Wat Is Muls En Hoe Verbetert Het Je Oogst?

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Wat Is Muls En Hoe Verbetert Het Je Oogst?

Muls is een beschermende laag bestaande uit tuinafval en houtsnippers. Je cannabisplanten zijn er dol op omdat het barstensvol zit met voedingsstoffen. Hiermee is het essentieel voor betere oogsten als je buiten biologische cannabis kweekt.

Het aanbrengen van een beschermende laag muls is belangrijk als je biologisch wilt kweken. Dit kan je planten beschermen tegen ziektes terwijl het voedingsstoffen voor de groei vasthoudt en de wortels vochtig houdt. Maar wat is muls eigenlijk en waarom werkt het zo goed? En welk voordeel kun je behalen als je het in je kweek integreert?

DE VOORDELEN VAN MULS

Bossen en gelijksoortige ecosystemen doen het goed zonder inmenging van buitenaf. Hierin worden planten geen slachtoffer van schadelijke ziekten en hoeven ze niet om de zoveel tijd bewaterd te worden. Bovendien zijn er altijd voldoende voedingsstoffen om te overleven. Dus als je van plan bent een biologische buitenkweek op te zetten, boots deze effecten dan na. Je planten lijden dan minder onder prestatiedrang en de voordelen zijn aanzienlijk.

Muls is eigenlijk niets anders dan verteerd biologisch materiaal dat je als bodembedekking gebruikt. In het bos bestaat het uit vallend of dood plantaardig materiaal, zoals bladeren en twijgjes. Je vindt er ook dode insecten in en ander materiaal dat op de grond terecht is gekomen. Vanwege de gevarieerdheid van al deze materialen zit het barstensvol voedingsstoffen. En laten dat nou precies de voedingsstoffen zijn die planten gebruiken om te groeien. Eenmaal opgeslagen in een plant zijn de nutriënten weer beschikbaar voor de bodem wanneer ze begint te composteren; de eeuwige natuurlijke cyclus van het leven.

HOE MULS WERKT

Cannabis, maar ook andere planten, onttrekken voedingstoffen via de wortels uit de aarde. Deze nutriënten voorzien cannabisplanten van de benodigde energie om te groeien en te bloeien. En natuurlijk om je van fantastische toppen te voorzien. Als je hebt geoogst en de planten niets meer voor je betekenen, zitten ze nog steeds vol met opgeslagen voedingsstoffen. Die moeten echter eerst afgebroken worden voordat ze andere planten van dienst kunnen zijn.

Het composteringsproces in muls wordt in gang gezet door insecten, micro-organismen, bacteriën en schimmels die vrij en blij in de aarde leven. Samen zorgen ze ervoor dat alle voedingsstoffen die opgeslagen zijn in het plantaardig restafval afgebroken worden. Vervolgens kunnen andere planten ze weer via de aarde opnemen. Als je een beschermende laag levende muls vol nutriënten aanbrengt, profiteert de bodem van de volgende voordelen:

• Bescherming tegen weersinvloeden
• Er verdampt minder vocht
• Het aanbod voedingsstoffen wordt groter (vooral stikstof)
• Een isolerende laag tegen warmte en kou

Muls kunnen we in twee subcategorieën indelen: een laag bestaande uit houtsnippers en houtafval en een laag vers groen tuinafval. Ze bieden beide specifieke voordelen als je cannabis kweekt.

WAAROM CANNABIS GOED OP MULS REAGEERT

MULS VAN HOUTAFVAL

We beginnen met de eerstgenoemde subcategorie muls die vaak gebruikt wordt, namelijk het bruine materiaal. Dit bestaat uit versnipperde boomschors of de overgebleven takken van je vorige kweek. Muls van houtresten is een natuurlijke kraamkamer voor schimmelsoorten. Maar geen paniek! Deze schimmels zijn bijzonder behulpzaam. Zo kan de schimmelpopulatie die weelderig tiert dankzij de natte houtresten de pH-waarde in je kweekmedium verlagen. Schimmel is dol op een wat zuurdere leefomgeving. Daar kan cannabis ook van profiteren tijdens de bloeiperiode.

Gebruik echter geen muls van de boombast van ceders of walnotenbomen. De bast van ceders is geen geschikt milieu voor insecten om in te leven. En die van de walnotenboom kan giftige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor je cannabisplanten.

Wat Is Muls En Hoe Verbetert Het Je Oogst?

MULS VAN VERS GROEN PLANTAARDIG AFVAL

De tweede subcategorie is verse groene muls. Het kan bestaan uit tuinafval, grasmaaisel, restmateriaal van je vorige kweek en pas gesnoeide blaadjes. Dit soort muls bevordert de groei van bacteriën en zorgt ervoor dat het kweekmedium meer alkalisch wordt. In de groeiperiode heeft cannabis veel baat bij een hogere concentratie bacteriën. Die zorgen er namelijk voor dat voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.

Als je verse groene muls gebruikt, moet je goed checken op pesticiden. Het plantaardig materiaal dat je gebruikt, mag daar niet mee behandeld zijn. Pesticiden kunnen namelijk een verwoestend effect hebben op je cannabis. Ook tast het de rookveiligheid aan van de toppen. Voorkom daarnaast dat er onkruid of andere lastposten in de verse groene muls zitten. Je kweekmedium raakt er dan mee besmet en zo blijven er geen waardevolle voedingsstoffen meer over voor je cannabis.

STIKSTOFVOORZIENING

Dit is de laatste fase van het gebruiksklaar maken van je muls. Zonder stikstof kunnen er weinig micro-organismen in leven. Deze breken de bast van tuinafval af waardoor de voedingsstoffen in de aarde terechtkomen. Je kunt voor meer stikstof zorgen door Alfalfa poeder of bloedmeel toe te voegen. Beide producten kun je bij een tuincentrum kopen.

MULS VERHOOGT JE OPBRENGST

Een evenwichtige combinatie van beide subcategorieën muls heeft een prachtig resultaat. Voedingsstoffen worden namelijk beter opgenomen zowel tijdens de groei- als de bloeiperiode. Met een ononderbroken aanvoer van de juiste nutriënten en de goede pH-waarde kunnen je planten zich volledig storten op het produceren van toppen. Daardoor krijg je krachtigere toppen - en dat door eenvoudigweg een beschermende en voedende laag muls aan te brengen.

Muls is ook een beschermende factor tegen slechte weersomstandigheden en veroorzaakt twee reacties in het wortelstelsel. Om te beginnen, kunnen de wortels meer naar de oppervlakte uitdijen. En daar zitten immers de meeste voedingsstoffen. De laag muls houdt ook de aarde vochtig waardoor meer water beschikbaar is. Als je buiten kweekt, ben je aan de weergoden overgeleverd. Muls biedt daarbij een natuurlijke, biologische beschermende laag. Als je het bovendien af en toe ververst, heeft je cannabis buiten altijd de beschikking over de noodzakelijke voedingsstoffen.