Hoe Bepaal Je De Kracht Van Je Edibles?

Published :
Categories : Cannabisrecepten

Hoe Bepaal Je De Kracht Van Je Edibles?

Het is belangrijk te weten hoe sterk je edibles daadwerkelijk zijn. Hier vind je een duidelijk voorbeeld om de kracht van je heerlijke, THC-verrijkte edibles te berekenen.

Er bestaat een veelgebruikt onderschrift bij memes verwijzend naar edibles, namelijk: “These edibles ain’t shit!”. De meme toont iemand die volledig van de wereld is. De sterkte van eetbare cannabisproducten wordt vaak onjuist berekend. Het woord “sterkte” verwijst hier uitsluitend naar de hoeveelheid THC in de edible. Het correct bepalen van de kracht is echter cruciaal om de gewenste en benodigde hoeveelheid THC te ontvangen. Uiteindelijk is het geen exacte wetenschap, zelfs niet op commercieel niveau. Deze gids helpt bij het meer accuraat berekenen van de dosering voor betere medicinale en recreatieve resultaten.

KORT VERHAAL - BOBBY EN ZIJN EDIBLES

Middels dit korte verhaal, want korte verhalen zijn leuk, presenteren we een veelgemaakte calculatiefout. De hoofdrolspeler noemen we Bobby, een liefhebber van cannabis die meent zijn wiskunde op orde te hebben.

Bobby besluit wat hoogwaardige cannabis te kweken. Hij stuit op de website van een zadenbank en koopt OG Kush zaden die 20% THC produceren. Deze zaden kweekt hij binnen. Bobby oogst de planten, laat de toppen drogen en uitharden en besluit edibles te maken.

Bobby weegt het droge gewicht van zijn toppen, wat uitkomt op 100 gram. Hij berekent 20% daarvan (het geadverteerde THC-percentage), wat neerkomt op 20 gram THC, oftewel 20.000 milligram. Bobby hoopt koekjes te bakken met 100mg THC en moet dus 200 koekjes maken. De cannabinoïden onttrekt hij uit het gedroogde kruid in 180g boter, wat hem 200g cannaboter oplevert. Bobby rekent uit dat elke gram cannaboter 100mg THC bevat. Hij gebruikt alle cannaboter, bakt 200 koekjes en probeert er één. Ze blijken echter niet zo krachtig als hij aanvankelijk veronderstelde. Wat deed Bobby verkeerd?

WAT DEED BOBBY FOUT MET ZIJN EDIBLES?

Allereerst zijn de THC-percentages die bij de verschillende soorten op websites staan vermeld vaak onnauwkeurig. In plaats daarvan worden vaak hogere percentages vermeld dan daadwerkelijk het geval is. Die OG Kush, die volgens de website 20% THC bevat, produceert slechts 18%.

De expertise van de kweker en de omstandigheden waaronder de cannabisplanten groeien, beïnvloeden de kwaliteit van het eindproduct. Bobby's planten kampten met een te hoge temperatuur tijdens de bloeiperiode en dit belemmerde de productie van cannabinoïden en terpenen. Het THC-percentage van 18% bleek uiteindelijk slechts 14% te zijn.

Bobby heeft dus toppen met 14% THC. Dit percentage verwijst eigenlijk niet naar THC, maar naar THCA. Na het decarboxyleren van het niet-psychoactieve THCA, verandert de verbinding in het psychoactieve THC. Bobby maakte cannaboter om THCA te decarboxyleren en de cannabinoïden te binden aan het vet. Maar niet alle THCA werd omgezet. Afhankelijk van de ervaring die de maker van de cannaboter heeft, wordt slechts 40-80% van de THC daadwerkelijk door de boter opgenomen. Na het maken van de boter, mixte Bobby het koekjesdeeg niet goed door. Toen de cannaboter klaar was voor de bereiding van koekjes, mixte Bobby het beslag niet goed door. Het formaat van de koekjes varieerde ook.

Dus laten we Bobby’s koekjes eens correct berekenen. Hij produceerde 100g aan toppen, die 14% aan THCA bevatten. Dat is 14.000mg aan THCA in totaal gewicht. Bobby wist niet precies hoe hij cannaboter moest maken, waardoor slechts 50% van de THCA daadwerkelijk in THC werd omgezet in de cannaboter. Hij had dus 7000mg aan THC. Als Bobby de 7000mg correct zou verdelen in 200 koekjes, komt dat neer op 35mg per koekje. Maar hij mixte het koekjesdeeg niet grondig genoeg met de cannaboter en bakte ook nog eens koekjes in verschillende formaten. De THC-inhoud van de koekjes varieert dus van 20-60mg.

Hoe Bepaal Je De Kracht Van Je Edibles?

ADVIES VOOR GECONTROLEERDE KRACHT

De beste manier om echt een gecontroleerde dosis THC in edibles te krijgen, is ze te kopen bij een dispensarium. De hoeveelheid THC is in deze edibles getest. Er zijn echter nog verrassend veel afwijkingen, zelfs bij merkproducten. Als je thuis edibles wilt maken, is het beter te kiezen voor cannabisconcentraten, vooral als deze getest en gelabeld zijn.

Maak je edibles van gedroogde cannabis, met een onduidelijke hoeveelheid THCA? Zorg er dan voor dat het omzetten naar cannaboter zo soepel mogelijk verloopt.

Bij het maken van het koekjesdeeg, mix je de boter zorgvuldig door het beslag. Weeg de koekjes ook voor uniformiteit, zodat de sterkte per koekje hetzelfde is. Dit is de beste methode als er onduidelijkheid bestaat over de hoeveelheid THC per koekje, want ze zijn in elk geval allemaal even krachtig. Om een schatting te maken van de gemiddelde hoeveelheid THC, vind je hieronder de percentages in verschillende cannabisproducten, in verhouding tot hun gewicht:

• Knipresten: 3%
• Toppen: 15%
• Kief: 40%
• Hars: 40%
• Concentraat: 70%