Hoe Maak Je Zelf Thuis Hasj Van Cannabisplanten?

Published :
Categories : Cannabisrecepten

Hoe Maak Je Zelf Thuis Hasj Van Cannabisplanten?

Hasj, de geconcentreerde vorm van cannabis, gemaakt van de meest krachtige delen van de plant, maak je eenvoudiger zelf thuis dan je denkt. In dit artikel kom je alles te weten over de verschillende manieren om hasj van topkwaliteit te maken van je eigen cannabisplanten.

WAT IS HASJ?

Het woord hasj of hashish komt van het Arabische woord voor "gras". Het is in feite een geconcentreerde vorm van cannabis die al heel lang bestaat. Vele eeuwen geleden wisten de Indiërs al hoe ze de beste delen van de cannabisplant moesten extraheren. Ze wreven de toppen daarbij in hun handen tot die bedekt waren met kleverige hars. De hars werd vervolgens gerold tot wat men charas noemt. Dit zijn kleine bolletjes hasj.

Hasj wordt gemaakt van de meest krachtige delen van de plant en bestaat voornamelijk uit trichomen. Daarin zitten de klieren die de kleverige hars produceren die in de toppen zit. Hasj bevat grote hoeveelheden cannabinoïden, zoals THC. Maar ook aromatische terpenen. Het produceren van hasj is in feite het scheiden van de trichomen van de rest van het plantaardig materiaal. Het leuke van hashish is dat het van alle delen van de plant gemaakt kan worden. Met uitzondering van de stelen en zaden.

KIEF

Trichomen - de kleverige, microscopische, kristalachtige deeltjes van de cannabisplant die de meeste terpenen en cannabinoïden bevatten - noemt men soms ook wel eenvoudig kief. Kief kan geëxtraheerd worden van de meeste delen van de plant. Ook van de kleine blaadjes rondom de toppen. Daarom bewaren veel kwekers het knipafval voor het maken van hasj of edibles.

Kief uit de toppen extraheren is eenvoudig. Je kunt dit doen met een grinder die uit drie delen bestaat waarin de kief-kristallen op de bodem worden verzameld. Maar het zijn de meer gecompliceerde methoden van hasjproductie die hashish de kenmerkende aroma's, effecten en consistentie geven. Hier volgen enkele methodes die je kunt gebruiken voor het isoleren van trichomen om er uitstekende hasj van te maken.

DE VERSCHILLENDE MANIEREN OM HASJ VAN CANNABIS TE MAKEN.

VAN KIEF HASJ MAKEN

Het verzamelen van kief met een degelijke 3-delige grinder is een simpele manier om het lekkers van het plantaardig materiaal te scheiden. Het vergaren van de glinsterende kief-kristallen op de bodem van je grinder is echter niet het enige wat je moet doen. Als je een redelijke hoeveelheid kief hebt verzameld, moet je er nog hasj van zien te maken. Dat kun je met een pollen pers doen.

De pollen pers is een simpel mechanisch apparaat waarin je de verzamelde trichomen doet. Net als met een bankschroef draai je de schroef ervan aan. Hiermee druk je de kief zo hard als je maar kunt samen tot een stevig stukje hasj. Draai de schroef vervolgens weer los en een solide samengedrukte cilinder geperste hasj komt tevoorschijn. Om het te roken, verkruimel je een beetje in een joint, of je vult er een bowl mee.

DROOG GEZEEFDE HASJ (PLATTE ZEEF)

Droog zeven om de trichomen te scheiden, is ook een relatief eenvoudige methode. Voor het droog zeven (ook wel de platte zeef methode genoemd), heb je een zeefdoek of een fijnmazige metalen zeef nodig, doorgaans gemaakt van koper of staal. Hoe fijner de maaswijdte, hoe zuiverder je hasj wordt.

Voordat je met het droog zeven begint, doe je het plantaardig materiaal in de vriezer. Als je je knipafval namelijk een paar uur bevriest, komen de trichomen makkelijker los.

Plaats een schoon, plat oppervlak, zoals een vel bakpapier, onder de zeef en wrijf het knipafval over de zeef. Je ziet dat de trichomen zich op het papier ophopen. Bij deze methode is het handig om een weegschaal bij de hand te hebben. Zeef het plantaardig materiaal tot je ten minste 10% van het totale gewicht ervan in trichomen hebt verkregen.

HANDEN WRIJVEN

Zoals we al opmerkten, is het met de hand wrijven van cannabis een zeer oude manier om er hashish van te maken. Kwekers doen dit vaak tijdens de oogst als ze grote hoeveelheden knipafval en toppen verwerken. De meeste lui die weleens cannabis geoogst hebben, zijn bekend met het principe van het handen wrijven. De trichomen kleven hierbij aan je handen en vormen uiteindelijke een dikke laag hars. Je verzamelt de kleverige lekkernij door het wrijven. Daarbij vormt de hars zich tot kleine bolletjes.

De methode kan hashish van goede kwaliteit opleveren, maar is vrij saai en tijdrovend. Het met de hand wrijven kan echter verstandig zijn als je veel plantaardig materiaal voorhanden hebt. De verkregen bolletjes zijn daarbij vrij klein.

