Lichtschema's voor autoflowering cannabisplanten

Published :
Categories : Cannabis kweken

Lichtschema's voor autoflowering cannabisplanten

Autoflowers hebben geen verandering in de lichtcyclus nodig om tot bloei over te gaan. Ze hebben echter wel veel licht nodig om geweldige toppen aan te maken! Hier vind je alles wat je moet weten over lichtschema's voor autoflowers, kweeklampen en hoe je de planten onder de zon kweekt.

Autoflowers zijn geweldig: ze houden het leven simpel, groeien snel en nemen niet al te veel ruimte in. Daarmee zijn ze ideaal voor beginners en een aantrekkelijke optie voor ervaren kwekers. Hieronder gaan we ons verdiepen in de beste verlichting voor autoflowers, zodat je de beste oogst krijgt.

DEEL 1: LICHTSCHEMA’S VOOR AUTOFLOWERING CANNABIS

Fotoperiode planten zijn grotendeels afhankelijk van een verandering in de lichtcyclus voordat ze overgaan tot de bloei. Autoflowers gaan echter bloeien als ze daar oud genoeg voor zijn. Toch gebruiken autoflowers, net als fotoperiode cannabis, ook licht voor de fotosynthese en het aanmaken van toppen.

De eerste stabiele autoflowering variëteit (Lowryder) verscheen enkele tientallen jaren geleden ten tonele. Sindsdien hebben kwekers gediscussieerd over de vraag of een bepaalde lichtcyclus beter is voor optimale resultaten. Sommigen geloven dat maximaal 6 uur duisternis voldoende is. Anderen gaan voor volledig andere lichtcycli, waarbij ze lichturen onderbreken door korte donkere periodes.

Het is onwaarschijnlijk dat wij uitsluitsel kunnen geven over de beste methode. Voor het krijgen van de lekkerste en krachtigste toppen moet je bij elk lichtschema echter rekening houden met een aantal factoren. Ben je nieuwsgierig ingesteld? Dan kun je altijd nog met deze schema’s experimenteren.

Cannabis grown indoors

IETS OVER ENERGIEKOSTEN

Betere opbrengsten en grotere toppen zijn niet de enige overweging voor kwekers van autoflowers. Je moet ook rekening houden met de energiekosten. Als je de dames dagelijks 18 lichturen geeft, gebruik je natuurlijk minder energie dan als ze 24 uur licht krijgen. Dat is van invloed op zowel de kosten als de milieubelasting van je kweek. Houd daar dus rekening mee. Zonder verdere omhaal gaan we nu verder met de gebruikelijke lichtschema’s als je autoflowers kweekt.

Cannabis Light ScheduleLICHTSCHEMA VAN 24/0

Een behoorlijk aantal kwekers geeft zijn planten 24 uur per dag licht; dag in, dag uit. Dit is natuurlijk het eenvoudigste schema. Je hebt er ook geen timer voor nodig. De meeste kwekers kiezen voor dit lichtschema in de hoop dat dit hen een grotere opbrengst geeft.

Er is geen sluitend antwoord op de vraag of die verwachting terecht is. Uit de wetenschap blijkt deze theorie echter niet zo gek. Een van de manieren om planten te categoriseren, is op basis van hoe ze CO₂ opnemen en gebruiken. Sommige planten behelzen C₄-koolstoffixatie. Deze verzamelen tijdens de donkere periode CO₂ en gebruiken dat voor de fotosynthese tijdens de lichtperiode. Cannabis behoort echter tot de zogenaamde C₃-planten die geen rustperiode nodig hebben. De plant blijft fotosynthese uitvoeren, zolang ze licht krijgt. Dat lijkt dan ook een goed argument om te kiezen voor een 24/0-schema! Maar nogmaals, er zijn tevens kwekers die zweren dat een beetje duisternis natuurlijk en cruciaal is voor cannabisplanten. Zij vrezen dat het niet goed is planten voortdurend licht te geven. Het grootste nadeel van het 24/0-lichtschema is echter dat het veel energie kost.

