Hoe en waarom bladvoeding voor je cannabisplanten gebruiken?

Published :

Hoe en waarom bladvoeding voor je cannabisplanten gebruiken?

Planten komen niet alleen via hun wortels aan eten. Ze zijn ook in staat voedingsstoffen op te nemen met huidmondjes in de bladeren. Door ze te besproeien, is het dus tevens mogelijk ze voeding te geven. Als je het echter verkeerd aanpakt, heeft dat soms dieptreurige gevolgen. Lees verder en profiteer van deze techniek.

Wist je dat cannabisplanten ook via de bladeren voedingsstoffen kunnen opnemen? Ja, je leest het goed; ze nemen niet uitsluitend met het wortelstelsel nutriënten op. Je kunt als kweker voedingsstoffen verdunnen tot een spray en dat direct op de plantenbladeren vernevelen. Kwekers noemen dit ook wel "bladvoeding".

De grotere fan leaves zijn in staat snel voedingsstoffen op te nemen door kleine poriën, die huidmondjes of stomata heten. Hiermee kunnen kwekers razendsnel eventuele voedingsstoffentekorten pareren. Het is echter niet alleen geschikt voor kwakkelende planten. Bladvoeding kun je ook inzetten om de gezondheid van gezonde cannabisplanten verder te verbeteren. Bovendien kun je spray inzetten op basis van biologische pesticiden en insecticiden om van plagen af te komen.

Voordat je echter een plantenspuit vult met vloeibare voeding en al je planten besproeit, zou je eerst onze adviezen moeten lezen. Er zitten namelijk schaduwzijden aan deze techniek. Je kunt er levensreddend mee zijn, maar als je verkeerd te werk gaat, leggen gezonde planten mogelijk het loodje. Laten we eens uitpluizen hoe bladvoeding werkt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je het toedient.

HOE WERKT BLADVOEDING?

Cannabisplanten hebben ongeveer zeventien verschillende voedingsstoffen nodig om fysiologisch goed te gedijen. Dat zijn onder meer de macrovoedingsstoffen stikstof, fosfor en kalium - daar hebben planten in grote hoeveelheden behoefte aan - en microvoedingsstoffen, zoals ijzer en koper, waarvan ze minder vereisen.

Planten nemen het overgrote deel van de voedingsstoffen op via het wortelstelsel. De stroming die ontstaat door bladtranspiratie (waarmee planten waterdamp afgeven) zorgt voor een aanzuigende werking in de wortels. Daardoor kunnen ze water en voedingsstoffen opnemen, wat vervolgens naar de bladeren en stengels gaat via een vaatstelsel.

Planten kunnen voedingsstoffen echter ook via de lucht opnemen. Tijdens de fotosynthese gaan de huidmondjes open en "ademen" ze koolzuurgas in. Het zijn deze stomata die ervoor zorgen dat planten ook voedingsstoffen via bladvoeding kunnen opnemen. Het is in wezen een alternatieve route naar het vaatstelsel.

Huidmondjes zijn echter niet de enige doorgang voor voedingsstoffen via de bladeren. Zowel biologische als anorganische stoffen kunnen het oppervlak van cannabisbladeren ook passeren via de cuticula. Dit is een vettig laagje was dat beschermt tegen uitdroging. Zodra de cuticula eenmaal doordrongen is, vervolgen de voedingsstoffen hun weg door de celwanden en uiteindelijk de celmembranen.

Je kunt je wel indenken dat de route via de cuticula en andere hindernissen langer is. Voedingsstoffen die via de huidmondjes binnenkomen, komen direct in het vaatstelsel terecht. Daarmee zijn deze stomata het meest geschikt voor bladvoeding.

Foliar spray cannabis levaes

DE VOORDELEN VAN BLADVOEDING

Je weet nu op welke manier voedingsstoffen de bladeren binnenkomen. Daarom gaan we snel verder met de voordelen van bladvoeding.

Bladvoeding alleen is niet voldoende om aan de volledige behoefte aan voedingsstoffen van een cannabisplant te voldoen. Je moet het meer zien als een supplement. Als er in de voedingsbodem iets ontbreekt of een plant het maar moeilijk opneemt, kun je bladvoeding gebruiken als tijdelijke oplossing.

Als een plant niet kan beschikken over een bepaalde voedingsstof, kunnen zich tekenen van een tekort manifesteren. Die kunnen uiteenlopen van verkleuring en verwelking tot de dood. Door bladvoeding te geven, kun je als kweker de planten en bladeren die deze tekenen vertonen, direct behandelen. Dat is een stuk doeltreffender dan het toevoegen van extra voedingsstoffen aan het substraat.

Soms is het maar één plant die te lijden heeft van een tekort. In plaats van het volledige kweeksubstraat te behandelen, is het plaatselijk toedienen van bladvoeding een efficiënte manier om het probleem te pareren.

Zoals we eerder hebben opgemerkt, is het besproeien van de bladeren soms ook een fantastische manier om pesticiden, zoals neemolie, te gebruiken zonder planten schade toe te brengen. Deze methode is met name geschikt om zaken als echte meeldauw aan te pakken. Je pakt de ziekteverwekkers namelijk ter plekke aan en niet via het wortelstelsel. Behalve neemolie is het ook mogelijk middelen als cayennepeper en tea tree-olie in te zetten om de bladeren te behandelen. Pas echter wel een beetje op, want deze middelen zou je goed moeten verdunnen en mengen met een beetje zeepwater-spiritus voor de beste werking.

