Wat Zijn Cannabis Flavonoïden?

Published :
Categories : Medicinale cannabis

Wat Zijn Cannabis Flavonoïden?

Terwijl cannabinoïden als THC en CBD alle aandacht krijgen, zijn er andere belangrijke chemische stoffen aanwezig in cannabis die onderbelicht blijven. Daar komt verandering in. In dit artikel staan cannabis flavonoïden in de schijnwerpers. Hier lees je alles wat je moet weten over deze veelzijdige nutriënten.

WAT IS EEN FLAVONOÏDE PRECIES?

Flavonoïden zijn plantaardige stoffen, of fytonutriënten. Ze zitten in allerlei soorten fruit, groente en, zoals je al vast al raadt, ook in cannabis. Het plantenrijk kent ongeveer 6000 verschillende flavonoïden.

Sterker nog, ze zijn volgens de huidige wetenschap momenteel de grootste nutriënten familie. Op dit moment weten we dat er zeker 23 flavonoïden in cannabis zitten. Hieronder vallen drie die zelfs uitsluitend in het heilig kruid aanwezig zijn. Het trio van unieke cannabis flavonoïden bestaat uit cannaflavin A, cannaflavin B en cannaflavin C.

Het woord flavonoïde is afkomstig van het Latijnse woord “flavus”, wat geel betekent. Je kunt er dus terecht van uitgaan dat ze verband houden met de pigmentatie van de plant. Daar houdt het echter niet op. Het is juist eerder het begin. Cannabis en allerlei heerlijke gerechten zouden simpelweg niet hetzelfde zijn zonder flavonoïden.

DE ROL VAN FLAVONOÏDEN IN CANNABISPLANTEN

Flavonoïden vervullen meerdere functies in de groei en ontwikkeling van cannabis. Ze zijn aanwezig in de stelen, bladeren en het meest geconcentreerd in de bloemen. Tot wel 2,5% van het droge gewicht van cannabis bestaat uit flavonoïden. Ze zitten echter niet in cannabiszaden of -wortels.

Chlorofyl is verantwoordelijk voor het groene pigment in planten. Maar het zijn flavonoïden die verantwoordelijk zijn voor andere pigmenten. Mocht je ooit het genoegen hebben gehad paarse wiet te telen, dan kun je flavonoïden daarvoor bedanken. De flavonoïden anthoxanthine en anthocyanine zorgen voor de paarse tinten.

Flavonoïden zijn ook vergelijkbaar met terpenen. De unieke geuren en smaken van cannabissoorten zijn deels te danken aan flavonoïden. Cannabis flavonoïden maken wiet echter niet alleen aantrekkelijker. Ze hebben namelijk ook UV-straling filterende, schimmelwerende, plaagwerende en stikstoffixerende eigenschappen. Deze heeft de plant nodig om te overleven. Cannabis flavonoïden spelen zelfs een rol bij de regulering van de celcyclus.

DE POTENTIËLE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN CANNABIS FLAVONOÏDEN

Ironisch genoeg zijn er weinig wetenschappelijke studies die de gezondheidsvoordelen van cannabis flavonoïden definitief bewijzen. Het verbod en de plaats op de Lijst 1 hebben dergelijk onderzoek tegengehouden. Allerlei beweringen, van antiverouderende tot kankerbestrijdende eigenschappen, circuleren over het web. Tot we over hoogwaardige gegevens beschikken, doen wij daar niet aan mee. We kunnen niet zomaar zeggen dat het eten van gewone bosbessen vergelijkbaar is met het roken van goede Blueberry toppen.

Cannabis flavonoïden kun je binnenkrijgen via roken, verdampen en ook door middel van edibles. Dat weten we wel zeker. Daarnaast kunnen we bevestigen dat veel diëtisten en voedingsspecialisten inmiddels geloven dat mensen eigenlijk niet echt te veel flavonoïden binnen kunnen krijgen. Beide typen deskundigen zoeken bij het aanpassen van eetgewoonten juist naar manieren om het aantal flavonoïden dat we binnenkrijgen te verhogen. Flavonoïden worden dus gezien als onderdeel van een gezond en evenwichtig dieet.

Hoewel we voorzichtig moeten zijn, is er niet veel verbeelding voor nodig om je voor te stellen dat cannabis flavonoïden synergetische effecten kunnen bereiken in combinatie met andere bestanddelen van de plant. Het is hoogstwaarschijnlijk dat flavonoïden bijdragen aan het “entourage effect”.

WAT KAN HUIDIG ONDERZOEK ONS VERTELLEN?

We weten dat cannaflavin A 30 maal effectiever is als ontstekingsremmer dan aspirine. En over het algemeen lijkt een verhoogde flavonoïde consumptie te wijzen op een verlaagd risico op overlijden door hartaandoeningen en kanker. De studie “Flavonoid intake and long-term risk of coronary heart disease and cancer in the seven countries study”, in 1995 gepubliceerd, ondersteunt grotendeels dat flavonoïden onze levensduur kunnen verlengen.

EEN LAATSTE WOORD OVER CANNABIS FLAVONOÏDEN

Hopelijk levert nieuw onderzoek naar cannabis flavonoïden ons meer betrouwbare data op. Zeker nu de legalisering zich wereldwijd begint te verspreiden. Helaas kunnen we op dit moment nog geen gewaagde uitspraak doen over de voordelen van cannabis flavonoïden.

Niemand hier heeft een doktersdiploma. Maar los daarvan zou zelfs een dokter je geen duidelijk antwoord kunnen geven. En degenen die wij hiervoor gesproken hebben, weigerden publicatie van hun reacties. Bovendien hebben we niets gehoord over momenteel lopend, baanbrekend onderzoek naar cannabis flavonoïden. Het enige dat we kunnen stellen: flavonoïden in wiet zien er absoluut veelbelovend uit. Daarbij bestaat geen bewijs dat suggereert dat de consumptie ervan tot nare bijwerkingen leidt.