Voedingsgebrek in Cannabis: Magnesiumtekort

Published :
Categories : Cannabis kweken

Voedingsgebrek in Cannabis: Magnesiumtekort

Zorg ervoor dat je alle informatie hebt die nodig is om een magnesiumtekort in jouw cannabisplant te stoppen. Wij tonen je hoe je dit kunt voorkomen en het probleem kunt oplossen als jou dit overkomt.

Magnesium helpt bij de ontwikkeling van gezonde aderen van planten, bij de productie van chlorofyl en de afbraak van enzymen.

Een magnesiumtekort is een voedingsgebrek dat vaak voorkomt bij de cannabisplant. Het lijkt op een ijzer- of calciumtekort. Symptomen kunnen visueel aan de plant worden gezien en gemakkelijk worden genezen als je het probleem vroegtijdig herkent. Tekorten komen meestal voor nadat de plant één maand oud is. Deze zal ongeveer 30 cm hoog zijn en het tekort begint zich te vertonen op de onderste bladeren.

HOE KUN JE HET HERKENNEN

Als je dagelijks zeer alert bent, kun je beginnen te zien dat de plant zijn groei stagneert. Dit kan een paar weken duren om dit te herkennen.

Het meest voorkomende visuele symptoom van deze tekortkoming is zeker de kleurverandering van de bladeren. Gele of lichtgroene kleuren beginnen te verschijnen op de aderen en randen van de onderste bladeren. Het tekort verspreidt zich verder naar boven totdat de hele plant besmet is en uiteindelijk sterft. In het begin zullen er bruine, roestige plekjes verschijnen tussen de geelheid van het blad. Als het onbehandeld blijft, zullen de randen van het blad uiteindelijk gaan krullen als een teken van sterfte. Deze zullen ook erg ruw en ongezond aanvoelen.

Magnesiumtekort komt meestal voor bij binnenkweek. Dus als je gele bladeren aan de plant begint te zien, is dit wat je moet doen.

OPLOSSING VOOR HET TEKORT

Zorg er ten eerste voor dat je de pH in de wortelzone meet. Hoewel deze tekorten het meest voorkomend zijn bij hydroponische groeimethoden, kan de grond er ook last hebben. Een zure pH zal essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en magnesium blokkeren. Als de pH laag genoeg is, is het probleem misschien niet het gebrek aan voedingsstoffen, maar de onbekwaamheid van de wortels om ze te verzamelen. De beste manier om dit te behandelen is om de cannabisplant met schoon, pH-geoptimaliseerd water te spoelen. Zorg ervoor dat het water een normale dosis cannabis-vriendelijke voedingsstoffen bevat.

Magnesium wordt het beste geabsorbeerd door de wortels wanneer de bodem een pH heeft tussen de 6,0-7,0. Als je een hydro-plantage hebt, is de aanbevolen pH iets zuurder, tussen de 6,0-6,5.

Het probleem kan ook liggen aan het gebrek aan essentiële voedingsstoffen in de bodem of water. Als de bovenstaande methode geen vooruitgang lijkt te boeken, is er een aanvulling nodig. Zoek een calcium-magnesium supplement. Voeg ongeveer 5 ml Botanicare Cal-Mag Plus aan elke 3,7 liter water toe en hopelijk zie je na ongeveer een week verbetering.

Knip de beschadigde bladeren niet meteen af. Deze zullen waarschijnlijk niet terug normaal worden, maar het is een goede manier om te kijken of de situatie verslechtert. Op deze manier zullen ze afsterven voordat ze de bovenste, nieuwere bladeren infecteren. Zodra je ziet dat het tekort verdwenen is, dan kun je de ongezonde delen verwijderen.

VOOR DE BIOLOGSICHE EN DE HYDROPONISCHE KWEKERS

Als het gaat om 100% biologische cannabis, worden de kwekers geconfronteerd met problemen die vaak moeilijk op te lossen zijn met biologische oplossingen. Gelukkig zijn er voor de natuurmensen onder ons ook oplossingen. Dolomietkalk heeft een neutrale pH (7,0) en kan worden gemengd met jouw biologische bodemopstelling. Voeg 5-7 theelepels toe aan elke 3,7 liter grond. Meng de grond, dolomiet en wat licht zuur water (pH 6,5). Zorg ervoor dat je een paar dagen wacht voordat je de pH van het water test en vervolgens je plant daarheen verplaatst.

Voor de hydroponische liefhebbers zal de oplossing hetzelfde zijn voor de binnenkweek, maar onder andere omstandigheden. Zorg ervoor dat je de pH controleert; als alles volgens plan verloopt en je nog steeds een tekort hebt, draineer het reservoir. Voeg de normale supplementen en eventueel calcium-magnesium toe aan het mengsel. Nadat je de oplossing voor de pH gecontroleerd hebt, gooi dit terug in het reservoir en wacht op de resultaten. Epsom zout is ook een goede optie voor hydroplantages. Voor elke 3,7 liter water in je reservoir, voeg je een theelepel van het product toe.

CONTROLEREN VAN RESULTATEN

Zoals hierboven vermeld, knip de beschadigde bladeren niet af. Deze zijn een uitstekende indicator voor herstel. In tegenstelling tot een ijzertekort bijvoorbeeld, zullen bladeren bij een magnesiumtekort niet zo vaak genezen. Je kunt ze afknippen als je er zeker van bent dat het probleem is opgelost. Het is altijd beter dat als er verkleuring plaatsvindt, dit gebeurt in de reeds beschadigde bladeren. Het laatste wat je wilt, is dat als je denkt een voedingstekort te hebben genezen, dan te zien dat het weer op nieuwe bladeren verschijnt.

Het hebben van voedingstekorten is volledig normaal en één van de meest voorkomende problemen die de telers met cannabis tegenkomen. Maak je er geen zorgen over. Er is veel informatie over en veel supplementen om je te helpen. Zorg ervoor dat je steeds een beetje meer leert, elke keer dat je een nieuw probleem tegenkomt. Zorg ervoor dat je notities (zelfs enkel mentale) neemt wat er fout is gegaan en wat goed gewerkt heeft. Op deze manier kun je de volgende keer slagen (of in ieder geval verbeteren). Veel succes met je plant en veel plezier met de oogst!