Vermeerder Je Opbrengsten Met Een Luxmeter

Published :

Vermeerder Je Opbrengsten Met Een Luxmeter

Als je cannabis kweekt en de opbrengst wilt vergroten, dan moet je ervoor zorgen dat je planten voldoende licht krijgen. In dit artikel laten we zien hoe je de hoeveelheid licht voor een gezonde groei kunt optimaliseren. Daardoor brengen je planten meer op. Het enige wat je nodig hebt, is een betaalbare luxmeter!

Cannabisplanten hebben een aanzienlijke hoeveelheid licht nodig voor een gezonde groei, met name tijdens de bloeifase. Dat is namelijk de periode waarin ze hun toppen ontwikkelen. Bij onvoldoende licht lijdt de opbrengst daaronder. Met een simpele luxmeter kun je zelf controleren of je planten de optimale hoeveelheid licht krijgen. Een dergelijke meter is ruim verkrijgbaar en niet duur. Ontdek hoe je een luxmeter gebruikt om je opbrengst te vergroten!

WAT IS EEN LUXMETER?

Professionals in de tuinbouw gebruiken gewoonlijk geen luxmeter voor het meten van de hoeveelheid licht die hun planten krijgen. Zij gebruiken in plaats daarvan een PAR meter. Daarmee wordt de ‘fotosynthetisch actieve straling’ gemeten. Dat is de hoeveelheid licht die planten kunnen gebruiken voor fotosynthese. Hoewel deze methode voor het meten van licht veel accurater is, is er wel een nadeel: PAR meters zijn duur. Ze kosten al gauw een klein fortuin.

Als alternatief voor een PAR meter kun je een luxmeter gebruiken om de hoeveelheid licht in je kweekruimte te meten. Lux is de eenheid voor 'lumen per vierkante meter'. Dat betekent de lichtsterkte van zichtbaar licht in een omgeving. Hoewel er een verschil zit tussen ‘zichtbaar licht’ en het lichtspectrum dat planten voor hun groei gebruiken, voldoet een luxmeter voor wat wij willen meten. Het grote voordeel is dat een dergelijke meter niet veel kost. Je hebt er al een voor slechts €20,-.

VOORDELEN VAN EEN LUXMETER BIJ HET KWEKEN VAN CANNABIS

• Het helpt je om de oogst te optimaliseren

Het grootste voordeel van het gebruiken van een luxmeter, is dat het je helpt om de oogst te vergroten. Je kunt de meter inzetten voor het vinden van de beste lichtplekken in je kweekruimte. Daardoor kun je de planten gunstig neerzetten, zodat ze gezonder kunnen groeien. En dat zorgt weer voor meer toppen. Een luxmeter kan je ook helpen om de afstand tussen je lampen en planten te controleren. Indien nodig, kun je de lamp lager of hoger hangen. Daardoor krijgen je planten respectievelijk meer of minder licht. Wil je een maximale opbrengst? De luxmeter kan je ook informeren of je lamp te sterk is of niet.

• Het helpt bij het voorkomen van zieke planten

Teveel of te weinig licht is een veelvoorkomende oorzaak van allerlei problemen bij planten. Met een luxmeter kun je zien of je cannabis voldoende licht krijgt voor een gezonde groei. Tegelijkertijd kun je ervoor zorgen dat je planten niet teveel licht krijgen. Dat kan namelijk ook voor problemen zorgen, zoals hitte stress, verbranding en verbleking.

• Het laat je weten wanneer je de HID lampen moet vervangen

Hoewel er steeds vaker led-lampen worden gebruikt, zijn HID lampen met MH/HPS-verlichting nog steeds gebruikelijk in veel kweekruimtes. Deze zijn betaalbaar en bijna overal verkrijgbaar. In vergelijking met andere soorten lampen, heeft HID verlichting een beperkte levensduur. Na verloop van tijd geeft het minder licht af. Je moet de lampen dan ook regelmatig vervangen. Met een luxmeter weet je precies of je HID verlichting nog goed werkt of dat het tijd is voor nieuwe.

