Top 10 Oorzaken Van Traag Groeiende Cannabis

Published :
Categories : Top 10

Top 10 Oorzaken Van Traag Groeiende Cannabis

Er kunnen veel redenen zijn waarom je cannabisplanten langzaam groeien of zelfs in de groei blijven steken. Het zou een factor in je kweekomgeving kunnen zijn, zoals ongewenste temperaturen, problemen met voedingsstoffen of iets anders. Lees hier alles over de top 10 oorzaken van langzame en stilstaande groei.

Als je cannabis kweekt, denk je soms dat je overal voor gezorgd hebt. Tot je onverwacht ziet dat je plant niet meer groeit of maar heel langzaam. Dat kan tijdens alle fases van de groei van je cannabisplanten gebeuren - als ze nog maar zaailingen zijn of later, tijdens de groeiperiode. Waarom wil je zaailing maar niet groeien? Wat zou de reden kunnen zijn dat je cannabisplant zich langzamer ontwikkelt dan normaal? Hier volgen de meest voorkomende oorzaken van langzame en vertraagde groei.

HOOFDOORZAKEN VAN LANGZAME EN VERTRAAGDE GROEI BIJ CANNABIS

1. OVERBEWATERING

Veel cannabiskwekers, met name beginnende kwekers, zijn geneigd hun planten teveel water te geven. Overbewatering is inderdaad een van de meest voorkomende (en fatale) fouten bij het kweken van wiet. En het kan veel kweekproblemen veroorzaken. Langzame groei kan veroorzaakt worden door een gebrek aan voedingsstoffen, wortelrot of een plaag. Dit kan allemaal komen door teveel water in het substraat. Als je je planten correct water wilt geven, doe dat dan niet volgens een vast schema. Geef gewoon water alleen als je planten er behoefte aan hebben. Het is altijd beter minder vaak water te geven zodat de aarde uit kan drogen. Een goede manier om te checken of je planten water nodig hebben? Til de pot even op. Als deze zwaar en vochtig aanvoelt, heeft de plant nog geen water nodig. Voelt de pot echter licht en droog aan, dan weet je dat je wat moet geven.

2. ONVOLDOENDE VOEDINGSSTOFFEN

Sommige cannabiskwekers zijn dus geneigd hun planten te overvoeden. Maar ook je planten te weinig voedingsstoffen geven, is een oorzaak van langzame groei. Als je bij de kweek een voorbemeste aardemix gebruikt, weet dan dat de nutriënten die het bevat doorgaans voldoende zijn voor slechts een paar weken tot een maand. Na die tijd moet je zelf je cannabis voedingsstoffen geven voor de fase waarin de planten zich bevinden voor een gezonde groei en uiteindelijk krachtige bloei. Weet echter dat de behoefte aan nutriënten van je plant kunnen variëren. Dat kan afhangen van de strain die je kweekt, maar ook van andere factoren, zoals de temperatuur en de hoeveelheid licht. Als je onder felle kweeklampen kweekt, hebben je planten meer voedingsstoffen nodig dan onder minder fel licht.

3. JE ZADEN ZIJN OUD OF VAN SLECHTE KWALITEIT

Oude of slechte cannabiszaden zijn vaak de oorzaak van allerlei groeiproblemen. Wanneer je gebruikmaakt van zaden van mindere kwaliteit kan je plant langzaam of traag gaan groeien. Als je zaadjes überhaupt al uitkomen. Voor de beste resultaten kies je alleen kwaliteitszaden, zoals die van Zambeza en andere goed aangeschreven zadenbanken. Bij Zambeza Seeds ben je verzekerd van de allerbeste genetica zodat je cannabis een goede start maakt en ze een betere kans heeft op een gezonde groei tijdens alle levensfases.

4. JE PLANT KRIJGT NIET GENOEG LICHT

Cannabis heeft heel veel licht nodig, met name tijdens de bloeiperiode. Maar je planten vereisen ook voldoende licht tijdens de groeiperiode. Hoewel de behoefte per strain kan verschillen, heeft alle cannabis een basishoeveelheid nodig om goed te kunnen gedijen. Als je binnen kweekt en je het gevoel hebt dat je planten onvoldoende licht krijgen, moet je ervoor zorgen dat je de lampen makkelijk wat lager kunt hangen. Je verkleint de afstand tussen de lamp en het bladerdak. Kweek je buiten, zorg er dan voor dat je plant in het directe zonlicht staat of verplaats je pot gedurende de dag zodat ze zoveel mogelijk in het zonnetje staat.

5. JE PLANT KRIJGT TEVEEL LICHT

Nogmaals, cannabisplanten hebben behoefte aan veel licht, maar teveel is ook weer niet goed. Voortdurende blootstelling aan direct zonlicht of felle kweeklampen kan stress bij je planten veroorzaken. Dat kan vervolgens langzame groei of andere problemen tot gevolg hebben. Kweek je binnen en vermoed je dat teveel licht het probleem veroorzaakt, zet je planten dan wat verder van de lampen zodat de intensiteit afneemt. Teel je echter buiten in potten zet je cannabis dan, indien mogelijk, op een plekje waar het licht getemperd wordt of waar de zon maar gedeeltelijk komt.