DE NADELEN VAN HET BESPROEIEN VAN DE BLADEREN

Het grootste nadeel van het besproeien van de bladeren is dat het maar een tijdelijke oplossing biedt. Op de korte termijn los je het voedingsstoffentekort op, maar de kern van het probleem zal blijven bestaan.

Als er een voedingsstof mist in het substraat, is het mogelijk dit via bladvoeding aan te bieden. Wanneer het tekort echter het gevolg is van de pH-balans of een wortelziekte, zijn de mogelijkheden van deze methode beperkt.

NUTRIËNTEN VIA DE BLADEREN AANBIEDEN: ZO DOE JE DAT

Je planten bladvoeding geven is niet al te ingewikkeld. Je zou echter wel moeten weten wat te vermijden. Als je een foutje maakt, gaat soms je hele plant verloren. Daarom nu wat tips zodat je het veilig kunt toepassen.

BESPROEI TIJDENS DE JUISTE FASE VAN DE GROEI

De levenscyclus van cannabisplanten is opgedeeld in vier stadia: het kiemproces, de zaailing-, groei- en bloeiperiode. Je mag je planten uitsluitend bladvoeding geven tijdens de groeiperiode en de vroege bloeiperiode.

De groeiperiode is het stadium waarin planten flink groeien en takken, steeltjes en fan leaves aanmaken - maar nog geen toppen. Tijdens de vroege bloeiperiode piepen er kleine bloeiharen tevoorschijn bij de knopen; de zogenaamde "voorbloei".

Besproei je planten nooit als ze in volle bloei staan. Dat heeft soms tot gevolg dat er zich reststoffen van de voeding opbouwt in de toppen. Daardoor krijgen ze een scherpe smaak en zijn ze een straf om te roken. Kortom, al je moeite is voor niets geweest. Hetzelfde gaat op voor het besproeien met biologische pesticiden: ook die wil je niet op je toppen hebben. Sproei daarom alleen op de bladeren en andere plantendelen die je toch niet rookt. Als er op sommige fan leaves pestbeestjes zitten tijdens de bloeiperiode, kun je echter gerust op de bladeren zelf sproeien. Vermijd daarbij dat er iets op de toppen komt. Wees dus voorzichtig.

Administer foliar feeds during the vegetative phase

BESPROEI JE PLANTEN OP HET JUISTE TIJDSTIP

Om de opname te bevorderen, geef je uitsluitend bladvoeding als de huidmondjes openstaan. Je weet wel, die stomata die tijdens de fotosynthese koolzuurgas inademen. Dat betekent dat ze overdag of als je kweeklampen branden, geopend zijn.

Als je je planten besproeit terwijl ze in de warmte van de kweeklampen of in de volle zon staan, leidt dat mogelijk tot bladschade. Achtergebleven vochtdruppels kunnen de lichtbron versterken en de bladeren verbranden.

Daarom zou je precies op het juiste tijdstip moeten sproeien. De huidmondjes blijven nadat de zon onder is gegaan of de kweeklampen uit zijn geschakeld, nog zo'n 20 minuten geopend. Dat is dan ook het meest geschikte moment om ze een sproeibeurt te geven. Zo lopen de bladeren geen risico op verbranding, maar nemen ze de voedingsstoffen wel effectief op.

GEBRUIK DE JUISTE CONCENTRATIE

Als je bladvoeding samenstelt, zorg er dan voor dat je de gebruiksaanwijzing van het product volgt. Wanneer je uitschiet en teveel voedingsstoffen (of biologische pesticiden) geeft, loop je het risico dat de bladeren beschadigen, waardoor je planten mogelijk doodgaan.

Voor jonge planten raden we aan om 20% van de aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen te gebruiken. Als je grotere cannabisplanten in de groeiperiode voor de allereerste keer besproeit, begin dan met 50%. Daarmee kun je eerst eens zien wat de uitwerking is.

Twijfel je een beetje? Besproei dan eerst één blad, om te zien wat de reactie is.

BESPROEI JE BUITENPLANTEN NIET ALS HET SLECHT WEER IS

Besproei je buitenplanten niet als er regen op komst is. De voedingsstoffen zijn wateroplosbaar en spoelen daarbij van de bladeren voordat de huidmondjes in staat zijn ze op te nemen.

Een sterke wind kan de voedingsstoffen van de bladeren wegblazen. Wees dus zuinig op je oplossing en wacht tot het weer opklaart.

LEER EFFICIËNT TE SPROEIEN

Als je een plant met een voedingsstoffentekort besproeit, zorg er dan voor dat je alle aangetaste bladeren bereikt. Probeer een sproeitechniek te gebruiken waarbij je zeker weet dat het oppervlak van alle blaadjes aan de beurt komt. Begin aan de bovenkant en sproei al draaiende naar beneden, zodat je zeker weet dat ze allemaal een juiste, levensreddende dosering krijgen.

Avoid foliar feeding your outdoor crop before rain is forecast