Hoe Veredel En Behoud Je Je Eigen Cannabis Genetica?

Published :
Categories : Andere onderwerpenStrain informatie

Hoe Veredel En Behoud Je Je Eigen Cannabis Genetica?

De zaden waar we tegenwoordig over beschikken, zijn ontdekt en veredeld door thuiskwekers zoals jij. De allerbeste cannabissoorten die vandaag de dag te koop zijn, komen voort uit kleine, ondergrondse veredelingsprojecten. Probeer het ook!

RUIMTE OM TE VEREDELEN

Voordat je thuis met een veredelingsproject begint, moet je duidelijkheid hebben over je doelen, hulpmiddelen en de beschikbare kweekruimte. Je moet investeren in grond, arbeid en kapitaal. Alleen dan kun je je doel verwezenlijken. Er zijn geen snelle trucs voor het creëren van een unieke, nieuwe cannabissoort. Bereid je voor op het opzetten en onderhouden van een gemiddeld tot langlopend veredelingsprogramma. Ben je van plan sinsemilla voor persoonlijk gebruik of de handel te blijven kweken? Dan moet je over meerdere aparte kweekruimtes beschikken. Over het algemeen heb je daarbij minimaal drie aparte ruimtes nodig. Idealiter heb je een grote kweekruimte voor de bloei van zaden, een tweede kweektent om moederplanten te herbergen en/of stekjes te laten wortelen en een derde, goed afgesloten ruimte voor de mannelijke planten.

WAT ZIE JE GRAAG TERUG IN EEN STRAIN?

Neem stekjes van de allerbeste vrouwtjes uit je cannabistuin of schaf feminized/autoflowering zaden aan van je meest geliefde strains. Om te beginnen, moet je voor jezelf voor ogen hebben welke eigenschappen je graag terugziet in je nieuwe cannabissoort. Daarbij neem je de eigenschappen in overweging die je wilt veredelen. Op die manier krijg je een beeld van je beoogde resultaat. Weet je niet precies hoe je moet beginnen? De volgende 5 eigenschappen liggen aan de basis van de meeste succesvolle veredelingsprogramma's.

DE 5 KENMERKEN VAN FANTASTISCHE CANNABIS

Je kunt de bijdrage die de mannelijke planten aan de eigenschappen leveren, of ze nu dominant of recessief zijn, pas ontdekken als je het nageslacht kweekt. Er is nu eenmaal geen andere manier om daarachter te komen. Zorg er dus voor dat je mannelijke planten geïsoleerd staan zodat er geen ongewenste bestuiving kan plaatsvinden.

KRACHT

Een eenvoudige rooktest is duidelijk de beste manier om erachter te komen hoe goed je wiet is. Te lang waren kwekers geobsedeerd door het bereiken van het hoogst mogelijke THC-gehalte. Tegenwoordig weten we beter. Kweek je medicinale cannabis? Dan wil je je waarschijnlijk richten op een hoog CBD-gehalte. Daarbij moet je een geschikte balans vinden tussen THC en CBD. Je wilt echter ook zware indica klassiekers, zoals Northern Lights XL, niet uitsluiten, of opwekkende cerebrale sativa's, zoals Amnesia Haze XL.

Natuurlijk is een hoog THC-gehalte zeer gewenst, met name voor de plezierrokers. Wanneer je van start gaat met het juiste kleverige groene basismateriaal is het echt niet zo moeilijk. Een kruising met genetica met een THC-gehalte van 20%+, zoals de sativa-dominante Choco Candy (21% THC), of de indica-dominante Crazy Cookies (24% THC), levert bijvoorbeeld nageslacht op dat voor het merendeel van topkwaliteit is en waarschijnlijk ook nog eens waanzinnig smaakt. Denk daarnaast aan het zogenaamde "entourage-effect." Cannabinoïden, terpenen en flavonoïden werken op elkaar in. Samen zorgen ze voor het algehele effect van cannabis.

PRODUCTIE

Een hoge bloem-bladverhouding en grote opbrengsten zijn waardevolle eigenschappen van een strain. Voor veel micro-kwekers en kleinschalige thuiskwekers is dit zelfs de meest geprezen eigenschap. Critical XXL is bijvoorbeeld een superproducent van biologische toppen. Bovendien is ze als energieke skunk-kruising erg stabiel en makkelijk te klonen. Het helpt als je ten minste één krachtige ouder in de mix hebt. Al was het alleen maar om de kans te vergroten op zeer productieve fenotypes.

