Gortdroge Wietvoorraad? Hydrateren maar!

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Gortdroge Wietvoorraad? Hydrateren maar!

Is je kostbare wiet gortdroog geworden? Geen paniek. Zambeza geeft tips om de kwaliteit van je cannabis te herstellen, zodat je weer kunt genieten.

JE STASH HYDRATEREN

Uitgedroogde wiet bezit een aantal ongewenste eigenschappen. Het voelt ruw aan bij het roken, brandt te snel en verliest kracht. Dit komt door een te hoge verbrandingstemperatuur, waardoor de THC verdampt voordat het de longen bereikt. Bovendien gaan veel terpenen verloren, waardoor smaken en aroma's veranderen. En niet te vergeten, het kruimelt en is lastig te verwerken.

Gooi nu niet al je ganja in een emmer water en zet ook de plantenspuit er niet op. Lees eerst deze beproefde methoden om je gortdroge wiet weer te hydrateren.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Het is altijd beter ervoor te zorgen dat je toppen niet uitdrogen.

LUCHT- EN LICHTDICHT IS VERPLICHT

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor gedroogde cannabis ligt tussen de 55-65%. Lucht en uv-licht zijn rampzalig voor goed uitgeharde toppen. Over het algemeen onttrekt lucht vocht uit je toppen, waardoor ze uitdrogen. Daar staat tegenover dat een omgeving met een hoge luchtvochtigheid vaak leidt tot toprot. Uv-licht degradeert de kostbare THC en reduceert de kracht van je toppen. Net als voedingsmiddelen kun je cannabis het best bewaren op een koele donkere plaats. Daardoor blijft de kwaliteit van je voorraad beter behouden.

Heb je een goede oogst behaald of een grote hoeveelheid gekocht? Dan maak je het beste kleinere porties van je cannabis. Op deze manier stel je niet je gehele buit bloot aan de lucht als je een potje opent. Haal een dagvoorraad uit de pot en bewaar dit in een kleiner potje of een speciale stash pack. Zo beperk je het openen van je grote pot tot eenmaal per dag. Regelmatige blootstelling aan lucht droogt je toppen gegarandeerd uit.

GLAS, GEEN PLASTIC ALSJEBLIEFT

Een ouderwetse glazen (weck)pot is het beste hulpmiddel om uitgeharde cannabis te bewaren. Deze zijn luchtdicht, verkrijgbaar in verschillende maten en hebben een ruime opening voor je handen. Glas is beter dan plastic omdat de inhoud niet gaat broeien. Bovendien is glas inert, gemakkelijk te reinigen en steriel.

Plastic containers klaren de klus ook. Maar het blijft plastic en de wereld is al vervuild genoeg. Tegenwoordig bestaan er talloze, hoogwaardige, professionele bewaarsystemen voor cannabis. Koop er dus een waar je de rest van je leven plezier van hebt.

HET HYDRATEREN VAN CANNABIS TOPPEN IS SIMPEL

Ben je vergeten je voorraadpot af te sluiten? Misschien heb je een oude stash gevonden of heb je simpelweg verschraalde toppen gekocht. Geen probleem! Het hydrateren van cannabis is eenvoudig. Je hebt alleen geduld en een beetje kennis nodig om je toppen te revitaliseren. Je hebt gegarandeerd te maken met verlies van terpenen, maar de kracht is waarschijnlijk onveranderd. Tenzij je toppen zijn verpieterd in de volle zon in de auto, is het mogelijk om de aroma's weer nieuw leven in te blazen. Hetzelfde geldt voor de THC.

GEDISTILLEERD WATER

Gedistilleerd water is aqua dat verdampt is en weer gecondenseerd naar water. Dit verwijdert alle onzuiverheden en chemische verbindingen, waardoor zeer zuivere H₂O ontstaat. Als je de kwaliteit vertrouwt, kun je ook leidingwater gebruiken, vooral als het geen chloor of fluoride bevat.

Je hebt een container met deksel nodig die groot genoeg is voor je zakje/potje/flesje. Ook heb je een opgevouwen, vierkant stuk keukenrol nodig.

Bevochtig de keukenrol voorzichtig met water. Niet doorweken, maar licht vochtig en opgevouwen in vier delen. Plaats dit in de grote container met je wiet in originele verpakking.

Sluit de container af en laat het 2-12 uur met rust. De tijdsduur is afhankelijk van de droogte van je toppen. Wacht minimaal 2 uur voordat je je stash controleert.

Gortdroge Wietvoorraad? Hydrateren maar!

SCHILLEN VAN VRUCHTEN

Vruchtenschillen zijn een kant-en-klaar natuurproduct die langzaam vocht afgeven. Je kunt ook bepaalde groenteschillen gebruiken, maar niet als ze erg zacht worden, zoals komkommers of pompoenen. De schillen van citrusvruchten zijn ideaal, evenals aardappelschillen. Beiden geven geleidelijk vocht af en de snelheid is vergelijkbaar met het absorptievermogen van droge wiet.

Verpak je open container met wiet in een grotere container. Stop de schillen erbij en plaats het deksel. Een alternatief is gaatjes prikken in je zakje met wiet en deze verpakken in een tweede zakje met de schillen. Laat de schillen niet in contact komen met je plantenmateriaal.

Er bestaat weinig kans op rot of schimmel, tenzij je het zakje vergeet. Citrusschillen weren schimmels op natuurlijke wijze af vanwege de essentiële oliën. Aardappelschillen drogen daarentegen razendsnel uit.

DE HUMIDOR

De humidor is een geavanceerde optie voor het bewaren en hydrateren van kurkdroge wiet. Dit is een luchtdichte doos, gemaakt van cederhout, die op natuurlijke wijze plagen en ziekteverwekkers op afstand houdt. Ze zijn uitgerust met een hygrometer en een sponsreservoir voor gedistilleerd water. Zolang het reservoir water bevat en de hygrometer op 55-65% staat, blijft je cannabis eindeloos in topconditie. Uitgedroogde toppen in een humidor bewaren, faciliteert een langzame opname van vocht, waarna de luchtvochtigheid stabiliseert.

Andere uitvoeringen werken op een mengsel van propyleenglycol om de luchtvochtigheid te beheren. Stel de luchtvochtigheid in op de beste stand voor cannabis. Sommige mengsels zijn bedoeld voor sigaren en houden de RH op 70%. Dit is te hoog voor marihuana. Gebruik wel het juiste mengsel, anders kan toprot ontwikkelen.

HUMIDITY PACKS

Er zijn diverse vochtregulerende producten verkrijgbaar. Humidity packs worden het meest gebruikt. Deze zijn gemaakt van one-way osmose materiaal. Hierdoor kan vocht langzaam uit het zakje ontsnappen, terwijl geen vocht wordt opgenomen. Ze zijn verkrijgbaar in een gevarieerde reeks vochtigheidsgraden, geschikt voor cannabis in elk klimaat.

De zakjes zijn zacht en lijken op een kussentje. Als alle vocht verdwenen is, voelen ze hard aan. Hoe lang je ze kunt gebruiken, hangt af van hoe droog je toppen zijn en de hoeveelheid.