Maximale Opbrengst?

HOEVEEL LICHT HEBBEN JE CANNABISPLANTEN NODIG?

Afhankelijk van de groeifase van je planten hebben ze een bepaalde hoeveelheid licht nodig. Ze vereisen het meest tijdens de bloeifase. Dat is de periode waarin de toppen zich ontwikkelen en zich klaarmaken voor de oogst. In de groeifase groeien de planten nog en verstevigen ze hun structuur. Ook dan hebben ze licht nodig, maar veel minder. Kleine zaailingen, stekjes en erg jonge planten vereisen het minst. Bovendien hangt de hoeveelheid licht af van de strain die je kweekt. Sommige cannabis strains doen het prima met minder, terwijl andere juist meer nodig hebben.

Dit is een richtlijn voor hoeveel licht je planten nodig hebben, afhankelijk van hun groeifase:

• 5000–7000 lux: Stekjes en zaailingen
• 15.000–50.000 lux: Groeifase
• 45.000–65.000 lux: Bloeifase
• 75.000 lux: Maximaal aanbevolen lichtsterkte

De meeste ervaren kwekers zijn het erover eens dat het geen nut heeft om cannabisplanten overmatig licht te geven. Op een bepaald punt, ongeveer rond de 80.000 lux, neemt de opbrengst daardoor juist af. Dat betekent dat streven naar meer licht dan dit helemaal niet gunstig is. Het is de moeite gewoon niet waard. De maximale bovengrens voor cannabis in bloei ligt rond de 75.000 lux. Sommige strains vertonen al tekenen van lichtstress of verbleking nabij de 80.000 lux. Om deze problemen te voorkomen, is het raadzaam om op of onder de 75.000 lux te blijven.

HOE MEET JE DE HOEVEELHEID LICHT DIE JE PLANTEN KRIJGEN?

Als je de hoeveelheid licht in je kweekruimte gaat meten, moet je rekening houden met een aantal zaken. Allereerst moet je de hoogte meten van het bladerdak van je planten. Daardoor krijg je het beste idee van de hoeveelheid licht die ze daadwerkelijk ontvangen.

Je moet ook weten dat licht gewoonlijk niet gelijkmatig wordt verdeeld over een kweekruimte. De kans is groot dat er direct onder je lichtarmatuur meer licht is en aan de randen van de ruimte minder. Wil je een goed idee krijgen van de hoeveelheid licht in je kweekruimte? Dan moet je meerdere metingen doen op verschillende plekken. Zo voorkom je dat je ‘blinde locaties’ vergeet. Ook krijg je zicht op de optimaal verlichte plekken in je kweekruimte. Deze zijn niet altijd duidelijk zonder een meting. Vergeet niet om al je observaties te noteren.

De Optimale Hoeveelheid Licht voor Cannabisplanten

ZET JE PLANTEN ANDERS NEER VOOR EEN HOGERE OPBRENGST

Als je zicht hebt op de manier waarop het licht wordt verspreid over je kweekruimte, is het tijd om je planten te herschikken. Bloeiende cannabis verplaats je bijvoorbeeld naar de lichtere plekken. Daardoor optimaliseer je de oogst. Cannabisplanten die nog in de groeifase zitten, verplaats je naar een plek met minder licht.

WANNEER KUN JE GEEN LUXMETER GEBRUIKEN?

Luxmeters worden gebruikt voor het meten van de hoeveelheid ‘zichtbaar’ licht, oftewel lichtbronnen met wit of witachtig licht. Denk aan de zon. Ook HID verlichting, TL lampen en COB leds geven wit licht af. Oudere led-lampen bestaan uit blauwe en rode leds. Hierdoor krijg je paars licht. Helaas kun je geen luxmeter gebruiken voor deze paarse lampen. Om erachter te komen hoeveel licht je paarse lamp afgeeft, moet je een PAR meter gebruiken. Je kunt ook de informatie van de fabrikant raadplegen. Voor de meeste soorten lampen geldt echter dat een luxmeter voldoet, als ze tenminste wit of witachtig licht afgeven.