DE GEUREN

Prettige aroma's zijn ook belangrijk. Maar ze zijn wel variabel. Sommige breeders zijn op zoek naar onopvallende soorten die niet zo sterk ruiken. Weer anderen zijn verzot op pittige citrus en zoet-fruitige aroma's. Ook zijn er mensen die graag de typische doordringende geuren opsnuiven. Naar welke geur je voorkeur ook uitgaat, je doet er verstandig aan koolstoffilters en een goed luchtfiltersysteem te gebruiken. Zelfs als je slechts 10-20 zaadjes kweekt, krijg je na een tijdje te maken met een sterke wietlucht. Kies de ouderlijke strains met zorg uit. Bewaar ook genoeg uitgeharde toppen om als voorbeeld te nemen bij het evalueren van de aroma's. Bij ons vallen Blueberry en White Cheese Fast Flowering bijzonder in de smaak. Die bevelen we dan ook van harte aan.

Hoe Veredel En Behoud Je Je Eigen Cannabis Genetica?

HET SMAAKPROFIEL

Dit is echt een kwestie van smaak. Houd je van een mild trekje van aarde-achtige, old-school cannabis? Of gaat je voorkeur uit naar decadente, naar toetjes smakende wiet? Er zit een enorme diversiteit in het smaakprofiel van de huidige cannabisvariëteiten. Wat dacht je van Pineapple Express, Vanilla Ice en OG Bubble Gum? Dit zijn uitermate geschikte kandidaten voor het ouderschap.

HET OOG WIL OOK WAT

Zoek met Google naar prijswinnende genetica van de HTCC eind jaren '70. Verrassend? Tegenwoordig zijn compacte, kristalrijke toppen de norm. Het uiterlijk is doorgaans echter een gebied waarop thuiskweek-veredelingsprojecten tekortschieten. Er kunnen grote verschillen zitten in de topvorming tussen individuele planten van dezelfde partij zaden. Sommige recessieve kenmerken van pluizige toppen vol blaadjes kunnen ook nog steeds voorkomen, zelfs bij moderne cannabisvariëteiten. Skunk is de kruising die de norm heeft gesteld voor hoe een hybride van buitengewone kwaliteit eruit zou moeten zien.

WELKE VEREDELINGSTECHNIEK PAST BIJ JOU?

F1 HYBRIDES

F1 hybrides zijn homogener, groeien krachtiger en over het algemeen doen ze het beter dan de ouders. Het combineren van twee gestabiliseerde, genetisch niet verwante strains is de enige manier om echte F1 zaden te ontwikkelen. Wil je een killer kruising kweken, zoals Power Kush? Dan moet je de raszuivere ouders van Critical en OG Kush kruisen. Dit is de snelste manier om snel en succesvol cannabis te veredelen. Er is maar een stap voor nodig. Kruis twee verschillende, stabiele ouders en je hebt vervolgens F1 hybrides.

VEREDELEN MET NAZATEN

Kruis dezelfde F1 nakomelingen met elkaar en je hebt een F2 hybride. Nu wordt het ingewikkeld. De F2's lijken minder op elkaar dan de F1's en er zit een grote verscheidenheid aan fenotypes tussen. Het kruisen van nazaten of "filial breeding" is dan ook een stuk lastiger. Het is niet onmogelijk. Toch kost het vele generaties van nauwgezette selectie voor de gewenste stabiliteit bereikt wordt.

TERUGKRUISEN

Terugkruisen is misschien wel de beste strategie voor een kleinschalig veredelingsproject. Als je een moederplant behoudt van een van de ouders of een lijn voortzet van klonen is dit een prima optie. Om te beginnen, kruis je de beide ouderplanten. Vervolgens kweek je de nazaten en kruis je die terug naar de oorspronkelijke ouderplant. Doorgaans moet het terug gekruiste resultaat nogmaals teruggekruist worden tot de moederlijn. En misschien ook nog wel de volgende generatie. Dit, om de gewenste eigenschappen te behouden.