Buiten Cannabis Kweken: Hoeveel Zonlicht Hebben Planten Nodig?

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Buiten Cannabis Kweken: Hoeveel Zonlicht Hebben Planten Nodig?

Cannabisplanten doen het buiten in de natuur fantastisch en worden er vaak groter dan binnen. Maar er zit een groot verschil tussen het buiten kweken van fotoperiode en autoflowering soorten. Afhankelijk van je locatie doe je er verstandig aan de geschikte soort te selecteren.

Zonlicht bevordert de natuurlijke groei van de bladeren en stelen van de cannabisplant. Hierdoor kan ze goed uitdijen en veel hoger worden dan cannabis die binnen gekweekt wordt. Als je buiten kweekt, leveren de planten die het meeste zonlicht (onder de gunstige omstandigheden) ontvangen de beste oogst op. Hier moet je dus altijd rekening mee houden als je je kweek naar buiten verplaatst.

DE LOCATIE BEPALEN

Cannabis is een geharde plant - maar voordat je gaat kweken, kun je het best een locatie zoeken waar de zon veel schijnt. Dat kan bijvoorbeeld een vrijgemaakte plek of een open gedeelte in je tuin zijn. Als er maar geen bomen of andere obstakels zijn die verhinderen dat het zonlicht op de bladeren valt. Die maken immers gretig gebruik van zoveel mogelijk zonne-energie. Met het kweken van fotoperiode cannabis kun je het best in het vroege voorjaar beginnen. Zo kan ze namelijk profiteren van de waardevolle zonkracht in het kweekseizoen. Duisternis veroorzaakt dat cannabis tot bloei overgaat. Dus wanneer je in het voorjaar de kweek opstart, weet je zeker dat je planten tegen het eind van de zomer maximaal zonlicht ontvangen.

Uiteindelijk moet je er als buitenkweker voor zorgen dat je plant minimaal 5 uur direct zonlicht en 5 uur indirect zonlicht per dag krijgt. De dagen zijn doorgaans echter langer halverwege het kweekseizoen. Dan kan de zon heel veel uren per dag schijnen. Als plant die van korte dagen houdt, zijn 12-12 fotoperiode cannabisplanten het makkelijkst om mee te werken. En de meeste strains leveren daarbij fantastische resultaten op. Het kweken van cannabis is geen raketwetenschap, maar het duurt even voor je het in de vingers hebt. Als je je er echter in vastbijt, kun je geweldige resultaten behalen.

Soms moet je hier en daar wat inschikken wat betreft de ideale plek nadat je de mogelijkheid tot water geven en de veiligheid hebt overwogen. Als je ervoor kiest fotoperiode zaden te kweken, hebben je planten ook meer aandacht nodig. Wees dus geduldig en gebruik zoveel mogelijk beschikbare bronnen om de meest belangrijke gegevens bij te houden van de omgeving, zoals een zoncalculator.

HOE KWEEK JE BUITEN FOTOPERIODE CANNABIS?

Fotoperiode cannabisplanten gebruiken fotoreceptoren om vormen van fytochroom of cytochroom waar te nemen die door licht veroorzaakt worden. De fotoperiode van de planten kan daarbij ingedeeld worden naar de hoeveelheid licht die ze per 24 uur ontvangen.

Een van de voordelen van fotoperiode soorten is dat je stekjes kunt nemen van de beste planten. Vervolgens kun je die gebruiken om nieuwe planten te kweken. Je moet echter altijd rekening houden met het aantal lichturen dat een plant krijgt. Bovendien moet je alle mannetjes uitroeien voordat die je andere planten kunnen bestuiven.

Een probleem als je fotoperiode strains kweekt, is de late bloeiperiode. Kaskwekers kunnen schaduwdoeken en stukken plastic inzetten om het aantal zonuren te verminderen en zo de bloei in gang te zetten. Dat is met name belangrijk op het noordelijk halfrond, waar de nachten korter worden. Als je dit doet, moet je wel altijd vroeg uit de veren om de schaduwdoeken voor zonsopgang weg te halen.