RightVoordelen

• Makkelijk; je hebt geen timer nodig
• Het zorgt mogelijk voor de beste opbrengst

ConsNadelen

• Je gebruikt veel energie

Light Schedules LICHTSCHEMA VAN 18/6

Het 18/6-schema (18 uur licht, gevolgd door 6 uur duisternis) is het meestgebruikte lichtschema door kwekers van autoflowers. De filosofie hierachter is geen hogere wiskunde. Je geeft je planten voldoende licht om een goede opbrengst te genereren, maar er is ook sprake van een korte, belangrijke donkere periode voor een gezonde groei. En natuurlijk bespaar je met een lichtcyclus van 18/6 in plaats van 24/0 zo’n 25% op je energierekening. Het is ook goed te vermelden dat veel kwekers van autoflowers die met beide schema’s hebben geëxperimenteerd, geen groot verschil merkten in de opbrengst.

Kleeft er een nadeel aan het gebruik van een 18/6-schema? Het is geen groot minpunt, maar net als bij de meeste lichtschema’s heb je er een timer voor nodig.

RightVoordelen

• Goede opbrengsten
• Het geeft je planten rust
• Je gebruikt minder energie dan met 24/0

ConsNadelen:

• Je hebt een timer nodig

Light SchedulesLICHTSCHEMA VAN 20-4

Dan is er nog de gulden middenweg voor mensen die het beste willen halen uit de twee eerder genoemde lichtcycli. Door de lichtperiode met twee uur te verlengen, geloven sommige kwekers dat ze een net wat grotere opbrengst krijgen. Bovendien hebben de planten ook een periode van rust.

RightVoordelen

• Goede middenweg tussen 18/6- en 24/0-schema
• Je bespaart een beetje op energie

ConsNadelen:

• Je gebruikt meer energie dan met 18/6
• Je hebt een timer nodig

Light ScheduleLICHTSCHEMA VAN 6/2

Dit is waarschijnlijk het meest ongebruikelijke lichtschema dat kwekers van autoflowers gebruiken. Hierbij doe je dagelijks drie keer zes uur het licht aan en twee uur het licht uit. Kwekers die een 6/2-schema gebruiken, beweren dat het de plantgroei stimuleert. Ook zou het zorgen voor een stabielere en gecontroleerdere omgeving.

Het principe achter het 6/2-schema is dat cannabisplanten slechts een beperkte hoeveelheid daglicht per dag kunnen verwerken. Als dat niveau is bereikt, absorbeert de plant geen licht meer. Daardoor zou je dus licht verspillen.

Het 6/2-lichtschema verdeelt de cyclus in drie periodes van zes uur met pauzes van twee uur. In die pauze kan de plant rusten en het licht verwerken. Als de lichten daarna weer aan gaan, is de cannabisplant er weer klaar voor. Daardoor, aldus de theorie, kun je de groei van je plant optimaliseren als de lampen aan zijn. Voorstanders van het 6/2-lichtschema zeggen ook dat een kortere lichtperiode zorgt voor minder stress bij planten en koelsystemen. Met dit schema kan de ruimte namelijk afkoelen voordat de lichten weer aangaan. Tegenstanders zeggen echter dat het vaker gebruiken van kortere licht- en donkercycli juist onnodige stress oplevert voor belichtings- en verwarmingssystemen.

RightVoordelen

• Mogelijk minder stress voor je plant
• In theorie is er een grotere opbrengst mogelijk
• Het kan een omgeving creëren die stabieler is (temperatuur, etc.)

