Hoe Je Een Calciumtekort Bij Cannabisplanten Herkent En Behandelt

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe Je Een Calciumtekort Bij Cannabisplanten Herkent En Behandelt

Een gebrek aan calcium kan ervoor zorgen dat de oogst of groei van je cannabisplanten aangetast wordt of vermindert. Omdat elke kweker de grootst mogelijke opbrengst van zijn planten wil halen, is het erg belangrijk om in een vroeg stadium te ontdekken of een plant tekorten heeft.

Mensen en dieren gebruiken calcium voor de aanmaak van hun botstructuur en tanden. Maar ook voor het herstel van beschadigde weefsels. Planten nemen, net als mensen en dieren, eveneens calcium op om hun celwanden te versterken en bijeen te houden. Het is een van de secundaire behoeften van de plant, naast magnesium en zwavel. Deze mineralen worden gebruikt in combinatie met de primaire elementen (fosfor, kalium en stikstof) om de plant sterk en gezond te houden. Maar ook om ervoor te zorgen dat er nieuwe bladeren en steeltjes groeien. Calcium wordt daarnaast door planten opgenomen om specifieke enzymen te activeren, die de cellulaire activiteiten in de plant kunnen coördineren. Kort gezegd, voorziet calcium de planten van structuur voor de stelen en bladeren. Ook zorgt het ervoor dat de plant beter bestand is tegen stress van externe bronnen (zoals oververhitting).

Calcium is een zogenaamde semi-mobiele voedingsstof. Dat betekent dat de stof niet heel goed wordt getransporteerd door de hele plant. Calcium heeft de neiging om te blijven zitten op de plaats waar het is toegediend. Als je bijvoorbeeld een calciumoplossing spuit op een blad van je cannabisplanten, dan blijft het op dat blad zitten. Deze eigenschap is cruciaal voor de behandeling van een calciumtekort bij cannabisplanten.

Wees echter gewaarschuwd dat het niet makkelijk is om een calciumtekort te ontdekken en juist te diagnosticeren. Calciumtekorten komen over het algemeen tegelijk voor met een tekort aan ijzer of magnesium. Maar het kan ook worden veroorzaakt door periodes van lage luchtvochtigheid of door aanhoudende lage temperaturen. Omdat calcium alleen door de plant wordt getransporteerd middels een proces dat transpiratie heet, neemt het wortelsysteem calcium op uit de grond waarin het is gekweekt. Van daaruit wordt het vervoerd naar de nieuwe bladeren en nieuwe aanwas waar het calcium nodig is.

HOE JE EEN CALCIUMTEKORT BIJ CANNABISPLANTEN HERKENT

Als je wilt weten of cannabisplanten een calciumtekort hebben, let dan op nieuw gevormde bladeren aan de bovenkant van de plant en op de waaierbladeren die rechtstreeks licht ontvangen. De symptomen variëren van dode vlekken, omgeven door donkerder groen en het rimpelen van de bladeren, tot een belemmerde groei en omgekrulde toppen. Uiteindelijk vallen de bladeren er zelfs dood af.

De stelen van je cannabisplant kunnen ook zwakker of zelfs hol worden, waardoor de plant vatbaarder wordt voor hitte stress. De toppen kunnen zich langzamer ontwikkelen of in hun groei worden belemmerd. Een calciumtekort kan er ook voor zorgen dat het wortelstelsel van de cannabisplanten verzwakt. Hierdoor wordt de plant gevoeliger voor ziektes. De wortels kunnen zelfs bruin worden en uiteindelijk afsterven.

Er zijn omstandigheden waaronder cannabis vatbaarder is voor een calciumtekort. Kwekers die gewend zijn om omgekeerde osmose water te gebruiken - water dat is gefilterd om extreem puur te zijn - moeten ervoor zorgen dat ze genoeg calcium toevoegen als ze de planten met regelmaat water geven. Kraanwater bevat meestal calcium. Dus tenzij je goed gefilterd water of hydroponics gebruikt, heb je waarschijnlijk geen klachten. Kokosvezel en andere groeimediums met zeer hoge zuurgraden, hebben vaak een lage pH waarde van minder dan 6,2. Hierdoor is het moeilijker voor de cannabisplanten om calcium op te nemen via het wortelstelsel. Als je planten te veel kalium krijgen, kunnen ze ook tekenen van een calciumtekort vertonen.

Hoe Je Een Calciumtekort Bij Cannabisplanten Herkent En Behandelt

OPLOSSINGEN VOOR EEN CALCIUMTEKORT

Het eerste wat je moet doen als je een calciumtekort hebt waargenomen bij je cannabisplanten, is de pH waarde van je groeimedium controleren. Voor cannabisplanten die in aarde groeien ligt de beste pH om calcium op te nemen ergens tussen 6,2 en 7,0. Als je cannabisplanten in hydrocultuur worden gekweekt, dan ligt de ideale waarde tussen 6,2 en 6,5 pH. Als de pH waarde van je groeimedium niet binnen de ideale grenzen ligt, spoel dan je potten of hydrocultuur door met schoon water dat is aangepast zodat het de juiste pH heeft.

De tweede stap in het verslaan van een calciumtekort bij cannabisplanten is het toevoegen van een aantal voedingsstoffen in de vorm van bemesting of supplementen. Deze kunnen na het doorspoelen worden toegevoegd en helpen je planten om weer sterk te worden. Een calciumtekort treedt zelden op zichzelf op en hangt vaak samen met een tekort aan magnesium en ijzer. Daarom kan het een slimme oplossing zijn om je planten een cocktail van deze supplementen te geven. De meest gebruikelijke is een mix van calcium en magnesium; bekend als Cal-Mag supplementen.

Dolomiet kalk is een vorm van calcium die langzaam, in de loop der tijd, oplost. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het een uitstekend supplement is voor je groeimedium. Dolomiet heeft ook een pH waarde van rond de 7,0 en dat is de optimale pH voor de verbouw van cannabisplanten. Vermeng ongeveer 150 gram dolomiet met 20 liter aarde of grond in een ruime bak en bevochtig het mengsel met pH gecorrigeerd water. Nadat de grond in de bak is gedaan, kunnen de planten worden geplaatst. Zo kunnen ze profiteren van de afgifte van calcium.

Zelfs met al deze oplossingen is het hoogst onwaarschijnlijk dat de aangetaste bladeren en stengels helemaal herstellen. De beschadigde plekken blijven bestaan. Als je wilt weten of de gekozen behandeling helpt, moet je kijken naar de nieuw ontwikkelde bladeren en toppen.