

KIES JE SOORTEN

Indien je nog niet eerder meerdere soorten tegelijkertijd hebt gekweekt, raden we je aan om te beginnen met variëteiten van dezelfde ondersoort. Zo kun je bijvoorbeeld diverse indica’s of hybrides planten. Zelfs als je het beperkt tot een type, kun je wiet met diverse smaken en effecten kweken. Het voordeel hiervan is dat je planten redelijk gelijk groeien, met slechts minieme verschillen in groeipatronen. Het wordt een stuk complexer zodra je sativa’s en indica’s samen wilt kweken. Waardoor dat komt? Simpelweg doordat deze planten gewoonlijk sterk verschillen in de groeiwijze en het moment waarop ze oogstrijp zijn. Kies dus voordat je begint soorten waarvan jij gelooft dat ze goed onder een dak groeien.

DE VOOR- EN NADELEN VAN VERSCHILLENDE SOORTEN IN DEZELFDE RUIMTE TELEN

VOORDELEN

Laten we eerst eens de voordelen bekijken. Tenslotte vormen die de reden dat je dit überhaupt wilt doen, toch?

MEER VARIATIE

Geen cannabisconsument is hetzelfde. Sommigen hebben het liefst de hele dag door hun indica’s. Anderen kunnen juist hun dag niet beginnen zonder een stoot sativa. En dan heb je nog mensen die zweren bij de hybrides die hen het beste van beide werelden bieden. Los van je voorkeur, is er eigenlijk geen reden om het bij een soort te houden. Zeker als je ziet hoeveel variatie er beschikbaar is. In het ergste geval loop je een echt geweldige soort mis die je nog niet eerder hebt geprobeerd. En hoe kun je dat ook weten, tenzij je deze kweekt?

Sommige mensen willen wellicht ook variatie wat de effecten van hun wiet betreft. Misschien wil je een pot met een knock-out hybride, die een kalmerend indica effect heeft voor een goede nachtrust. Maar het is dan weer niet de soort die je wilt roken als je vrienden langskomen. In dit geval wil je liever een hybride die meer sativa-dominant is. Zodat jij (en je vrienden) niet meteen volledig knock-out gaan. Mogelijk wil je ook een variëteit die met name veel CBD bevat. Zodat je een medicinale soort paraat hebt. En tot slot wil je misschien soorten met verschillende krachten. Wat lichtere soorten voor het “reguliere” blowen en wat zwaargewichten die je bij gelegenheid rookt.

BETERE OPBRENGSTEN

Hoewel dit afhankelijk is van de soorten die je kweekt, resulteert het kweken van meerdere variëteiten vaak ook in verhoogde opbrengsten. Hierbij is het belangrijk dat je al je planten (ondanks de verschillen) in een relatief vlakke vorm houdt en een gelijk bladerdak probeert te houden. Dit kan de opbrengsten binnen verhogen. Kweek je verschillende soorten die van hetzelfde soorttype zijn, zoals alleen hybrides of indica’s? Dan kun je voor de ultieme oogst het beste alle planten evenveel licht geven.

JE KRIJGT ER KWEEKERVARING VAN

Mensen worden zelden geboren als meester cannabistelers. Zelfs de beste kwekers zijn ooit simpele beginners geweest. Zo simpel is het; kweekvaardigheden ontwikkel je door ervaring en door te leren van je fouten!

Het kweken van verschillende typen cannabis, zeker als je bijvoorbeeld pure indica’s en pure sativa’s samen kweekt, brengt je een hoop bij over deze variëteiten en hun verschillen. Wanneer je ze naast elkaar ziet groeien en moet onderhouden, leer je op den duur alles over de unieke voedingseisen en groeikenmerken van de diverse soorten. Meer nog dan wanneer je een soort apart zou kweken.

Verschillende Soorten In Dezelfde Ruimte Kweken

NADELEN

Hier zijn de nadelen waar je tegenaan kunt lopen als je verschillende soorten in je kweekruimte teelt.

MEER WERK

Een aantal verschillende soorten kweken betekent (waarschijnlijk) ook meer werk. Misschien heb je ervaring met het telen van indica’s, maar wil je nu ook een kieskeurige sativa erbij hebben. Aangezien beide sterk kunnen verschillen qua bewaterings- en voedingseisen, betekent dit al gauw meer werk. Je hebt nu namelijk cultivars die behoorlijk afwijkend behandeld willen worden.

Uiteraard dien je beide variëteiten te allen tijde goed in de gaten te houden. De kans is klein dat je simpelweg dezelfde voeding aan al je planten kunt geven. Dat geldt ook voor je bewateringsschema. Het betekent dat je tijd moet vrijmaken voor beide soorten. Bij planten met zeer verschillende groeikarakteristieken, bijvoorbeeld wanneer je sativa’s en indica’s kweekt, kan het trainen ervan - zodat ze allemaal een vergelijkbare vorm hebben en voldoende licht kunnen krijgen - ook nogal lastig zijn.

JE KWEEKRUIMTE KAN TE VOL RAKEN

Als je binnen teelt, zijn je planten vrijwel altijd beperkt in hoe hoog en breed ze worden, afhankelijk van het formaat tent of kweekruimte. Bij indica’s is dit vaak minder problematisch, aangezien ze kort en struikvormig neigen te groeien. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor binnenteelt. Sativa’s zijn echter niet echt “binnenplanten”, aangezien ze enorm de hoogte in kunnen schieten.

Bepaalde sativa’s kunnen extreem strekken wanneer ze in bloei gaan en zelfs in hoogte verdrievoudigen! Dit kan logischerwijze een issue zijn als de ruimte beperkt is. Je moet handig worden in training en het verbuigen van je planten. Daarmee voorkom je dat gigantische sativa’s het licht van je andere cannabisplanten ontnemen. Een te volle kweekruimte kan ook leiden tot andere problemen, zoals meeldauw of schimmel en een verhoogd risico op allerlei soorten plagen.

JE KUNT NIET ALLES TEGELIJK OOGSTEN

Het is aan jou of dit echt een nadeel voor je is. Sommige kwekers oogsten liever al hun planten in een keer. Dat moet normaal geen probleem zijn als je dezelfde soort kweekt. Maar wanneer je nogal verschillende variëteiten teelt, kan de oogstperiode per plant weken van elkaar verschillen. Sativa’s hebben veel langer nodig om te bloeien dan indica’s en de meeste hybrides. Mocht je toch rond dezelfde tijd willen oogsten, met hooguit een paar dagen verschil in plaats van weken, kweek dan vergelijkbare kruisingen. Houd rekening met hun bloeitijden, voordat je de zaden plant.

VERSCHILLENDE SOORTEN KWEKEN—DE SLOTSOM

Verschillende soorten in een ruimte kweken kan wat meer tijd in beslag nemen, maar het is de moeite meer dan waard. Ga alleen niet meteen helemaal los in het begin. Als je er nog onervaren in bent, kies dan variëteiten met soortgelijke kenmerken om de last te beperken. Na verloop van tijd heb je genoeg ervaring om iedere soort met relatief gemak te kweken.