ConsNadelen

• Meer stress voor de apparatuur
• Nog niet veel gebruikt

IETS OVER TEMPERATUUR

We hebben al besproken hoe lichtschema’s mogelijk zorgen voor een gezondere en grotere oogst. Ook hebben we het gehad over de mogelijke effecten ervan op je energierekening. Er is echter nog een ander aspect om rekening mee te houden. Hoe beïnvloedt je lichtschema namelijk de temperatuur in je kweekruimte of -tent?

Als je lange tijd lampen aan hebt staan, zonder onderbreking, dan neemt de temperatuur in je kweekruimte aanzienlijk toe. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Als je in een warme omgeving kweekt, dan kan de hitte voor problemen zorgen. Misschien ben je daarbij gedwongen om extra koelingsmaatregelen te nemen. In dat geval zorgt een lichtschema met donkere pauzes, zoals een 18/6- of 6/2-schema, dat je kweekruimte niet zo snel opwarmt. Als je echter kweekt in een koele omgeving, kan voortdurend licht juist helpen om de temperaturen hoger te houden. Daardoor heb je dan geen extra verwarming nodig. Denk hier dus ook over na voordat je een lichtschema uitkiest.

DEEL 2: SOORTEN KWEEKLAMPEN VOOR JE AUTOFLOWERS

De twee meestgebruikte types kweeklampen voor cannabis zijn HID (high-intensity discharge) en led-kweeklampen. HID-lampen zijn de oude standaard voor indoor-kwekers en nog steeds gangbaar. Recent is ledverlichting echter verder doorontwikkeld, maar toch betaalbaar geworden. Daardoor hebben thuiskwekers een tweede keuze, naast de concurrerende HID-lampen. Wij leggen uit wat je moet weten over deze twee soorten kweeklampen.

HID-KWEEKLAMPEN (MH, HPS)

HID-lampen zijn goedkoop, krachtig en kunnen zorgen voor fantastische wiet. Er zijn twee soorten HID: metal halide (MH) en high-pressure sodium (HPS). Bij fotoperiode planten gebruik je gewoonlijk MH voor de groei en HPS voor de bloei.

MH-lampen geven een blauwachtiger licht. Dat is optimaal voor de groeifase van cannabis. Als een plant eenmaal overgaat tot de bloeifase, dan verruil je de MH-lampen voor HPS. HPS-lampen hebben een oranje/rood lichtspectrum dat ideaal is voor de groei van de toppen.

Als je autoflowers kweekt met HID-verlichting, dan geldt ongeveer hetzelfde principe als bij fotoperiode cannabis. Ga je voor de grootste opbrengst en vetste toppen? Dan moet je nog steeds switchen van MH naar HPS als je plant van nature overgaat tot de bloeifase (gewoonlijk na 3–4 weken). Het is goed te weten dat HID-lampen, in vergelijking met leds, veel hitte afgeven. Ze zorgen dan ook voor een snelle toename van de temperatuur in je kweekruimte. Daarbij kosten ze meer in het onderhoud, maar zijn ze minder duur bij de aanschaf.

RightVoordelen

• Goedkoop in aanschaf
• Zorgen voor hoogwaardige cannabis en grote opbrengsten

ConsNadelen

• Genereren veel hitte
• Je hebt twee verschillende soorten lampen nodig (MH en HPS), afhankelijk van de fase van je plant
• Je moet de lampen elke 6 maanden vervangen, omdat ze minder sterk worden
• Je hebt een reflector nodig en een speciale stroomtoevoer (ballast)
• Hogere onderhoudskosten

Een andere soort HID is LEC, een variant die minder energie vergt. Bovendien lijkt het lichtspectrum van deze lampen meer op dat van natuurlijke zonnestralen. Volgens sommige kwekers is dat nuttig voor de ontwikkeling van planten.

