Wat zijn cannabinoïde terpenen?

Published :
Categories : Medicinale cannabis

Wat zijn cannabinoïde terpenen?

De terpenen, die in cannabis worden gevonden, zorgen voor de geur en de effectiviteit in verschillende cannabis soorten.

Volgens het scheikunde handboek is de definitie van een "terpeen" een groep vluchtige, onverzadigde koolwaterstoffen in de etherische oliën van planten. In andere woorden zijn terpenen dus de groep moleculen in koolstofhoudende plantenmaterialen die planten hun geur geven en hen beschermen tegen bacteriën, schimmels en insecten.

Als het gaat om alles wat te maken heeft met cannabinoïden, krijgen terpenen ook veel aandacht binnen cannabis onderzoek. Terpenen worden meestal gevonden in de kleverige hars van onbevruchte vrouwelijke bloemen en hun productie wordt verhoogd door blootstelling aan licht, hoewel de werkzaamheid beschadigd kan raken als de gedroogde plant oververhit raakt.

Cannabisplanten produceren terpenen in dezelfde klieren waar ook THC en CBD worden geproduceerd en ze voorzien verschillende soorten van hun unieke smaak en geur. Cannabinoïden zijn, in tegenstelling tot terpenoïden, echter geurloos.

HET ENTOURAGE EFFECT - ONDERSCHEID IN SOORTEN

Elke cannabissoort wordt geïdentificeerd door de specifieke chemische opmaak, dus in andere woorden de specifieke combinaties van cannabinoïden en terpenoïden. De impact van deze differentiatie in de medische markt is nog onbekend, omdat het nog nooit onderzocht is. Dat gezegd hebbende, is de wereldwijde verkoop van de meer conventionele, op terpenen gebaseerde farmaceutica een multibiljoen dollar industrie. Alle terpenoïden worden gesynthetiseerd uit twee vijf-koolstofatomen bouwstenen en worden vaak gemanipuleerd voor de productie van chemisch-biotechnologische geneesmiddelen. Alleen daarom al kan de impact op de medicinale markt aanzienlijk zijn.

GEBRUIK IN AROMATHERAPIE

Het gebruik van aromatherapie is welbekend in alternatieve medische kringen. Wat zo fascinerend is aan de terpenen in cannabis, is dat ze wellicht niet alleen de aanvullende ontspanning van een geruststellende geur creëren bij het inhaleren of werkzaam zijn als kalmerende gel bij het absorberen door de huid. Het is zeer goed mogelijk dat cannabinoïde terpenen ook invloed hebben op het effect, zo niet de effectiviteit van cannabinoïden binnen het menselijke cannabinoïde systeem, ongeacht hoe ze worden ingenomen of geabsorbeerd.

Het is interessant om te weten dat terpenen, vanuit een medisch perspectief, een directe wisselwerking hebben met receptoren en neurotransmitters in het menselijke endocannabinoïde systeem en zich kunnen combineren met of oplossen in vetten. Sommige terpenen lijken in feite daadwerkelijk invloed te hebben op de manier waarop de hersenen samenwerken met cannabinoïden. Ze lijken te fungeren als serotonine heropnameremmers, ongeveer net als antidepressiva, en verhogen de activiteit van dopamine (wat de stemming verbetert). Simpel gezegd, kunnen terpenen dus de impact van cannabinoïden "afstellen", op ongeveer dezelfde manier waarop motorolie de prestaties van de motor van een auto verbetert.

Dit betekent dat de terpenen uit een cannabisplant misschien veel meer toepassingen hebben naast gerookte of verdampte cannabinoïden. Vanwege het gebrek aan onderzoek naar terpenen in het algemeen, en met name cannabinoïdeterpenen, is dit soort therapie echter niet uitgebreid en de medicinale impact wordt nog niet begrepen. In 2015 publiceerde de Australian Government’s Department of Health de resultaten van een beoordeling van aromatherapie als een alternatieve gezondheidsbehandeling. Helaas werd geconcludeerd dat dit, samen met 16 anderen, "geen definitieve medische werkzaamheid bezit" en als een gevolg hiervan werd het niet vergoed onder de zorgverzekering. Dit kan in de toekomst nog wel veranderen, zeker wanneer het verbonden wordt met cannabinoïdetherapie.