Hoe Maak Je Zelf Thuis Hasj Van Cannabisplanten?

CHARAS

Van cannabis charas maken, is een traditionele methode uit India om hasj te produceren. Het lijkt veel op het met de handen wrijven. Het verschil is echter dat charas doorgaans gemaakt wordt van vers, niet gecured plantaardig materiaal. Sommige kwekers gebruiken afgeknipte delen van hun planten om het te maken. Dat doen ze doorgaans enkele weken voordat het tijd is om te oogsten. Verder is het proces hetzelfde als het met de handen wrijven. Je wrijft het knipafval of de toppen tussen je handen tot zich een dikke laag hars vormt. Deze kun je vervolgens tot kleine bolletjes hashish kneden.

HASJ MET DE BLENDER MAKEN

Je kunt ook trichomen verzamelen met een blender om hash te maken. Voor deze methode heb je eveneens een zeefdoek nodig, net als voor het droog zeven. Doe je knipafval in de blender en voeg water toe tot het ondergedompeld is. Doe er ijs bij zodat de trichomen gescheiden worden. Dit mengsel mix je ongeveer een minuut.

Nadat je het mengsel van plantaardig materiaal, water en ijs hebt gemixt, giet je het door de zeefdoek in een glazen pot. Dat laat je vervolgens dertig minuten rusten tot de trichomen op de bodem bezinken. Vervolgens giet je twee derde van het water af. Maar kijk goed uit dat je geen trichomen weggiet. Voor de volgende stap vul je de pot met nog wat ijswater. Wacht nog eens vijf minuutjes tot de trichomen bezinken en giet wederom twee derde van het water af. Herhaal dit vier à vijf keer.

Als je klaar bent, giet je zoveel water af als je kunt, zonder de trichomen op de bodem mee weg te gieten. Vervolgens laat je de resterende oplossing door een koffiefilter lopen. Wring de koffiefilter uit tot je alleen de lekkere trichomen overhoudt. Nu kun je de kief uit de filter halen en laten drogen. Een voordeel van deze methode is dat je de hasj niet verder hoeft te persen. Eenmaal gedroogd, kun het direct in een joint of bowl doen.

HASJ MET DROOGIJS MAKEN (BUBBLE HASH)

Wanneer je hashish maakt met droogijs wordt dat bubble hash genoemd. Het is een van de zuiverste manieren om hasj te maken omdat je alleen zuivere hars overhoudt.

Je hebt een emmer, droogijs, bubble bags (zakken met een fijnmazige zeef onderin) en veiligheidshandschoenen nodig.

Er zijn verschillende soorten bubble bags op de markt. Er zijn er met zeer fijnmazige zeven (73μm) en daarmee krijg je het zuiverste resultaat. Bubble bags waarvan de maaswijdte van de zeef wat grover is (160μm) leveren meer op, maar dat gaat dan wel ten koste van de zuiverheid. Als je met bubble bags aan de slag gaat, bepaal dan wat je belangrijk vindt. Dan kun je het resultaat krijgen dat je wenst.

Goed, nu kun je beginnen met het maken van bubble hash. Vul de emmer met het plantaardig materiaal en het droogijs. Schud en roer de inhoud van de emmer gedurende een paar minuten. De ijzige temperatuur van het droogijs in combinatie met het schudden en roeren, zorgt ervoor dat de trichomen loskomen.

Plaats nu de zak bovenop de emmer met daarin je cannabis en het droogijs. Boven een schoon oppervlak draai je de emmer met de zak om en stort je de inhoud van de emmer in de zak. Zorg ervoor dat de zak niet wegglipt. Houd hem vervolgens stevig vast en schud goed. Nadat je een paar minuten geschud hebt, zie je dat de amberkleurige trichomen zich op het oppervlak eronder beginnen op te hopen. Met een schone spatel of een creditcard schraap je alles wat je verzameld hebt bijeen. Stop ten slotte de hars in een pollen pers (zoals hierboven beschreven). Pers al die hemelse zaligheid tot een stukje hasj van de allerbeste kwaliteit.

Er zijn ook enkele geraffineerde manieren om bubble hash te maken. Sommige kwekers gebruiken twee emmers en een paar bubble bags met verschillende maaswijdtes en doen die in elkaar. De zak met de fijnste zeef doen ze in die met de grotere maaswijdte (200μm). Net als zo'n Russische Matroesjka pop. Op deze manier kun je hasj van verschillende kwaliteit verzamelen.

Je kunt ook een elektronische handmixer gebruiken om het plantaardig materiaal met het droogijs in de emmer te mixen. Hoe langer je mixt, hoe meer hasj het oplevert, maar het wordt wel minder zuiver. Aanbevolen wordt om 45 minuten te mixen.

Er zijn tal van manieren om hasj te maken, van eenvoudig tot behoorlijk ingewikkeld. Weet je echter eenmaal hoe het werkt en heb je wat ervaring opgedaan? Dan ben je in staat je eigen methode te bepalen die voor jouw de beste resultaten oplevert!