Ontbladeren: Een Riskante Methode Voor Een Grotere Opbrengst

Published :
Categories : Cannabis kweken

Ontbladeren: Een Riskante Methode Voor Een Grotere Opbrengst

Veel cannabiskwekers beschouwen ontbladering als een riskante strategie om opbrengsten te vergroten. Maar er zijn net zoveel toegewijde kwekers die het tegendeel beweren. In deze blog kijken we nader naar deze controversiële snoeipraktijk.

BEGINNENDE KWEKERS: PAS OP, MAAR WEES NIET BANG

Ontbladering gaat over het verwijderen van bladeren van binnen-cannabisplanten om de opbrengst te vergroten. Beginnende kwekers moeten voorzichtig zijn met deze snoeitechniek. Er is een verhitte discussie gaande tussen voor- en tegenstanders over het weghalen van bladeren. Toch is er geen reden waarom beginners niet zouden moeten experimenteren met ontbladering.

ONTBLADEREN: HOE DOE JE DAT?

Of je nu bladeren of de takken van cannabisplanten snoeit, gebruik het liefst een steriele schaar die comfortabel in de hand ligt. Bladeren met de hand verwijderen, is rommelig en leidt er vaak toe dat er per ongeluk laagjes van de stengel meescheuren. Het voornaamste doel van ontbladering is om meer licht door te laten en de top-productie te stimuleren. Waaierbladeren die voor schaduw zorgen, moeten worden verwijderd. Het snoeien van de hoofdstengel en/of secundaire scheuten is geen ontbladering.

De vuistregel voor het bijknippen van je planten, is dat je begint met de grootste, vetste waaierbladeren en vanaf de bodem naar boven knipt. Ook is het belangrijk om de bladeren strategisch te verwijderen en niet willekeurig te knippen. Zorg ervoor dat je niet meer dan 10-20% van de totale hoeveelheid blaadjes van de plant weghaalt. Voor je het weet, zit je zo in de flow dat je kale planten overhoudt. Het verwijderen van te veel bladeren belemmert de groei en fotosynthese.

WANNEER KAN IK ONTBLADEREN?

Ontbladering wordt zelden toegepast als een op zichzelf staande techniek voor een grote opbrengst. Het wordt meestal gecombineerd met andere snoei- en trainingsmethodes. Denk aan toppen, fimmen, LST, main-lining, super cropping en ScrOG. Kwekers die de ScrOG-methode gebruiken, moeten alle lagere groei onder het scherm, zowel bladeren als stengels, weghalen.

Cannabisplanten kunnen in principe ontbladerd worden zodra ze van zaailingen overgaan naar de vegetatieve groeifase. Beginners wordt echter aangeraden om de planten minstens één tot twee weken vegetatieve groei te gunnen voordat ze beginnen met ontbladeren. Bovendien zijn sommige soorten gevoeliger voor snoei dan andere en kunnen ze gestrest raken door het weghalen van de bladeren. Houd de planten na het snoeien goed in de gaten. Het wordt zeer aangeraden om de planten minimaal drie tot zeven dagen te laten herstellen voordat je ze opnieuw ontbladert. Zo voorkom je dat ze gestrest raken. Kwekers kunnen ook tijdens de bloeifase ontbladeren. Hierdoor kan er meer energie gefocust worden op de productie van toppen en worden schaduw en vochtigheid beperkt. Het is echter belangrijk om niet in een al te laat stadium nog te ontbladeren.

Ontbladeren: Een Riskante Methode Voor Een Grotere Opbrengst

DE VOORDELEN VAN ONTBLADERING

Het grootste voordeel van ontbladering is natuurlijk de potentie om een grotere oogst te krijgen. Dat geldt voor alle soorten cannabis, van fotoperiode tot autoflowering varianten. Het is geen geheim dat toppen die meer licht ontvangen, groter en vetter worden dan die in de schaduw leven. Bovendien helpt het verwijderen van bladeren in het midden van struikachtige planten schimmel te voorkomen. Een zeer bladrijke plant met blaadjes die dicht op elkaar staan, produceert in het gunstigste geval popcorn toppen. In het slechtste scenario worden de cola’s en strakke toppen slachtoffer van toprot.

Wanneer er waterdruppels op het oppervlak van de bladeren verschijnen, is het een goed idee om ontbladering te overwegen. Het verwijderen van de lagere tot middelste binnenste blaadjes is een hele goede manier om de luchtcirculatie te verbeteren.

DE NADELEN VAN ONTBLADERING

Cannabisplanten die binnen groeien, ondervinden om twee redenen voordelen van ontbladering. Ten eerste omdat ze licht ontvangen van een stilstaande bron. Ten tweede omdat de kweekomstandigheden niet worden bepaald door Moeder Natuur, maar door de kweker. Buitenplanten ondervinden geen voordeel van ontbladering, omdat voor hen het tegenovergestelde geldt. De zon beweegt zich door de lucht en geeft zo van zonsopgang tot zonsondergang verschillende delen van de plant licht.

Buitenkwekers hoeven hun planten niet zo te manipuleren dat ze een platte vorm aannemen. De zon is immers oneindig krachtiger dan welke kweeklamp ook en beweegt altijd. Het snoeien van de bladeren van buitenplanten maakt de planten in droge omstandigheden bovendien kwetsbaarder. Ook verwijder je hiermee natuurlijke barrières tegen plagen.

Binnenkwekers kunnen een kleinere oogst krijgen als ze planten op het verkeerde moment/te veel ontbladeren - en dat gebeurt helaas vaak. Het snoeien van zaailingen wordt sterk afgeraden en leidt meestal tot miniatuurplanten. Het volledig ontbladeren van volgroeide planten is nog erger. In plaats van lange cola’s zie je waarschijnlijk juist minder toppen. Het snoeien van zieke, ongezonde planten belemmert bovendien de groei in elke fase, in plaats van dat je strakke toppen stimuleert.