MOGELIJKE GEVAREN VAN TERPENEN

Het is bekend dat essentiële oliën, of ze nu worden ingenomen of op de huid worden aangebracht, veel nuttige effecten hebben. Er zijn echter ook veel terpenen die kunnen irriteren, met name bij overmatige blootstelling of inname (in het geval van cannabis geldt dit met name voor concentraten). Eucalyptus kan bijvoorbeeld zeer giftig zijn. Hoe deze terpenen werken in de cannabinoïde plant zelf, is tot op heden onbekend.

HET ABC VAN TERPENEN IN CANNABIS

Er zijn meer dan 100 terpenen in cannabis gevonden. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende en ook wat ze doen, hoewel deze lijst absoluut niet volledig is. Andere terpenen die in de cannabisplant kunnen worden gevonden, zijn phellandreen, fytol, humuleen, bergamotene, farneseen, elemeen, fenchol en bisabolene.

Borneol

Borneol wordt ook gevonden in rozemarijn en heeft een frisse muntsmaak. Dit terpeen heeft een lange gebruiksgeschiedenis in de Chinese geneeskunde. Het werkt als een lokaal verdovend middel en bezit anti-spasmodische eigenschappen.

Borneol

Caryofylleen

Caryofylleen is zeer pittig en kan niet alleen in cannabis worden gevonden, maar ook in zwarte peper en kruidnagel. Het heeft sterke anti-inflammatoire en pijnstillende eigenschappen.

Caryofylleen

Eucalyptol

Het is niet verrassend dat eucalyptol ruikt naar eucalyptus en ook te vinden in is de eucalyptus plant. Het wordt aangenomen dat dit terpeen pijnstillende eigenschappen bezit en de aandacht en concentratie kan verbeteren.

Eucalyptol

Limoneen

Dit terpeen ruikt naar citrusvruchten en staat het meest bekend om de anti-fungale en anti-bacteriële eigenschappen. Limoneen werkt ook als een anti-carcinogeen kan mogelijk de groei van tumoren helpen voorkomen.

Limoneen

Linanool

Dit terpeen heeft een bloemrijk lavendelaroma en wekt een kalmerend effect op, waardoor het vaak wordt gebruikt voor de behandeling van angst. Het bezit ook anti-epileptische en anticonvulsieve eigenschappen. Linanool wordt op dit moment trouwens ook onderzocht voor de behandeling van kanker.

Linanool

Myrceen

Myrceen is een van de meestvoorkomende terpenen en kan ook in hop worden gevonden. Het wordt vaak gemeld dat het aroma overeenkomt met dat van kruidnagelen. Het effect is verdovend en kalmerend en het werkt als anti-inflammatoir middel. Daarnaast kan het ook de psychoactieve effecten van THC versterken.

Myrceen

Nerolidol

Nerolidol zit niet alleen in cannabis, maar ook in gember, citronella en niaouli. Dit terpeen ruikt naar verse boomschors. Het wordt niet alleen gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties, maar het is ook werkzaam bij malaria en heeft een kalmerend en verdovend effect.

Nerolidol

Pineen

Dit terpeen heeft een dennengeur en komt ook voor in rozemarijn en salie. Het bezit zowel antiseptische als anti-inflammatoire eigenschappen en kan ook een positieve invloed hebben op het geheugen en het energieniveau, terwijl de concentratie wordt verbeterd.

Pineen

Pulegoon

Dit terpeen ruikt naar munt of rozemarijn. Het wordt vaak gebruikt bij de behandeling van Alzheimer en kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de lever.

Pulegoon

Terpineol

Terpineol ruikt naar limoenbloesem, zoals seringen. Het wordt vaak gebruikt bij de productie van cosmetica en parfums. Cannabisplanten met grote hoeveelheden terpineol bevatten ook hoge concentraties pineen, waardoor het lastig is de aanwezigheid te bepalen op uitsluitend de geur.
Terpineol