Albino Cannabis Planten: Feit Of Fictie?

Published :
Categories : Cannabis nieuws

Albino Cannabis Planten: Feit Of Fictie?

Het is begrijpbaar dat foto's van witte, schijnbaar met sneeuw bedekte cannabisplanten enkele twijfels kunnen oproepen. Ze zien er gewoon veel te mooi uit om waar te kunnen zijn. Maar ze zijn echt, maar de reden waarom ze er zo uit zien is helemaal geen voordeel.

Elke stoner, oud en nieuw, is wel bekend met de weelderig donkergroene kleur van cannabisplanten. Minder bekende tinten cannabis zijn rood en paars. Hoewel, witte cannabis is werkelijk een grote zeldzaamheid. Menigeen zal de foto's hebben gezien die circuleren op sociale media platforms en niche online forums. Grote sneeuwwitte, mystiek uitziende toppen. Het uiterlijk van deze soorten cannabis is zó extreem dat het ogenblikkelijk twijfel oproept. Is dit een soort volmaakte poging met Photoshop? Of misschien heeft iemand wel een bus sneeuwspray gebruikt op zijn planten om het effect van een viral uit te lokken. Het blijkt nu echter toch dat witte cannabis helemaal geen sprookje is, het bestaat ècht. Maar hoe kan dit nu? Het komt door een aandoening die albinisme heet.

WAT IS ALBINISME?

Albinisme wordt bij mensen veroorzaakt door een erfelijke aandoening waardoor mensen zonder pigment in hun lichaam geboren worden, en dat veroorzaakt dat ze er vrijwel kleurloos uitzien. Hun lichaam produceert niet de normale hoeveelheden melanine, wat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid, de ogen en het haar. De hoofdoorzaak van deze aandoening is genetische mutatie. Dat is, als het planten betreft, ook een genetische mutatie.

ALBINISME BIJ PLANTEN

Het wordt niet slechts bij mensen aangetroffen, albinisme vindt je in het hele dieren- en plantenrijk. Wat planten betreft, waaronder ook onze geliefde ouwe trouwe vriend cannabis, wordt albinisme geassocieerd met gedeeltelijke of totale afwezigheid van chlorofyl- pigmenten. Sommige planten zien er helemaal wit uit, ook de toppen, stam en de bladeren. Andere planten daarentegen hebben slechts gedeeltelijke afwezigheid van chlorofyl en zien er daarom deels wit en deels groen uit. Beide categorieën zien er prachtig-mooi-schitterend uit.

Hoewel albinisme bij planten er betoverend uitziet is het nu niet bepaald iets waar kwekers op zitten te wachten, terwijl ze zo hun best doen om enorme opbrengsten en legendarische kwaliteit te kweken. Vanwege het gedeeltelijk, of geheel ontbreken van chlorofyl-pigmenten bij albino cannabisplanten is het vermogen van fotosynthese beperkt. Planten zijn afhankelijk van hun fotosynthese om koolhydraten te produceren, die ze nodig hebben als energiebron en om te kunnen overleven.

Albinisme bij Cannabis

Om fotosynthese bij planten mogelijk te maken hebben ze in de eerste plaats koolstofdioxide en water nodig. Door het opnemen van licht via het chlorofyl-pigment worden deze omgezet in zuurstof en glucose, en dat zijn de energiebronnen die een plant nodig heeft. Nu we dit weten, wordt het duidelijk dat de overlevingskansen van een plant zonder chlorofyl tot nul reduceren.

Daarom hebben albino planten geen schijn van kans, hoewel er over gespeculeerd wordt dat planten die doorgroeien een parasitaire rol gaan spelen, en voedingsstoffen van aangrenzende planten onttrekken. Het kan echter ook gebeuren dat planten met een gedeeltelijk pigmentverlies het wél halen.

WEINIG CANNABINOÏDEN

Vanwege hun duidelijke nadeel voor het opnemen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen leveren albino-cannabisplanten kleinere oogsten van mindere kwaliteit op dan de gemiddelde plant. Dit betekent dat je door deze albino planten niet beloond wordt met dikke vette toppen vol met THC en CBD. Voor kwekers met een zeer beperkte kweekruimte zou dit een probleem kunnen zijn omdat de ruimte, lucht en aarde die deze plant opeist ook gebruikt zou kunnen worden voor een plant met voldoende chlorofyl, die wél een behoorlijke oogst oplevert. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat kwekers die over voldoende ruimte beschikken een tijdje van de uiterlijke schoonheid van deze plant zouden willen genieten. Je kunt er prachtige macro-foto's van maken en het vrolijkt de kweekruimte ook op.

LICHTSCHADE VS ALBINISME

Albinoplanten moeten niet verward worden met planten die er wit uitzien vanwege een te hoge lichtintensiteit. Sommige kwekers beweren dat toen ze de afstand tussen het licht en hun gewassen verminderden, er een soort kleurverandering zoals bij albinisme optrad. Het witte sneeuwachtige effect wat hier te zien was is geen genetische mutatie. Het is veroorzaakt door afbraak en degradatie van chlorofyl-pigment ten gevolge van de lichtintensiteit. Als je gewassen te dicht onder een sterke lichtbron staan kunnen de pigmenten beschadigd raken en verbranden, wat het verlies van chlorofyl veroorzaakt. Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten als je planten in de bloei- of groeiperiode zijn. Minder chlorofyl betekent minder lichtabsorptie, wat resulteert in minder glucose en oogsten van mindere kwaliteit.