Biologische Cannabis Ongediertebestrijding

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Biologische Cannabis Ongediertebestrijding

Je kunt op veel verschillende manieren je planten beschermen tegen plagen. Het kan een groot verschil uitmaken als je dit op een biologische manier doet. We bekijken eens een paar handige biologische oplossingen die iedere hobby cannabiskweker kan toepassen.

Ongedierte kan voor iedere kweker een groot probleem zijn, of je nu je cannabis binnen, buiten, of in een kas kweekt. Als je geen actie onderneemt krijg je ze overal in de kweekruimte en zullen ze je oogst verpesten. Er zijn verschillende manieren om aan ongediertebestrijding te doen, maar de meeste bevatten synthetische of chemische bestanddelen en kunnen slecht zijn voor het milieu. Om het over de sporen die het in je kostbare toppen achterlaat maar even niet te hebben.

IPM - INTEGRATED PEST MANAGEMENT

Sinds de jaren '30 van de vorige eeuw zoeken kwekers al een oplossing om in hun tuin aan ongediertebestrijding te doen. IPM, Integrated Pest Management, is de term die gebruikt wordt voor het integreren van methodes om ongedierte te controleren in de kweekruimte, op welke wijze dan ook. Hiertoe rekent men ook biologische, chemische en mechanische manieren om dit doel te bereiken. Denk maar aan planten waarvan de genen aangepast zijn of speciaal ontwikkelde pesticiden die zo ontworpen zijn dat ze een bepaald soort ongedierte bestrijden. Hoewel dit zeer effectieve manieren zijn om het ongedierte te verminderen, of in sommige gevallen helemaal uit te roeien, kunnen die keuzes een negatief effect op het milieu en het eindproduct hebben. Dit zijn voor de biologische kweker dus geen haalbare oplossingen.

Door gebruik te maken van biologische alternatieven kan het gebruik van schadelijke chemicaliën worden geëlimineerd, of ten minste worden teruggedrongen. Biologische oplossingen zijn niet alleen veiliger voor het milieu maar tevens voor de gezondheid van de toekomstige consument van zelfgekweekte cannabis. Dit zijn enkele oplossingen die je zou kunnen overwegen:

GEZELSCHAPSPLANTEN DIE JE PLANTEN BESCHERMEN

Als je wel eens gedacht hebt dat je planten goed beveiligd zouden moeten worden dan zouden gezelschapsplanten wel eens wat voor jou kunnen zijn. De gedachte is dat je een ecosysteem opzet in je kweekruimte wat ervoor zorgt dat je planten gevrijwaard blijven van ongedierte en zelfs van ziekten. Door het planten van bepaalde soorten planten, vlakbij of zelfs in dezelfde pot, werp je een barrière op tegen ongewenste gasten. Hoewel het gebruiken van gezelschapsplanten minder voor de hand ligt voor binnenkwekers is dit toch uitvoerbaar als je gebruik maakt van kleine compact groeiende gezelschapsplantjes.

Planten die flink ruiken zijn erg geschikt om ongedierte af te schrikken. Kruiden zoals basilicum, lavendel, rozemarijn en salie zorgen ervoor dat je tuintje, binnen of buiten, minder aantrekkelijk is voor kevers, bladluis en trips. Goudsbloemen zijn kleine, kleurrijke afleidingen van de cannabisplant; de meeste soorten ongedierte hebben liever deze bloemen dan je kostbare toppen.

BIOLOGISCHE BLADSPRAY'S

Bladspray's behoren tot de standaarduitrusting van de tuinier, hetzij om de planten te benevelen of om te voorkomen dat het ongedierte de tuin verovert. De meeste van deze spuitbussen bevatten synthetische of chemische middelen, maar er zijn biologische alternatieven.

Om te voorkomen dat ongedierte nu juist precies in jouw cannabisplant wil nestelen zou je deze zou je deze insectenverdrijvers kunnen gebruiken om je planten mee te besproeien. Sterk geurende essentiële oliën doen het goed om het ongedierte op afstand te houden. Olie, zoals bijvoorbeeld kruidnagelolie, muntolie, of kaneelolie werken allemaal goed en zijn veilig te gebruiken, als je de dosering maar goed in de gaten houdt. Je kunt de olie zelfs aan je groeimedium toevoegen want de planten nemen deze voedingsstof op uit de grond en verspreidt het door de hele plant.

Als je al getroffen bent door een aanval van ongedierte in je kweekruimte zijn meer drastische maatregelen nodig. Als je een biologische bladspray maakt om het ongedierte te vernietigen bedenk dan dat het zo ontworpen dient te zijn dat ze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en ze langzaam uitsterven. De eerste stap is het identificeren van de specifieke soort waar je last van hebt. Iedere soort heeft een andere aanpak nodig, er zijn geen simpele alles-dodende oplossingen beschikbaar.

BT-spray komt echter een heel eind in de buurt en doodt effectief schimmels, muggen en larven, alsook rupsen, wormen en motjes. BT-spray bevat een bacterie genaamd Bacillus thuringiensis die voorkomt dat het ongedierte niet meer in staat is om te eten. Bedenk wel dat hoewel ze niet meteen dood lijken te gaan, de BT-spray wel zijn werk doet; het duurt alleen wat langer.

Je kunt ook een mengsel maken van 9 delen water en 1 deel schoonmaakalcohol en dit direct op de beestjes sproeien, doe dit eenmaal per week voor het gewenste effect. Nog een goed alternatief is Spinosad, wat bladluis, krekels, sprinkhanen, wormen, spint en witte vliegjes doodt. Deze producten zijn veilig voor huisdieren, mensen en planten en het laat zelfs de nuttige insecten in leven. Je wilt alleen van de vervelende beestjes af, niet van de nuttige.

Onthoud echter wel dat je ze niet tijdens de bloeiperiode moet gebruiken want ze laten residu achter op je kostbare eindproduct!.

Stethorus

ROOFINSECTEN: NATUURLIJKE VIJANDEN

Bij het woord roofinsect moet je waarschijnlijk aan Arnold Schwarzenegger denken en dat is niet geheel onterecht. Je laat in principe een stel nuttige insecten los in je tuin die de indringers met huid en haar verslinden. Dit is wellicht niet de meest ideale oplossing voor binnenkwekers, maar kan zeker wel met enige zorg toegepast worden in een kas.

Als eerste dien je het juiste roofinsect te vinden om de klus te klaren. Niet elk roofinsect is overal inzetbaar. De meesten hebben een voorkeur voor één of twee soorten ongedierte. Neem nu bijvoorbeeld Stethorus punctillum, een kever die op een klein lieveheersbeestje lijkt, of Gaeolaelaps, een roofinsect die op de grond leeft. Je zult zien dat de Stethorus erg effectief is tegen spint, maar geen hulp biedt bij varenrouwmuggen. Gaeolaelaps is misschien niet effectief tegen mijt, maar eet wel varenrouwmuggen, die is dus op meerdere fronten inzetbaar.

Een tweede vereiste is die beestjes gezond en wel naar je huis te krijgen zodat ze aan de slag kunnen. Dode roofinsecten eten vaak niets meer. Zorg ervoor dat het tijdstip van verzenden tot de aflevering zo kort mogelijk duurt, en ga alleen in zee met betrouwbare verkopers. Doe ook navraag naar speciale omstandigheden voor de nieuwe roofinsecten is je tuin. Verschillende soorten hebben een verschillende toepassing.

Zoals je ziet zijn er enkele oplossingen om ongedierte biologisch te bestrijden. Er is geen goed of fout antwoord, experimenteer gerust en kijk wat het beste helpt in jouw situatie.