6. HET VERKEERDE SOORT LICHT

Behalve de hoeveelheid licht speelt ook het kleurspectrum van je lampen een grote rol. Sommige kweeklampen, zoals die in het warmere, meer rode spectrum, zijn beter voor de bloeiperiode. Andere lampen stralen een kouder, blauwachtig licht uit dat voor de groeiperiode van belang is. Zorg ervoor dat je een lamp met de geschikte kleurspecificaties gebruikt voor zowel de groei- als de bloeiperiode. Mocht je twijfelen, lees dan de specificaties op de verpakking of vraag het de verkoper voordat je tot aanschaf overgaat.

Top 10 Oorzaken Van Traag Groeiende Cannabis

7. EEN TEKORT AAN CALCIUM

Voor een gezonde groei heeft cannabis behoefte aan veel essentiële elementen. Calcium is er daar een van. Heeft je plant een calciumtekort, dan vormt zich geen nieuwe aanwas. Je kunt het herkennen aan langzame of verwrongen nieuwe groei of gele en paarse bladeren. Na verloop van tijd ziet je hele plant er ziekelijk uit.

Hoewel de meeste voedingsstoffen voor cannabis geschikte hoeveelheden calcium zouden moeten bevatten voor een gezonde groei kan er altijd nog een tekort optreden. Met sommige kweeksubstraten, zoals kokosvezel, loop je een verhoogd risico dat je planten met een calciumgebrek te maken krijgen. Daarom gebruiken kokoskwekers bijna altijd speciale voedingsstoffen voor kokos of Cal-Mag producten ter aanvulling op het voedingsregime. Je kunt ook dolomiet aan het medium toevoegen om een tekort aan calcium te voorkomen.

8. PH PROBLEMEN

Behalve teveel water of teveel voedingsstoffen, zijn problemen met de pH-waarde van het water of de voedingsstoffenoplossing een veelvoorkomende oorzaak van vertraagde groei. Cannabis is nogal pietluttig wat betreft de juiste pH en als je plant zich niet binnen specifieke waarden bevindt, kan ze geen voedingsstoffen opnemen - zelfs als die wel aanwezig zijn.

Als je cannabisplanten in aarde kweekt, zorg er dan voor dat de pH-waarde van het water of de voedingsstoffenoplossing tussen de 6,5-7 ligt. Voor hydro is de optimale pH voor cannabis 5,6-5,8. Kweek je zonder aarde, zoals met kokosvezel, zorg dan dat de pH-waarde van het water 6-6,3 bedraagt.

9. JE POTTEN ZIJN BOVENMAATS

Vraag jij je ook wel eens af waarom je in een kleine pot moet starten om je plant later naar een grotere container te verpotten? Dat komt omdat je kleine zaailing niet al het vocht kan absorberen dat een grote pot bevat. En dat kan een scala aan problemen veroorzaken. Volwassen planten met een groot wortelstelsel kennen dit probleem niet, want die kunnen veel meer water opnemen. Een andere kwestie met bovenmaatse potten is dat het langer duurt voordat ze uitdrogen. En net als met overbewatering kan de grote pot en de stagnerende vochtigheid langzame groei tot gevolg hebben, buiten een hoop andere problemen.

Start altijd met je zaadje in een klein potje, zoals een plastic beker of een Jiffy pot. Zodra je plant 5-6 sets echte blaadjes heeft, verhuis je haar naar een grotere. Ben je met je zaadje in een grote container begonnen, zorg dan dat je alleen een klein gedeelte rondom je zaailing water geeft.

DE MEEST GESCHIKTE POTMATEN VOOR JE CANNABISPLANTEN

Hoogte van de plant: 30cm: 7,5–11l container
Hoogte van de plant: 60cm: 11–19l container
Hoogte van de plant: 90cm: 18–26l container
Hoogte van de plant: 120cm: 22–37l container
Hoogte van de plant: 150cm: 30–37l+ container

10. TE HOGE OF TE LAGE TEMPERATUREN

Cannabis gedijt net als veel andere planten het best bij gematigd warme temperaturen. De optimale temperatuur voor het kweken van wiet ligt tussen de 25 en 30°C. 's Nachts zou deze een paar graadjes minder moeten zijn. Als het echter te koud is, kan de groei van je plant vertragen. Ook moet je oppassen dat je planten niet aan overmatige hitte blootgesteld worden. Te hoge temperaturen kunnen eveneens tot groeivertraging leiden of je plant groeit helemaal niet meer. Als je binnen kweekt, zorg er dan voor dat er een aangename temperatuur heerst voor je planten. Bovendien moet je kweekruimte goed geventileerd worden. Soms brengt een eenvoudig ventilatortje al uitkomst om de temperatuur in je kweekruimte te verbeteren.

Geen reden tot paniek als je cannabisplant langzaam groeit! Dankzij onze gids kun je inspelen op de meest voorkomende oorzaken van langzame groei bij planten.