Het Tabaksmozaïekvirus Bij Cannabis

Published :
Categories : Andere onderwerpenCannabis nieuws

Het Tabaksmozaïekvirus Bij Cannabis

Het tabaksmozaïekvirus is het eerste virus dat ooit is ontdekt en beschreven. Onderzoek ernaar leidde tot de ontwikkeling van de huidige moleculaire biologie. Het mag dan een interessante geschiedenis hebben, maar TMV kan een cannabis gewas zonder ingrijpen verwoesten. Dus, hoe zit het met marihuana en TMV?

HET TABAKSMOZAÏEKVIRUS

Het tabaksmozaïekvirus (TMV) is een ziekteverwekker die in tabak kan zitten. Het veroorzaakt vlekkerige bladeren, vertraagde groei, vervormde nieuwe aanwas, verwrongen bladuiteinden en kleinere oogsten. Het is niet duidelijk of TMV cannabis echt infecteert. Maar de symptomen komen overeen met die bij andere planten. Er wordt nog steeds over gediscussieerd.

Van de symptomen wordt vaak eerst gedacht dat het tekenen zijn van overvoeding of van een ander plant-pathogeen, zoals Fusarium solani of Sterroetdauw. Ook een plaag van de Polyphagotarsonemus latus of Aceria anthocoptes mijten laat dezelfde symptomen zien.

Het tabaksmozaïekvirus is een "contagium vivum fluidum", een infectueuze oplosbare stof die zich kan verspreiden van plant tot plant. Van tabak is het naar 125 andere plantensoorten "gesprongen". Denk aan pompoen, goudsbloem, spinazie, paprika en tomaat.

SYMPTOMEN

Net als bij andere plantensoorten, kunnen de symptomen bij cannabis voorkomen over de hele plant, of zich alleen beperken tot een paar bladeren. Afhankelijk van de genetica, kunnen sommige planten ook dragers zijn van het virus en geen enkel teken vertonen.

* Gekrulde bladeren met gele strepen of vlekken in een mozaïek patroon zijn de meest voorkomende symptomen van deze kwaal.
* Vergeling is vooral aanwezig op de delen die zijn misvormd.
* Oudere bladeren die de gele symptomen vertonen, zijn dun en crêpe-achtig. De groene delen van het blad blijven relatief hetzelfde.
* De effecten zie je beter dan de aangetaste bladeren zich in de schaduw bevinden.
* Jonge planten blijven achter in ontwikkeling en produceren nieuwe groei die sterk gemuteerd, verdraaid of varenachtig is.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

We adviseren altijd commerciële verzorgmiddelen te gebruiken. Ze helpen niet alleen TMV voorkomen, maar weren ook andere pathogenen die je planten kunnen infecteren.

Strikte, steriele praktijken zijn een must:

* Was je handen grondig met zeep en water voordat je je planten aanraakt en draag handschoenen.
* Vervang de handschoenen of was je handen opnieuw als je een andere plant aanraakt.
* Maak je kweekruimte en apparatuur schoon met een agrarisch desinfectiemiddel voordat je met een nieuw gewas begint.

Planten met goede genetica zijn minder vatbaar voor veel ziektes en schimmels die cannabis kunnen aantasten. Kies een soort met gerenommeerde kracht.

Het Tabaksmozaïekvirus Bij Cannabis

WAT IS DE BEHANDELWIJZE?

Helaas is er geen geneesmiddel tegen TMV. Als er sprake is van een ernstige infectie, moeten alle planten en de aarde vernietigd worden. TMV doodt je planten niet per se, maar hun ontwikkeling en de eindopbrengsten worden behoorlijk aangetast. Met een hydroponic systeem heb je minder kans op het aantrekken van het virus, omdat het zich door aarde verspreidt.

Hoewel er geen remedie tegen deze kwaal is, kan het toevoegen van aspirine aan je bewatering de gezondheid van de planten bevorderen. De eindopbrengsten zijn alsnog lager, maar veel beter dan als de planten niet worden behandeld. Het Master Gardener programma van de Rhode Island University adviseert 1 aspirine toe te voegen aan 4 liter water en hiermee de planten regelmatig te bewateren.

VIRALE GESCHIEDENIS

Het tabaksmozaïekvirus is het eerste virus dat ooit ontdekt is en is een mijlpaal in de geschiedenis van de virologie. Het werd voor het eerst beschreven door Ivanoski in 1892 en vervolgens als virus bevestigd door Beijerinck in 1898. In die tijd waren er geen instrumenten of theorieën voorhanden om het nieuwe virus te bestrijden. Het duurde tot 1935, toen TMV werd geïsoleerd als een enzym. Later, in 1937, werd het specifieker vastgesteld als een nucleoproteïne. Deze ontdekkingen speelden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de moleculaire biologie zoals we die tegenwoordig kennen.