Wordt Alcohol Onttroond Door Cannabis?

Published :
Categories : Andere onderwerpenCannabis nieuwsMedicinale cannabis

Wordt Alcohol Onttroond Door Cannabis?

Er worden miljarden geïnvesteerd in de cannabisindustrie en verwacht wordt dat de markt enorm groeit. Waar cannabis inmiddels legaal is, heeft de alcoholindustrie de gevolgen al gevoeld. Wat kan alcohol doen om te wedijveren met alle huidige ontwikkelingen rond wiet?

Elkaar snel opvolgend gaan steeds meer landen over tot het legaliseren van cannabis. Dat heeft de sluizen opengezet voor de zogenaamde "cannabusiness". De industrie levert inmiddels cannabis voor zowel medicinaal als recreatief gebruik. Elk aspect van de branche - van het veredelen van zaden tot het verkopen van de toppen - biedt grote baankansen. Er stromen inmiddels miljarden aan investeringen binnen, ondanks dat het door de financiële wereld nog steeds als een legaal grijs gebied beschouwd wordt. Tot op heden worden de meeste transacties binnen de cannabisindustrie dan ook afgehandeld in cash- of cryptogeld.

De industrie wordt echter steeds meer omarmd. Zo gaat Canada dit jaar over tot legalisering. Dit zou weleens een domino-effect van andere landen teweeg kunnen brengen om de handel in cannabis te legaliseren. Als wiet zo populair wordt zoals in de lijn der verwachting ligt, ziet de alcoholindustrie zich voor de allereerste keer geplaatst tegenover een geduchte concurrent. Van de sociale pluspunten van alcohol kan ook geprofiteerd worden als je cannabis gebruikt, maar dan met minder risico's voor de gezondheid. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat veel consumenten wiet boven drank verkiezen. Laten we eens kijken of de alcoholindustrie daarop kan reageren en op welke manier.

WAAROM CANNABIS IN PLAATS VAN ALCOHOL?

Je zou bijna niet weten waar je moet beginnen als je wilt uitleggen waarom cannabis zoveel gezonder is dan alcohol. Wat betreft de gevolgen voor de gezondheid door drank, zijn er te veel om op te noemen. Over het algemeen biedt cannabis medicinale voordelen alsmede algehele therapeutische mogelijkheden. Bekende toepassingen van het kruid zijn onder meer de verlichting van misselijkheid, angst, spierspanningen en slaapproblemen. Er zijn zeer veel verschillende sensaties die cannabis bij iemand kan opwekken. Alcohol wordt vaak gebruikt als een kalmerend middel, maar kan de symptomen van een depressie juist verergeren. Het versterkt ook agressie, klungeligheid en impulsief gedrag. Cannabisgebruikers worden echter behoedzamer als ze high zijn. Als je high bent, kun je wel impulsief eetgedrag vertonen wanneer de munchies toeslaan. Maar je krijgt van cannabis niet direct calorieën binnen - van alcohol wel.

Recreatief worden alcohol en cannabis vaak in combinatie gebruikt. Toch is dat medisch gezien niet erg verstandig. De meeste rechtsgebieden waar cannabis gekocht kan worden, verbieden de verkoop van wiet en alcohol op dezelfde plek. Deze marktsplitsing versterkt het onderscheid in de geest van de consument. Omdat het ongezond is de twee te combineren en het besteedbaar inkomen kan variëren, zouden consumenten kunnen neigen naar ofwel alcohol of cannabis. En omdat de maatschappij gezondheidsbewuster wordt, zouden mensen wel eens voor wiet kunnen kiezen als daar een legale markt voor is.

IN HOEVERRE ONTWRICHT CANNABIS DE ALCOHOLINDUSTRIE?

Interessant genoeg lijkt het ontstaan van de cannabisindustrie een zegen te zijn geweest voor rijkere mensen. Hoewel cannabis ook de jongere generatie aanspreekt, zijn hoger opgeleide veertigers met een vast inkomen de grootste groep cannabisgebruikers in de VS. Althans, dat staat in een onderzoek van BDS Analytics. Dat is met name slecht nieuws voor de alcoholindustrie omdat deze veertigers ook graag een wijntje drinken. Mochten ze echter voor cannabis als alternatief kiezen, dan krijgt dit segment van de alcoholbranche een grote tik.

Canada is het land om in de gaten te houden. We gaan zien hoe de alcoholindustrie hier geraakt gaat worden door de ruime legalisering van cannabis. De Canadese bank CIBC voorspelt dat de nationale cannabisindustrie al in het jaar 2020 $6,5 miljard vertegenwoordigt. In 2017 hebben Canadezen $5,1 miljard uitgegeven aan sterke drank. Cannabis zou dus mogelijk binnen afzienbare tijd het alcoholgebruik kunnen doorbreken. Omdat de cannabisindustrie nog jong is, valt er veel innovatieve vooruitgang te verwachten. Iedereen is wel bekend met alcohol, dus op het moment dat iedereen legaal over cannabis kan beschikken, brokkelt de dominante marktpositie van drank naar verwachting af.

Als je naar de gegevens over gecontroleerd gebruik van medicinale cannabis kijkt, zie je ook dat alcohol aan marktaandeel verliest in regio's die wietwetgeving liberaliseren. Zo zijn data van 2006-2010 van Amerikaanse county's, waar medicinale wiet beschikbaar is, geanalyseerd door onderzoekers van de University of Connecticut en de University of Georgia. De conclusie is dat in deze county's de verkoop van alcohol met 13% is gekelderd. Hoe groot zou die opvallende daling zijn in regio's waar recreatieve cannabis legaal is? Dit is een bedreiging waar de alcoholindustrie snel mee moet zien te dealen.

Cannabis for adults

WEDIJVER OF SAMENWERKING?

Het is misschien niet te voorkomen dat alcohol een groot marktaandeel gaat verliezen aan cannabis. Als mensen in toenemende mate voor wiet kiezen, is dat hun goed recht. Geen marketingstrategie kan bewerkstelligen dat personen die afgehaakt zijn door de negatieve gezondheidsaspecten van alcohol weer aanhaken. Toch blijft er een deelmarkt voor beide industrieën bestaan. Op dat vlak kan alcohol consumenten blijven vasthouden. De alcoholindustrie doet er mogelijk verstandig aan om met de cannabissector te gaan samenwerken. Dat zou het standpunt van alcohol lobbyisten die tegenstander zijn van de legalisering van cannabis kunnen veranderen. Het zou weerspiegelen in hoeverre de houding van de maatschappij is veranderd ten opzichte van wiet.

De overkoepelende organisatie Wine & Spirits Wholesalers of America (WSWA) heeft al steun betuigd voor legale cannabis. De bedrijven die ze vertegenwoordigt, beslaan meer dan 80% van de Amerikaanse alcoholmarkt. Ze hebben de federale overheid opgeroepen het recht op legale cannabis te erkennen. Deze steunbetuigingen worden overtroffen door grote Canadese spelers in de alcoholindustrie die zich begeven op de ontluikende cannabismarkt. Grote merknamen, zoals Molson, Coors en Corona, investeren in bedrijven die cannabis veredelen. Ook internationale ambachtelijke bierbrouwerijen tonen interesse in met wiet verrijkt, ambachtelijk bier. Dit soort projecten zijn een goed voorbeeld van samenwerking tussen de alcohol en cannabisindustrie. En mogelijk zien we de komende jaren nog wel meer dergelijke samenwerkingsverbanden ontstaan.