Poederachtige Meeldauw En Cannabis: Een Overzicht

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Poederachtige Meeldauw En Cannabis: Een Overzicht

In dit artikel behandelen we witte poederige meeldauw; wat het is, hoe het je planten aantast, hoe het te bestrijden en hoe te voorkomen dat het in de toekomst de kop opsteekt.

Witte, poederachtige meeldauw is een veelvoorkomende plantenziekte die cannabis kan aantasten, met als gevolg verminderde oogsten en mogelijk zelfs dode planten.

Maar geen zorgen, in dit artikel gaan we dieper in op meeldauw; wat het is, hoe je het herkent en hoe het te bestrijden/voorkomen in de toekomst. Veel kweekplezier!

WAT IS ECHTE MEELDAUW?

Echte meeldauw is een schimmelziekte die verschillende plantensoorten kan aantasten, waaronder cannabis. Het wordt veroorzaakt door een aantal schimmelsoorten, die zich elk op een beperkt aantal gastheren richten.

Meeldauw is gemakkelijk op planten waar te nemen aangezien (je raadt het misschien al) het een fijn wit poeder vormt. Het is met name op cannabisplanten goed te herkennen omdat de witte kleur sterk contrasteert met de donkergroene tint van de bladeren.

Echte meeldauw richt zich voornamelijk op de jonge bladeren, waar het in eerste instantie blaar-achtige plekken achterlaat die ervoor zorgen dat de bladeren omhoog krullen. Uiteindelijk worden de bladeren bedekt met een wit, soms licht grijzig, poeder. Volwassen bladeren worden gewoonlijk niet aangetast door deze ziekte.

Meeldauw kan ook andere delen van de cannabisplant aantasten, inclusief de toppen. De schimmelsporen kunnen zich verstoppen in delen van de plant tijdens de winter. Ze verspreiden zich snel naar nieuwe planten via de wind, het water en andere levende organismen.

Indien niet wordt ingegrepen, kan witte poederige meeldauw desastreuze effecten voor je planten hebben. De meeldauw eet langzaam het plantmateriaal op, zorgend voor vertraagde groei en ontwikkeling. Dit resulteert in zwakkere planten, lagere opbrengsten en in sommige gevallen het volledig afsterven van een plant.

WAT VEROORZAAKT MEELDAUW?

Meeldauw wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Hieronder vallen:

- Hoge luchtvochtigheid: meeldauw houdt van vocht, meestal planten aantastend die groeien in bodems met een laag vochtgehalte, maar in vochtige omstandigheden. Dit betekent dat in het bijzonder jonge cannabis zaailingen vatbaar zijn voor deze kwaal. Kwekers kunnen het echter eenvoudig voorkomen door ervoor te zorgen dat de zaailingen in een omgeving met voldoende luchtcirculatie zijn geplant. Eventueel zou je een luchtontvochtiger kunnen gebruiken, vooral als je woont (of kweekt) in een bijzonder vochtige omgeving.

- Weinig luchtstroming: een kweeklocatie met een hoog luchtvochtigheidsgehalte en een gebrek aan luchtstroming is de ideale omgeving voor meeldauw. Zorg daarom dat je een ventilator gebruikt om de lucht gelijkmatig en vrijelijk door je kweekruimte te laten stromen.

- Slechte ventilatie: slechte ventilatie leidt tot de concentratie van oude lucht in de kweekomgeving. Ook dit verhoogt de kans dat meeldauwsporen op je planten terechtkomen en zich reproduceren. Het gebeurt meestal in kleine, slecht geventileerde binnenkweekruimtes, zoals kledingkasten of bezemkasten.

- Blad-tot-blad contact: blad-tot-blad contact vormt een andere belangrijke oorzaak van echte meeldauw. Planten die dicht op elkaar staan, geven vocht en oude lucht de kans te cumuleren. En zoals we hierboven zagen, zijn dat omstandigheden die je zeker wilt vermijden.

Onthoud dat bovenstaande omstandigheden meestal niet op zichzelf meeldauw veroorzaken. Meestal zorgt een combinatie van factoren (voornamelijk vocht en slechte luchtstroom/ventilatie) ervoor dat meeldauwsporen zich vestigen en vermenigvuldigen op je planten.

