Een Vergelijking Tussen Industriële Hennep En Katoen Als Ecologisch Gewas

Published :
Categories : Cannabis nieuws

Een Vergelijking Tussen Industriële Hennep En Katoen Als Ecologisch Gewas

Industriële hennep lijkt op alle vlakken beter te presteren dan katoen, van het gebruik van pesticiden en water tot de gezondheidsvoordelen en de vele toepassingen ervan in duurzame productiemethoden. Lees door en ontdek wat de verschillen zijn tussen industriële hennep en katoen als ecologisch gewas.

Hennep is duizenden jaren lang een bondgenoot van de mens geweest totdat het aan het begin van de twintigste eeuw onderworpen werd aan beperkende verboden. Hennep is een van de oudste industriële materialen en werd ruim 10.000 jaar geleden al gebruikt in verschillende culturen.

Diverse essentiële rollen als agrarisch gewas vervullend, is hennep gebruikt voor de productie van vezels, voedsel, olie en, meer recent, bouwmaterialen. Amerikaanse burgers werden verplicht het gewas te kweken tijdens het koloniale tijdperk; een politiek klimaat dat compleet anders is dan de huidige regelgeving rondom het gebruik en de teelt van hennep.

HENNEP EN CANNABIS

Hennep is van nature een industriële, economische krachtpatser. Deze plantensoort is echter ook onlosmakelijk verbonden met psychoactieve cannabis. Dit heeft geleid tot wetten en regels die de kweek in bepaalde delen van de wereld verbieden. In 1937 werd de Marihuana Tax Act doorgevoerd, waarmee de hennepteelt aan banden werd gelegd.

Industriële hennep is op verschillende manieren anders dan recreatieve en medicinale cannabis. Hierbij geven sommige regels aan dat industriële hennep minder dan 0,3 procent THC moet bevatten om legaal te kunnen worden gekweekt. Zelfs met deze verwaarloosbare concentraties, wordt hennep door overheidsorganen nog steeds geclassificeerd als een gecontroleerde stof, ten koste van het milieu, de economie en groene innovatie.

Hennep kan worden vervangen door andere industriële gewassen, maar deze producten zijn vaak ondermaats voor wat betreft de kwaliteit en de impact op het milieu. Katoen is zo'n gewas dat wordt gebruikt voor de productie van vezels voor kleding, maar ook voor veevoer en olie waarmee een groot aantal producten kunnen worden gemaakt. Katoen heeft echter ook een sinistere kant, want producenten gebruiken gigantische hoeveelheden water en pesticiden om grote oogsten te kunnen genereren, zeker in vergelijking met hennep. Daarnaast kan katoen gewoonweg niet wedijveren met hennep als het aankomt op veelzijdigheid en innovatie.

HET GEBRUIK VAN PESTICIDEN

Het gebruik van pesticiden wordt continu onderzocht en is waarschijnlijk hetgeen dat deze twee industriële gewassen het meeste van elkaar onderscheidt. Beide gewassen kunnen biologisch worden gekweekt, maar dit is geen exclusief mandaat voor kwekers. Zelfs wanneer het wordt gekweekt met niet-biologische methoden, heeft hennep geen pesticiden of herbiciden nodig en slechts gemiddelde hoeveelheden meststoffen om te kunnen floreren.

Katoen heeft echter enorme hoeveelheden pesticiden en herbiciden nodig om krachtig te kunnen groeien. Ongeveer 2,5 procent van het agrarische land ter wereld wordt gebruikt voor katoenteelt, waarbij maar liefst 16% van alle pesticiden op de wereld wordt ingezet. Aldicarb, foraat, methamidofos en endosulfan zijn een aantal gevaarlijke chemicaliën die bij katoenkweek worden gebruikt.

Pesticide Action Network North America stelt het volgende: "Pesticiden die voor katoen worden gebruikt - zelfs als deze correct worden ingezet - zijn schadelijk voor mensen, wilde dieren en het milieu. Deze pesticiden kunnen landwerkers vergiftigen, zich verspreiden naar omliggende gebieden en grond- en oppervlaktewater besmetten. Ook kunnen ze nuttige insecten en micro-organismen in de bodem doden."

HET GEBRUIK VAN WATER

Volgens The Water Project, is 70 procent van het aardoppervlak bedekt met water, waarvan 97,5 procent uit zout water bestaat. Dit betekent dat slechts 2,5 procent bestaat uit zoet water, waarvan ongeveer 68,7 procent bevroren is in de poolkappen. Er blijft dan slechts 1 procent van het water over voor menselijk gebruik. Er bestaan inmiddels methoden die zout water drinkbaar maken, maar zaken als schaarsheid en droogte maken het conserveren van water een belangrijk doel. Wat heeft dit allemaal te maken met het debat omtrent industriële hennep en katoen?

Nou, er is wel 20.000 liter water nodig om 1kg industriële katoen te kweken, een verbluffende hoeveelheid. Slechts 300-500 liter water is echter nodig om 1kg gedroogde hennep te produceren.

In een onderzoek, waarin de ecologische behoeften van diverse industriële gewassen worden geanalyseerd, waaronder die van katoen en hennep, is te lezen: "In de meeste regio's waar katoen wordt gekweekt, valt er niet genoeg regen om een gewas commercieel rendabel te maken. Daarom moet deze regenval worden aangevuld met extra irrigatie. De hoeveelheid water die door verschillende irrigatiemethoden wordt geleverd, vooral oppervlaktemethoden (overstromingen, groeven en sloten), leidt tot een enorme vraag naar vaak zeer beperkte waterbronnen."