Cannabis grown under HID lights

LED-KWEEKLAMPEN

Toen de technologie in het verleden net nieuw was, namen ervaren kwekers ledverlichting niet zo serieus. Maar toen duidelijk werd hoe nuttig deze verlichting was voor het kweken van cannabis, was er een ander probleem: het was te duur. Tegenwoordig zijn leds echter de kweeklampen bij uitstek voor veel cannabiskwekers. De prijs is behoorlijk gedaald en de technologie is inmiddels gestandaardiseerd. Moderne led-kweeklampen geven tegenwoordig net zoveel licht als goede HID-lampen. Je behaalt dus dezelfde resultaten als met een klassieke HID-installatie. Een ledsysteem is waarschijnlijk wel duurder bij de aanschaf dan HID-lampen. De onderhoudskosten zijn echter lager. In feite kleven er diverse voordelen aan het kweken met leds. De lampen gebruiken namelijk aanzienlijk minder energie dan HID, genereren minder hitte en veel led-kweeklampen zijn makkelijk aansluitbaar. Je hebt dus geen extra’s nodig, zoals reflectoren, voordat ze werken.

RightVoordelen

• Makkelijk in gebruik
• Produceren minder hitte
• Je bespaart op energie- en operationele kosten

ConsNadelen

• Duurder qua aanschaf
• Er zijn volop goedkope, onbetrouwbare modellen op de online markt

Als je op zoek gaat naar led-kweeklampen, dan kom je vaak “full spectrum”-leds tegen. Dat zijn lichten die geschikt zijn voor alle groeifasen van cannabis. Je kunt ze dus gebruiken vanaf het moment dat je autoflowers in de grond gaan, totdat ze klaar zijn voor de oogst.

Andere ledlampen hebben een knop die je moet omzetten om het spectrum te veranderen van ‘groeifase’ naar ‘bloeifase’. Zelfs als je autoflowers kweekt, moet je nog steeds overgaan tot de bloeistand zodra de planten gaan bloeien.

Cannabis grown under LED lights

DEEL 3: AUTOFLOWERING CANNABIS BUITEN KWEKEN

In dit artikel hebben we het tot dusver gehad over het indoor kweken van autoflowers met een kweeklamp. Omdat de planten vaak compact zijn, is het geen verrassing dat ze populair zijn onder indoor-kwekers. In tegenstelling tot sommige fotoperiode strains, kun je ze makkelijk in kleine tenten en kasten zetten.

Autoflowering cannabis is echter niet alleen geschikt voor indoor kweken. Je kunt het ook met succes buiten telen.

Omdat autoflowers niet afhankelijk zijn van natuurlijk daglicht voor het begin van de bloei, kun je ze buiten planten wanneer je maar wilt (afhankelijk van het weer). Je kunt ze buitenshuis zetten zodra er geen kans meer is op vorst. En net zoals binnen, bloeien ze na een kleine 3–4 weken groei. Je kunt ze dus al na ~60–70 dagen oogsten. Omdat ze zo snel groeien en klaar zijn, kun je jaarlijks of zelfs per seizoen meerdere keren oogsten. Als je de kweek goed plant, dan kun je eigenlijk het hele jaar door cannabis binnenhalen.

Het andere voordeel van autoflowers buiten kweken, is hun discrete omvang. Bovendien zijn ze heel sterk. Heimelijke en guerrillakwekers zullen blij zijn met het weinige onderhoud dat deze dames nodig hebben. In tegenstelling tot een sativa-monster van 3m blijven autoflowers verborgen onder lage begroeiing. De kans dat iemand ze ontdekt, is dan ook niet groot. Bovendien zorgt de snellere groei voor een minder grote kans op ongewenste ontdekking. Zeker als je dit vergelijkt met een plant die vele maanden nodig heeft voordat ze klaar is.

Zelfs met efficiënte moderne kweeklampen is er voor het kweken van geweldige wiet nog steeds niets beter dan zonlicht. Naast grote opbrengsten zouden uv-stralen van de zon ook zorgen voor een betere THC-productie. Je geniet daardoor dus van extra krachtige toppen van je outdoor autoflowers!

Veel plezier met kweken!