HOEVEEL ZONLICHT HEEFT FOTOPERIODE CANNABIS NODIG?

De meeste fotoperiode strains gaan tot de bloeiperiode over wanneer het aantal zonuren afneemt tot minder dan 15. De zaadjes kun je dan ook in de vegetatieve fase houden, zolang ze maar ten minste 15 uur per dag zonlicht krijgen.

Als je uitzoekt op welk moment je plant 18+ uur zonlicht krijgt, kun je de beste tijd voor de groeiperiode bepalen. De volgende belangrijke factor is vaststellen wanneer het aantal zonuren minder is dan 12. Pas dan wordt de bloeiperiode ingezet en kun je aan oogsten gaan denken.

Wanneer je de zaden in het voorjaar plant, zouden ze gestaag over moeten gaan van de groei- naar de bloeiperiode na de zonnewende. Als de nachten langer worden, gaan fotoperiode strains die je buiten kweekt stabieler tot de bloei over. Sommige sativa's groeien echter door tot het einde van de herfst. Het type zonlicht dat de plant ontvangt, heeft daarbij direct invloed op de manier waarop ze zich ontwikkelt.

Je moet extra oppassen als je vanuit dit soort zaad kweekt. Zo moet je altijd zorgen dat je plant 5 uur wel en 5 uur niet onafgebroken zonlicht ontvangt. Maar maak je niet te druk, want je leert het vanzelf. De lichtintensiteit bepaalt uiteindelijk echter de snelheid waarmee je cannabisplanten groeien.

Buiten Cannabis Kweken: Hoeveel Zonlicht Hebben Planten Nodig?

HOE JE AUTOFLOWERS BUITEN KWEEKT

De snelstgroeiende en kleinste planten zijn doorgaans ontsproten uit autoflowering cannabiszaden. Zeer geschikt dus als je onder de radar wilt blijven. Ze vereisen daarbij weinig onderhoud, zijn kosteneffectief en rap klaar voor de oogst. Lees wel goed hoe hoog je gekozen soort wordt en hoelang haar levenscyclus is. Op die manier kun je een nieuwe kweek starten voor je volgende oogst.

Als guerrillakweker kan het handig zijn om op verschillende locaties autoflowering zaden te planten. Dat noemen ze ook wel de "zaai en vergeet" methode. Hierbij doe je gewoon een zaadje in de grond en denk je er verder niet meer aan (een paar maanden). Als je teruggaat naar je zaailocaties is de kans groot dat je oogst je al vrolijk staat toe te wuiven. Het mogen dan wel geen monstergrote opbrengsten zijn, maar als je bang bent gepakt te worden, is dit een handig trucje.

HOEVEEL ZONLICHT HEEFT AUTOFLOWERING CANNABIS NODIG?

Autoflowering soorten zijn speciaal ontwikkeld zodat ze onder bijna alle lichtomstandigheden tot de bloeiperiode overgaan. Dat maakt ze zeer geschikt voor als je net begint, maar eigenlijk hebben alle kwekers hier plezier van. Toch is het belangrijk dat je alsnog voor zoveel mogelijk zonlicht zorgt als je buiten een autoflower kweekt. Dat zie je dan ook terug in de oogst.

Allesbepalend is de tijd die je uitzoekt om je autoflowers te kweken. Als je bijvoorbeeld aan het begin van de zomer je kweek opstart, kun je mogelijk meerdere oogsten realiseren. Kies daarbij een soort die het best aan jouw specifieke kweekomstandigheden voldoet. Wanneer je op het noordelijk halfrond woont, moet je daar vooral rekening mee houden. Je kunt hierbij onderzoeken wat de gewoonlijke levenscyclus van zaden is (dat kun je op de verpakking of de website waar je ze wilt bestellen nalezen). Hiermee kun je een kweekplan opstellen en een soort kiezen die het meest voor jouw klimaat geschikt is.