Hoe Voorkom Je Dat Je Cannabisplanten Binnen Te Groot Worden?

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Hoe Voorkom Je Dat Je Cannabisplanten Binnen Te Groot Worden?

Grote planten zijn ideaal, maar planten die onbeheersbaar en te groot worden, kunnen problematisch zijn. Hier zijn enkele tips om je in de juiste richting te helpen wat betreft het beteugelen van de plantgrootte.

Bij het kweken van cannabis binnen is het beheersen van het formaat een belangrijke factor. Planten die te groot worden, zijn lastiger te verzorgen en minder discreet. Ook kan het leiden tot een verminderde plantgezondheid en opbrengst als ze niet beteugeld worden. Maar wacht eens even, zijn grotere planten niet beter? Betekent dat niet meer toppen en zodoende een grotere stash wanneer de oogsttijd is aangebroken?

Nee, dat is niet per se waar. Grote planten kunnen absoluut een goed teken zijn. Als ze echter groter worden dan hun kweekomgeving of dan je als kweker wilt, is dat ongunstig. Sommige telers richten zich bijvoorbeeld erg op privacy en discretie. Zij passen daarom methodes toe die hun planten klein, compact en vaak onopvallend houden.

Andere kwekers kunnen te maken hebben met een zeer beperkte ruimte en moeten voorkomen dat hun planten daarvoor te groot worden. Als cannabis te hoog wordt in een kleine ruimte, kan ze bijvoorbeeld veel te dicht op haar lichtbron komen te zitten. Daardoor lopen de planten het risico op verbranding en verbleking.

Een andere reden waarom het belangrijk is dat planten binnen niet boven een beheersbare hoogte worden? Ze kunnen kwetsbaar en te zwaar worden om zichzelf nog te kunnen ondersteunen.

Buitenplanten kunnen meestal wel grote lengtes aan. Die zijn er namelijk aan gewend door de wind heen en weer gezwaaid te worden, waardoor hun stelen zich hebben aangepast. Planten binnen hebben niet te maken met deze externe stress om zich vervolgens aan aan te passen. Daardoor bestaat hierbij het risico dat ze bij een torenhoge lengte omvallen.

Ben je een binnenteler en bezorgd dat je planten een bepaalde hoogte overschrijden en oncontroleerbaar worden? Check dan de volgende tips en pas ze toe bij je kweek om je cannabis optimaal te beheersen.

BEGIN MET DE SOORT

Er zijn diverse omgevingsfactoren die aangestuurd kunnen worden om de hoogte te beperken. Het is echter beter om te beginnen bij de genetica. Bepaalde soorten blijven vanwege hun genetische opmaak namelijk kleiner dan andere.

Sativa soorten staan bekend om hun kolossale hoogtes, lange bladeren en dunne stelen. Indica's zijn echter gewoonlijk stukken kleiner, breder en compacter. Verder bevatten autobloeiende indica soorten ruderalis genetica en zijn deze vaak nog kleiner.

HOUD LICHTEN OP FATSOENLIJKE AFSTAND

Je moet de perfecte plek vinden voor je lichtopstelling. Het is belangrijk om je lampen niet te dicht op je planten te hangen. Dit vergroot namelijk het risico op verbranding van de bladeren. En dat is een verschijnsel dat de algehele gezondheid van je planten kan aantasten. Als je de lampen echter te ver van de cannabis hangt, kan dat ertoe leiden dat ze het licht gaat zoeken. Hierdoor strekken de planten zich meer uit in een poging om te overleven. Dit laatste is problematisch voor kwekers die een kleine plantgrootte willen behouden. In dat geval kan het raadzaam zijn om de lichten dichterbij te hangen. Controleer daarbij regelmatig op mogelijke verbranding.

Hoe Voorkom Je Dat Je Cannabisplanten Binnen Te Groot Worden?

ONDERNEEM ACTIE IN DE VEGETATIEVE FASE

Als je opmerkt dat je planten al bezig zijn zich uit te strekken in de vegetatieve fase, dan is het tijd om actie te ondernemen. Tijdens dit stadium van de groeicyclus kun je, hoe contraproductief het ook lijkt, een deel van je plant snoeien om verdere wildgroei bij de bloei te voorkomen. Zorg wel dat er voldoende bladeren overblijven zodat je cannabis kan overleven. Snoei de plant ongeveer tot de helft van het formaat dat je aan het eind van de kweek wenst.

Nadat het snoeien is afgerond, ervan uitgaande dat je planten geen autoflowers betreffen, schakel je de lichtcyclus over op 12-12. Dat houdt in: 12 uur licht aan en 12 uur licht uit. Deze balans tussen licht en duisternis zorgt ervoor dat je planten overgaan op de bloeifase. Dit is ideaal, omdat ze waarschijnlijk nog verder strekken gedurende deze fase. Het zo snel mogelijk overschakelen op de bloei beperkt dan ook de algehele grootte.

LOW STRESS TRAINING

Low stress training van je planten, oftewel het buigen van de takken, is een geweldige manier om de algehele hoogte te beteugelen. Ook zorgt het ervoor dat alle delen van de plant gelijkmatige hoeveelheden licht ontvangen. De takken en de toppen van de planten kunnen omlaag getrokken worden met behulp van touwtjes en netten. Hierdoor krijgt de cannabis als het ware een platte structuur. Deze methode komt vrij precies en kan het beste toegepast worden tijdens de vegetatieve fase. Dan zijn de stelen namelijk flexibeler.

CONTROLEER DE TEMPERATUUR

De temperatuur kan de verticale groei van bepaalde planten beïnvloeden. Door het beheersen van de temperatuur en het gebruik van een timer om te verzekeren dat de dagtemperatuur lager is dan de nachttemperatuur, kunnen kwekers hun planten kleiner houden. Sommige soorten reageren hierop in de vorm van een klein en compact formaat.

LUCHTCIRCULATIE

Ventilatoren kunnen gebruikt worden om de wind na te bootsen die bij natuurlijke buitenomstandigheden aanwezig is. Planten reageren op deze externe stresstrigger met een verstevigde en dikkere steel. Zo kunnen ze beter standhouden en wordt de opwaartse groei mogelijk verminderd.