Het Belang Van Ventilatie Bij Het Kweken Van Cannabis

Published :
Categories : Cannabis kweken

Het Belang Van Ventilatie Bij Het Kweken Van Cannabis

Dit komt misschien als een verrassing voor beginnende kwekers, maar ventilatie is belangrijk om gezonde en sterke cannabisplanten te kweken. Luchtsystemen helpen de natuurlijke omgeving van de plant na te bootsen. Zo kan ze krachtig groeien en worden schimmels en ongedierte afgeweerd.

Het binnenkweken van cannabis draait om het creëren van de optimale, natuurlijke omgeving waar de plant normaal in floreert. Buiten zijn planten gezegend met allerlei externe stimuli. Deze helpen ze om groot en sterk te groeien en indrukwekkende oogsten te produceren.

Factoren als regen, zonlicht en een voedingsrijke bodem dragen allemaal bij aan de kracht, gezondheid en ontwikkeling van de plant. Iets anders wat bijdraagt aan de gezondheid van buitenplanten is een flink briesje. De wind fungeert als een externe stressfactor. Deze versterkt de stelen van de plant. Maar hoe kunnen we dit belangrijke element toepassen als er binnen wordt gekweekt?

HET BELANG VAN VENTILATIE

Net als goede verlichting, voldoende voeding en de juiste hoeveelheid water, hebben binnenplanten ook ventilatie en luchtcirculatie nodig. Zo kun je ventilatoren neerzetten of een afzuigsysteem installeren.

Op het eerste gezicht lijkt luchtcirculatie misschien niet relevant. Het belandt dan ook vaak onderaan het prioriteitenlijstje van veel kwekers. Dit verandert echter snel als je je realiseert hoe belangrijk een ventilatiesysteem is voor de gezondheid van cannabis.

Luchtcirculatie in een kweekomgeving helpt bij het nabootsen van de natuurlijke omstandigheden. Daarbij dient het vele doelen, waaronder het beschermen van de kostbare planten tegen externe dreigingen. Laten we de voordelen van luchtcirculatie eens bespreken. Ook bekijken we de verschillende manieren om dit te bewerkstelligen.

STRUCTURELE KRACHT

Zwakke, dunne en slinkende cannabisplanten zijn een vreselijk gezicht. Er zijn diverse factoren die hiertoe kunnen leiden en een gebrek aan ventilatie is er een van. Net als met het menselijk lichaam, resulteren kleine hoeveelheden fysiologische stress meestal in een verhoogde weerstand hiertegen in de toekomst.

Naar de sportschool gaan, bewegen en het scheuren van spierweefsel is een prachtig voorbeeld. De spier wordt groter, sterker en is in de toekomst in staat meer gewicht te tillen.

De stelen van de cannabisplant werken op een soortgelijke manier als het gaat om wind. Bij te veel harde wind kan het steeltje breken. Een constant, licht briesje zorgt er echter voor dat de plant zich aanpast. Daarbij ontwikkelt ze dus dikkere en sterkere stelen.

Dit is essentieel als je binnen kweekt. Zeker als de toppen groot en zwaar worden. Hierdoor hebben de planten namelijk moeite om hun eigen gewicht te dragen.

EEN VORM VAN BESCHERMING TEGEN ONGEDIERTE EN SCHIMMELS

Ongedierte en schimmels kunnen de gezondheid van een cannabisplant behoorlijk aantasten en soms zelfs een gehele kweek verwoesten. Het is in het belang van de kweker om te voorkomen dat deze indringers de ruimte kunnen betreden en de planten aantasten.

Ventilatie is een verrassend goede manier om schimmels en ongedierte weg te houden. Veel van deze wezentjes floreren namelijk in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid, warme temperatuur en stilstaande lucht. Die omstandigheden zijn ideaal voor schadelijke organismen. Denk aan schimmelmijten, spintmijten en witte meeldauw.

Met een ventilatiesysteem blaas je frisse lucht over je planten, wat helpt schimmels en ongedierte te voorkomen.

LUCHTVOCHTIGHEID EN TEMPERATUUR

De luchtcirculatie die door ventilatie ontstaat in de kweekruimte helpt de hitte en de luchtvochtigheid onder controle te krijgen. Hiermee zorg je dat de waarden niet te hoog oplopen, iets wat een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van je planten. Het kan helpen om de groei van je cannabis te versnellen en uiteindelijk ook meer te oogsten.

Het Belang Van Ventilatie Bij Het Kweken Van Cannabis

HET CREËREN VAN LUCHTCIRCULATIE IN DE KWEEKRUIMTE

Luchtcirculatie kan met verschillende methoden worden bewerkstelligd. De gemakkelijkste en goedkoopste manier is het plaatsen van meerdere ventilatoren in de kweekruimte. Kleine, draaiende ventilatoren zijn ideaal om de luchtstroom te verbeteren. In het beste geval is de luchtstroming gericht op het bladerdak van de planten, afkomend van zowel boven als beneden. Meerdere ventilatoren zijn altijd beter.

Vooral ventilatoren met aanpasbare instellingen zijn ideaal. Een stevige bries is goed. Een te harde wind kan planten echter beschadigen en ervoor zorgen dat bladeren zich klauwvormig ontwikkelen. Heb je een sterke ventilator, richt deze dan niet op je cannabis. De luchtstroom is dan nog steeds prima, maar je loopt niet het risico je planten te beschadigen.

AFZUIGSYSTEMEN

Afzuigsystemen zijn ook een geweldige optie om de lucht in beweging te houden en verse lucht aan te trekken in de kweekruimte. Met een afzuigsysteem worden ventilatoren gebruikt om oude, verschaalde lucht uit de kweekruimte of tent te zuigen.

Bij het inbouwen van een afzuigsysteem, moet je de kubieke meter van je kweekruimte berekenen. Afzuigers hebben echter meestal een CFM waarde. Dit staat voor kubieke voet met minuut (wat gemakkelijk kan worden omgerekend naar het metrieke stelsel). Het beste is om elke 1-3 minuten frisse lucht te laten circuleren in je kweekruimte.

Het volume van je kweekruimte kan worden berekend door de hoogte te vermenigvuldigen met de breedte en de lengte. Vervolgens moet je een afzuigsysteem hebben die overeenkomt met deze berekening als het gaat om de CFM.

Bij afzuigsystemen kunnen ook koolstoffilters worden gebruikt om die welbekende wietlucht te verwijderen. Dit helpt om je project zo discreet en geheim mogelijk te houden. Afzuigers moeten worden bevestigd bij de openingen bovenaan de tent. Openingen onderin zijn bedoeld om frisse lucht binnen te laten stromen.

Als je slechts een klein kweekproject hebt, wordt het aangeraden je afzuiger altijd te laten draaien. Hiermee voorkom je dat de afgesloten ruimte te heet en vochtig wordt. Met een thermometer en hygrometer kun je deze waarden aflezen.

Ventilatoren kunnen soms veel lawaai maken. Om het volume wat te dempen, kun je overwegen de ruimte rondom de tent te isoleren.