Is cannabis invriezen verstandig?

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Is cannabis invriezen verstandig?

Als je een royale oogst hebt binnengesleept, heb je een goede bewaarplek nodig. Lees hier of het verstandig is je kostbare toppen voor langere tijd in de diepvries te bewaren.

Als je mazzel hebt, pluk je meer toppen van je cannabis dan je in staat bent binnen afzienbare tijd weg te roken. Daarmee sta je echter voor de uitdaging hoe de toppen te bewaren. Het meest voor de hand liggende antwoord is, zoals andere groenteproducten ook houdbaar blijven, door het in te vriezen. Hoewel cannabis te vergelijken valt met groente is het niet exact hetzelfde.

Het beste antwoord op de vraag of cannabis in te vriezen is: vermijd het, tenzij het niet anders kan. Het mag duidelijk zijn dat we niet in een sprookjeswereld leven waarin wiet niet bederft en het toppen OG Kush regent. Laten we daarom eens de bewaarmogelijkheden uitpluizen en kijken wat je slimste opties zijn.

OPSLAGMOGELIJKHEDEN

Wat betreft het opslaan van cannabis gaan we er even van uit dat de toppen al gedroogd en gecured zijn. Als je toppen eenmaal goed uitgehard zijn, zijn ze te consumeren. Nu zijn er drie manieren om verder te gaan. Consumeer de gecurede toppen direct, bewaar ze, zodat je ze voor gebruik meteen voorhanden hebt of doe aan langetermijnopslag.

De beste manier om je toppen gebruiksklaar te bewaren, is door ze in een donkere glazen pot te doen. Die zou je koel en donker moeten wegzetten. De omgevingstemperatuur van de pot moet rond de 20°C liggen en het luchtvochtigheidspercentage rond de 60%. Voor de langetermijnopslag, doorgaans langer dan drie maanden (dat hangt van je persoonlijke voorkeur af), is het invriezen van je toppen een praktisch alternatief. Maar als je hiervoor gaat, zou je het wel op de juiste manier moeten doen.

Als je wiet invriest, zou je eerst zoveel mogelijk lucht moeten verwijderen. Zuurstof vermindert namelijk na verloop van tijd de kwaliteit van je cannabis. Sommige mensen verpakken hun toppen vacuüm voordat ze ze in de vrieskist stoppen. Plastic is soms echter elektrostatisch geladen, waardoor de klierharen blijven plakken. Het is dus vaak beter om voor luchtdichte weckpotten te kiezen.

Bovendien zou je, als de toppen eenmaal ingevroren zijn, niet steeds de vacuümverpakking of de weckpot moeten openen. Op die manier voorkom je dat er lucht bijkomt. Als dat wel gebeurt, breken mogelijk de broze klierharen van de toppen af. Probeer de toppen gewoon te laten voor wat ze zijn en haal ze er pas uit als je ze gaat gebruiken.

Stored Blueberry Cheese cannabis buds from Zambeza

WAT GEBEURT ER ALS JE WIET OP KAMERTEMPERATUUR BEWAART?

Volgens onderzoek van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) bedraagt de achteruitgang van cannabis op kamertemperatuur 16,6% na één jaar. Na twee jaar is dat 26,8%, na drie jaar 34,5% en na vier jaar 41,1%. Dit toont aan dat, hoewel de kwaliteit van cannabis bij opslag op kamertemperatuur vermindert, het niet zo'n ramp is als sommige kwekers je willen doen geloven. Natuurlijk bevatten je toppen wel meer CBN. Dat resulteert in meer slaperige effecten. Bovendien holt het terpenenprofiel achteruit. Maar invriezen gaat gepaard met problemen als mogelijke schimmelvorming, verrotting en loslaten van klierharen. Natuurlijk ontstaan schimmels en toprot soms ook als de toppen gecured en op kamertemperatuur bewaard worden als je ze niet goed behandelt. Het komt er uiteindelijk op neer dat je een plan opstelt en dat je je daaraan houdt.

CONCLUSIE: ALLEEN INVRIEZEN ALS HET NIET ANDERS KAN

Omdat je belangrijk en ingewikkeld denkwerk hebt te verrichten over de toekomst van je toppen, houden we het kort. Als het niet hoeft, vermijd dan de vrieskist. Maar als het niet anders kan, gebruik dan een luchtdichte, donkere weckpot. Verwijder zoveel mogelijk lucht en zorg ervoor dat je vriezer niet af en toe uitvalt. Raak je toppen tot slot alleen aan als je ze in de diepvries stopt en wanneer je ze eruit haalt voor gebruik.

Freeze cannabis buds