Water Curen: Wat Is Het En Hoe Doe Je Het?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Water Curen: Wat Is Het En Hoe Doe Je Het?

Heb je ooit je kruid sneller willen curen, zonder in te leveren op een zachte en gezondere rook? Dat is mogelijk met water curing. Ontdek de simpele stappen voor deze versnelde uithardingsmethode.

Curen is een essentiële stap om geweldige wiet te produceren. Zonder deze stap kun je namelijk de ware potentie van je toppen niet bereiken. Zelfs voor organische kwekers die ruim voldoende tijd en moeite steken in de teelt van hun planten, is curing essentieel. Pas dan kun je de beste smaken en effecten naar voren halen bij de soort die je kweekt. Curing zorgt daarnaast voor zachtere rook. En daar zijn je longen je zeer dankbaar voor.

Bij de traditionele methode van curing worden suikers en voedingsstoffen afgebroken en na verloop van tijd door de toppen verteerd. Dat is waarom ze in een weckpot zitten gedurende 2 weken tot een paar maanden. Water curing werkt echter anders. Laten we bekijken wat deze methode zo speciaal maakt.

HOE WERKT WATER CURING?

In plaats van geduldig te wachten tot de toppen deze stoffen verteren, gebruik je bij deze methode water om hetzelfde effect te bereiken. Alleen dan in veel minder tijd. Voedingsstoffen en suikers lossen allebei op in water. Als je de toppen dus onderdompelt, spoelen deze stoffen uit en raken ze vermengd met de vloeistof.

Het proces van water curing is dan ook zo simpel als wat. Net als bij reguliere uitharding, doe je je toppen in een weckpot. Bij deze methode moet je echter wat meer ruimte in de pot overhouden. Zo kun je hem namelijk gemakkelijk tot de rand vullen met gedestilleerd water. Je kunt op eigen risico ook kraanwater gebruiken. Gedestilleerd water voorkomt echter verdere vervuiling. Zodra je alles in de pot hebt gedaan, laat je alles zo’n week staan, waarbij je het water dagelijks ververst. Zo zorg je voor een continue reinigingscyclus van ongewenste deeltjes uit de toppen. En dat zonder aantasting van het eindproduct. Zodra de periode voorbij is, hebben de toppen nog eens 3 tot 4 dagen nodig om volledig te drogen.

VERSCHILLEN MET NORMALE CURING

Aangezien je bij de ene methode gebruikmaakt van water en bij de andere niet, is het resultaat niet hetzelfde. Hoewel het veel sneller gaat, lever je met water curen wel wat van de smaak en aroma’s in. Terpenen zijn namelijk wateroplosbaar. Daardoor krijgen je toppen een wat meer groenige geur. Sommige gebruikers houden daarvan; anderen juist niet. Het hangt er puur vanaf wat je uiteindelijk wilt roken.

Een van de problemen die je voorkomt met water curen is het risico op schimmel. Dit komt veel vaker voor bij normale curing. De toppen drogen dan namelijk langzaam en bevinden zich in behoorlijk muffe lucht. Dit geeft schimmel de kans zich te verspreiden in de vochtige binnenkant van de toppen. Bij water curing moet je wel voorzichtig zijn tijdens de laatste dagen. Dat is een zeer cruciale tijd. Wacht absoluut tot de toppen volledig droog zijn voordat je ze in een schone weckpot stopt. Anders kan schimmel gemakkelijk toeslaan.

Water Curen: Wat Is Het En Hoe Doe Je Het?

WAAROM IS HET EEN GOED ALTERNATIEF?

Een ander pluspunt van deze methode is dat, anders dan terpenen, cannabinoïden niet wateroplosbaar zijn. Dit betekent dat het water wel het ongewenste materiaal verwijdert (chlorofyl, vetten, additieven, etc.), maar het goede spul niet. THC, CBD en alle andere cannabinoïden blijven dus onaangetast.

Hoewel de smaak van water-gecurede toppen misschien wat afneemt, is de rook uiteindelijk veel zachter. Als je iemand bent die vaak moet hoesten bij het blowen, dan zou water curing dus wel eens de uitkomst kunnen zijn. Probeer het en oordeel zelf!

De voornaamste reden waarom kwekers deze techniek gebruiken, is echter de snelheid. De methode kost slechts een fractie van de tijd die regulier curen in beslag neemt. Ideaal dus voor ongeduldige kwekers die zitten te wachten op hun persoonlijke stash, of commerciële telers die door willen met hun kweek.

Als je je wiet deze week echter nog nodig hebt, dan bestaat er een nog vluggere methode. Plaats een grote kom in de wasbak onder een constante stroom water met je toppen erin. Zorg ervoor dat het een zeer licht stroompje is, zodat je toppen er uiteindelijk niet uit spoelen. Als je continu vers water over je toppen spoelt, duurt de curing veel minder lang. Laat de schaal 9 of 10 uur onder de kraan staan, waarbij je, indien nodig, de toppen herschikt en het water uit de kom giet. Hierna kun je je toppen rechtstreeks drogen.

Het is allemaal een kwestie van persoonlijke voorkeur als kweker en consument. Wat je ook besluit te doen, het is belangrijk dat het voor jou de beste keuze is.