EFFICIËNTIE

Het is duidelijk dat hennep meer ecologisch is als het gaat om het gebruik van water en pesticiden. Maar hoe zit het met de efficiëntie? Nou, het lijkt erop dat hennep op dit vlak ook beter presteert dan katoen, zeker wat betreft landgebruik. 0,4 Hectare industriële hennep produceert op jaarbasis dezelfde hoeveelheid vezels als 0,8-1,2 hectare katoen.

KWALITEIT VAN DE VEZELS

Hennepvezels zijn ongelooflijk duurzaam en structureel stevig genoeg om te worden verwerkt in doeken, sterke touwen of zelfs scheepszeilen. Voor wat betreft kleding, is het bekend dat hennep na een tijdje te zijn gedragen zachter wordt en nauwelijks slijt.

HET INDUSTRIËLE POTENTIEEL VAN HENNEP

Zit je klaar voor wat verbluffende feiten? Nu de ecologische voordelen van hennep duidelijk zijn, zullen de vele toepassingen in de productiewereld inzicht geven in haar veelzijdigheid. Hoewel de productie van hennep veel werk vereist, voornamelijk bij het verwerkingsproces, lijkt het een veel veelzijdiger en daarmee betrouwbaar gewas te zijn. Hennep heeft een enorme invloed op de voorraadketen van ontelbare industrieën en wordt gebruikt in stalstrooisel, isolatie, beton, netten, tapijt, tassen, schoenen, kleding, bio composieten, biobrandstoffen, karton, papier en filters. Deze lijst geeft slechts aan wat de stengels kunnen produceren, terwijl de zaden van de hennepplant kunnen worden gebruikt voor de productie van brood, hennepmelk, brandstof, verband, cosmetica, diervoeding en bloem.

PAPIER

Het wordt beweerd dat papier van industriële hennep superieur is aan papier van bomen, omdat het langer meegaat en vaker kan worden gerecycled. Nog indrukwekkender is dat 0,4 hectare industriële hennep op jaarbasis evenveel papier oplevert als 0,8-1,6 hectare bomen. Dit is ongelooflijk als je bedenkt dat hennep veel sneller groeit dan bomen. Hennep is dan ook efficiënter en milieuvriendelijker voor de papierproductie dan bomen, gezien de enorme gevolgen van ontbossing.

HENNEPBETON

Hennepbeton is een prachtig voorbeeld van de efficiëntie van industriële hennep als bouwmateriaal. Het wordt gemaakt van een mengsel van hennepsnippers en kalk, en kan worden gebruikt om muren te bouwen in combinatie met andere materialen en isolatie. Verbazingwekkend genoeg is hennepbeton "beter dan CO₂ neutraal materiaal" omdat meer koolstof wordt opgeslagen tijdens de levensduur van het gebouw dan wat er aan koolstof uitgestoten wordt tijdens de bouw.

HENNEP ALS BRANDSTOF?

Hennep kan efficiënter worden gebruikt om methanol maken dan andere planten, zoals maïs. Hempcar.org is een mooi voorbeeld van een door hennep aangedreven voertuig. Met 2300 liter hennepbrandstof konden 50 steden worden bezocht. Er werd bijna 21.000 kilometer afgelegd in een periode van 92 dagen.

HENNEP VOOR EEN GEZONDE BODEM

Hennep staat bekend om haar rol in een proces dat fytoremediatie wordt genoemd, waarmee verontreinigende stoffen en gifstoffen uit de bodem worden gehaald.

KOOLSTOF-NEGATIEF

Hennep staat hoog in aanzien vanwege haar verbazingwekkende vermogen om tijdens de groei grote hoeveelheden CO₂ te absorberen. Het is berekend dat elke ton gekweekte hennep gelijk staat aan 1,63 ton CO₂-absorptie.

De beroemde hennepactivist Jack Herer benoemde de milieuvoordelen van hennep al:

"Als alle fossiele brandstoffen en hun afgeleide producten, evenals bomen voor papier en de bouw, werden verboden om de planeet te redden, het broeikaseffect om te keren en de ontbossing te stoppen, dan is er slechts één bekende, jaarlijks hernieuwbare, natuurlijke bron die kan voldoen aan de wereldbehoeften van papier en textiel, transport, industriële en private energie, terwijl tegelijkertijd vervuiling wordt verminderd, de bodem wordt verbeterd en de atmosfeer wordt gereinigd. Deze bron is dezelfde als die eerder werd gebruikt: Cannabis Hennep."

HENNEPZAAD

Het nederige hennepzaadje is enorm voedzaam en biedt ongelooflijk veel voordelen voor de menselijke gezondheid. Hennepzaden bevatten rijkelijke hoeveelheden omega-6 en omega-3 vetzuren en zijn ook een geweldige bron van proteïnen, die bijna een vierde van het totale aantal calorieën van het zaadje beslaan. Daarnaast bevatten hennepzaden grote hoeveelheden vitamine E, fosfor, kalium, natrium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer en zink. Mogelijk kunnen ze ook het risico op hartaandoeningen verkleinen, huidaandoeningen verhelpen, de symptomen van PMS en overgangsklachten verlichten en de spijsvertering bevorderen.