Waarom Je Van Cannabis Geen Overdosis Kan Nemen

Published :
Categories : Cannabis nieuwsMedicinale cannabis

Waarom Je Van Cannabis Geen Overdosis Kan Nemen

Er bestaat een mythe dat je een overdosis cannabis kan nemen, omdat het nou eenmaal een drug is. We ontdekken of dit daadwerkelijk mogelijk is.

Er is nog niemand overleden aan een overdosis cannabis. Er zijn maar weinig mensen die problemen hebben ervaren met een enorme inname THC en als het gebeurt, zijn het meestal beginnende gebruikers. Maar dat betekent niet dat je je niet een beetje ziek kan voelen van THC. In elk geval is een overdosis of overlijden door het roken of innemen van cannabis onmogelijk, omdat onze neuronale cannabinoïde receptoren zich niet bevinden in die gebieden van de hersenen waar de ademhaling en hartslag worden geregeld. Opiaten werken daarentegen wel op deze gebieden en daarom overlijden er zoveel mensen aan een overdosis opiaten.

VERSCHILLENDE NEURONALE KANALEN

Cannabis en opiaten werken op verschillende biochemische paden. Opioïde receptoren zijn aanwezig in die delen van de hersenen die de ademhaling beheersen en dus kan het gebruik van teveel pijnstillers ervoor zorgen dat iemand stopt met ademen. Het stimuleren of remmen van de CB1 en CB2 receptoren kan echter nooit leiden tot problemen met de ademhaling, ongeacht hoeveel cannabis er wordt ingenomen of geïnhaleerd.

Dit bewezen feit zorgt er dus automatisch voor dat cannabis een zeer veilig medicijn is, volgens een therapeutische index waarmee de veiligheid kan worden gemeten. Een therapeutische index is simpelweg de verhouding tussen de dodelijke dosis en de therapeutische dosis van een medicijn. Gebaseerd op de hoeveelheid van het actieve principe die een effectieve therapeutische actie veroorzaakt, heeft THC een therapeutische index van 40.000:1. Dit betekent dat een patiënt 40.000 keer een normale therapeutische (of recreatieve) dosering moet gebruiken om risico te lopen op overlijden. Op opiaten gebaseerde pijnstillers, zoals morfine, hebben een therapeutisch index van slechts 70:1.

Het is goed om te onthouden dat beginnende gebruikers soms onjuiste doses cannabis gebruiken, wat kan leiden tot wat negatieve bijwerkingen, zoals onrust en paranoia. Dit kan niet worden beschouwd als een "overdosis", omdat de symptomen slechts tijdelijk zijn en na een aantal uren verdwijnen. Er kleven ook wat risico's aan geconcentreerde extracten en edibles, simpelweg omdat ze een hoge concentratie cannabinoïden bevatten en het dus gemakkelijker is een comfortabele tolerantie te overstijgen. Dit is echter nog steeds geen overdosis. Legale producten als alcohol en pijnstillers zijn dodelijk, maar cannabis, waarmee een overdosis onmogelijk is, blijft illegaal. Je vraagt je toch af!