Het Belang Van De Donkere Cyclus Voor Cannabis

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Het Belang Van De Donkere Cyclus Voor Cannabis

Zowel binnen- als buitenkwekers moeten weten hoe belangrijk de donkere cyclus voor hun cannabisplanten is. Duisternis is namelijk een hoofdrolspeler tijdens alle stadia van de levenscyclus van je cannabisplant. In dit artikel gaan we in op het belang van de donkere cyclus voor het succesvol kweken van cannabis.

DUISTERNIS IS BELANGRIJK VOOR CANNABIS

Ongeacht welke cannabissoort je uitpikt om te kweken, je hebt zowel licht als duisternis nodig. Fotoperiode cannabisvariëteiten zijn korte-dag-/lange-nacht-planten. Autoflowering cannabisplanten zijn misschien dan wel niet afhankelijk van een gelijksoortige dag/nacht-cyclus, toch hebben ook zij voordeel van donkere periodes. Als puntje bij paaltje komt, zijn de licht- en donker cycli even belangrijk. En als je dit artikel gelezen hebt, kom je ongetwijfeld tot dezelfde slotsom.

WAAROM MOET JE CANNABISZADEN IN HET DONKER LATEN ONTKIEMEN?

Als je vanuit zaad kweekt, moet je eerst zorgen dat de toverzaadjes met succes ontkiemen. Cannabiszaden hebben hiervoor duisternis nodig. Je doet er verstandig aan je zaden binnenshuis 2-3 dagen in een donkere kast te laten ontkiemen. We raden je aan dat met de natte-zakdoekjes-methode te doen. Dit is namelijk zo simpel als wat en een beproefde aanpak.

Vanwege de totale afwezigheid van licht barst het zaadje open en komt het tapworteltje tevoorschijn. Zodra je dat eerste gevoelige witte worteltje ziet, is het tijd om het ontkiemde zaad in het kweekmedium te planten en licht te geven. In de natuur vallen de zaadjes van de cannabisplant in de herfst uit de bloemen en komen ze in de aarde terecht. De zaden die het voorjaar daarop uit de bovengrond opkomen, zaten ondiep in de grond en zijn niet aan licht blootgesteld.

WAAROM DE WORTELS VAN CANNABIS BEHOEFTE HEBBEN AAN DUISTERNIS

Heb je je ooit afgevraagd waarom potten en containers geen licht doorlaten? Welnu, de wortels van de cannabisplant hebben zuurstof en duisternis nodig. Als ze aan licht worden blootgesteld, is dat vragen om moeilijkheden. Zo kunnen allerlei vervelende schimmels en bacteriën in het wortelstelsel ontstaan. En voor je het weet, beginnen de wortels te rotten. Dat kun je eenvoudig voorkomen met lichtdichte potten en containers. Gezonde, in het donker groeiende wortels zijn wit van kleur. Als ze zijn aangetast, worden ze groen of bruin. Blootstelling aan licht faciliteert een vijandige overname van het wortelstelsel.

WAT GEBEURT ER 'S NACHTS MET CANNABISPLANTEN?

Cannabisplanten zijn uitgerust met twee belangrijke receptoren voor het lichtspectrum: fytochroom rood en fytochroom verrood. Als de zon schijnt of de kweeklampen worden aangezet, zijn de niveaus in balans. Tijdens de donkere periode veranderen de verrood receptoren echter naar rood. Wanneer die periode lang genoeg duurt, slaat de balans door naar overwegend fytochroom rood. Vervolgens wordt fotoperiode cannabis aangespoord om tot de bloei over te gaan. Dat is biologisch zo geprogrammeerd.

Daarom bevinden strains die van de fotoperiode afhankelijk zijn als ze buiten gekweekt worden zich tijdens de lange dagen in het voorjaar in de groeiperiode. Ze gaan pas over naar de bloeiperiode aan het einde van de zomer/begin van de herfst als de nachten langer worden. De meeste buiten gekweekte fotoperiode cannabis gaat stapsgewijs tot de bloei over - meestal wanneer ze nog maar 13-14 uur licht per dag krijgen.

Binnenkwekers kunnen een 18-6, 20-4 of 24-0 lichtregime aanhouden. Op die manier voorkomen ze dat te veel fytochroom rood zich opbouwt, wat tot gevolg kan hebben dat te plant te snel toppen gaat produceren. In feite is het zo dat je fotoperiode cannabis tot in de eeuwigheid in de groeiperiode kunt houden. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat je ze lange dagen blijft geven.

Ook komt het voor dat kwekers hun planten een dag of twee volledig verduisteren voordat ze omschakelen naar een 12-12 lichtregime. Op die manier wordt de overgang naar de bloeiperiode geforceerd bespoedigd. Dat gebeurt dankzij de opbouw van fytochroom rood tijdens de verlengde periode van volledige duisternis.

Het Belang Van De Donkere Cyclus Voor Cannabis

HEBBEN KLONEN EEN DONKERE CYCLUS NODIG?

Klonen hebben geen enkel voordeel van continue verlichting. Veel kwekers zijn uiterst tevreden met niet te sterke, cool white CFL's, ingesteld op 18-6. Niemand weet precies hoe, maar anekdotisch bewijs stelt dat meer klonen wortelen als je een donkere cyclus instelt. Op zich is een 24-0 regime niet zo gek gedacht. Het is daarbij echter wel lastiger om de hoge luchtvochtigheid op peil te houden. Daar houden klonen nu eenmaal van.

EN DE DONKERE CYCLUS VOOR AUTOFLOWERS DAN?

Dit is een onderwerp waar iedereen het zijne/hare van denkt. Zelfs in Siberië kom je geen ruderalis tegen die 24 uur per dag van het zonnetje geniet. Een wolkendek wordt immers ook als duisternis aangemerkt. Dat kan misschien maar kort en af en toe gebeuren, toch telt het als een donkere cyclus. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat een 20-4 lichtregime ideaal is voor autoflowers.

WAAROM JE WIET GEDROOGD EN DONKER MOET BEWAREN

Wat je oogst betreft, blijft de donkere cyclus belangrijk. Het is zelfs van levensbelang voor het behoud van je stash. Zonlicht of blootstelling aan licht vermindert namelijk de kwaliteit van de cannabinoïden in je wiet.

Hang de cola's verpakt in een krant op of pluk de toppen van de steel en droog ze in een container. Toppen die naar tevredenheid zijn uitgehard in een glazen pot moet je ook wegzetten op een koele, donkere plek. Dat komt de houdbaarheid namelijk ten goede.

WAT ER KAN GEBEUREN ALS JE DE DONKERE CYCLUS ONDERBREEKT

Je moet nooit de donkere cyclus onderbreken. Als er licht lekt in je kweekruimte terwijl je planten in het donker staan, levert dat geheid stress bij ze op. Als je de dames 's nachts toch even wilt bekijken of de lichten uitgaan, is groen licht de enige optie. Zelfs een autoflower kan gaan mokken als je de donkere cyclus verstoort. Autoflowers kunnen dan wel tegen een stootje, maar niet tegen zinloos geweld.

Externe lichtbronnen die je cannabis beschijnen terwijl ze in het donker staat, kunnen ertoe leiden dat ze niet tot bloei overgaat. En als je niet uitkijkt, worden de planten ook nog eens hermafrodiet. Maanlicht maakt niet zoveel uit, maar dat is de enige uitzondering. Zelfs als je de zaklampfunctie van je mobieltje gebruikt, kan dat de donkere cyclus verstoren en schade veroorzaken. Houd deze cyclus dus volledig verduisterd.