Poederachtige Meeldauw En Cannabis: Een Overzicht

HOE OM TE GAAN MET MEELDAUW OP JE CANNABISPLANTEN

Ook al is meeldauw een hardnekkige kwaal die verwoestende effecten voor de gezondheid en ontwikkeling van je planten kan hebben; het valt relatief goed aan te pakken. Hier enkele stap-voor-stap instructies om je te helpen met het bestrijden van meeldauw op je wietplanten.

1. Veeg de meeldauw van de aangetaste bladeren: gebruik papieren tissues of een spons en koud kraanwater en veeg voorzichtig de geïnfecteerde delen van je plant af. Ongeacht hetgeen je gebruikt om je bladeren af te vegen, zorg ervoor dat het vochtig is. Hierdoor vang je zoveel mogelijk schimmelsporen, in plaats van dat je ze via de lucht verspreidt.

2. Verwijder dode bladeren: als de meeldauw al een tijdje op je planten zit, merk je wellicht dat het al een deel van je bladeren heeft gedood (dode bladeren zijn normaliter geel en droog). Zorg ervoor dat je al het dode gebladerte weghaalt. Dit helpt de planten om hun energie op andere delen te richten en tegelijkertijd geeft het ze wat meer ruimte om te ademen. Onthoud dat je het dode gebladerte uit de buurt van andere planten houdt om verspreiding van de meeldauw te voorkomen.

3. Bedek de bodem: zodra je planten schoon en gesnoeid zijn, voeg je wat organische compost toe om de toplaag van je bodem te bedekken. Dit helpt voorkomen dat sporen in de grond later weer op de bladeren terechtkomen.

4. Behandel je planten: je planten behandelen, is vrij eenvoudig, zeker wanneer je organische fungiciden gebruikt, zoals SM90, Green Cure, SERENADE Garden, SNS 244, of Zero Tolerance Herbal Fungicide. Meng simpelweg de gekozen fungicide met water, zoals op de verpakking uitgelegd staat. Vernevel je planten met een vernevelaar. Zorg ervoor dat je de planten gelijkmatig besproeit en de fungicide over alle bladeren verspreidt. Mocht je liever geen fungicide gebruiken, overweeg dan het gebruik van een van de volgende alternatieven: melk (1:9 verhouding van melk tot water); baksoda (2 eetlepels per liter water).

OLIËN

Essentiële oliën en oliën voor tuinbouw zijn in toenemende mate een populair middel om plagen en kwalen tegen te gaan. Neemolie is zo mogelijk een van de meestgebruikte essentiële oliën voor cannabis en andere planten. Er bestaan echter ook andere soorten.

Je zou kunnen kiezen voor eucalyptus, rozemarijn, citroen en kaneel oliën. Mix ze eenvoudigweg met water en dien ze je planten toe via een vernevelaar, net zoals met een reguliere fungicide. Probeer geen olie rechtstreeks op je toppen te vernevelen, aangezien dit het aroma kan veranderen.

HOE MEELDAUW IN DE TOEKOMST TE VOORKOMEN

Wanneer je meeldauw bestreden hebt met behulp van bovengenoemde aanwijzingen, is het belangrijk dat je ontdekt wat de oorzaak ervan is geweest.

Onthoud dat de drie hoofdoorzaken van meeldauw een hoog vochtgehalte, slechte ventilatie en slechte luchtstroming zijn. Deze problemen wil je dus eerst aanpakken.

Meet de luchtvochtigheid in je kweekruimte door middel van een hygrometer. De ideale luchtvochtigheidswaarden voor cannabis zijn:

- 65-70% voor zaailingen
- 40-70% bij vegetatieve planten
- 40-50% maximum voor bloeiende planten
- 30-40% in de laatste twee weken voor de oogst

Vervolgens pas je de luchtcirculatie en ventilatie aan. Om er zeker van te zijn dat je planten de juiste ventilatie/luchtstroming ontvangen, kun je het beste een ventilator gebruiken. Combineer dit met een ventilatiesysteem in je kweekruimte. Bekijk ook onze andere artikelen over kweek voor verdere details over hoe de luchtstroom en ventilatie te verbeteren in je kweekruimte.

Tot slot moet je je planten regelmatig snoeien. Het helpt blad-tot-blad contact voorkomen en geeft tevens elke plant wat meer ruimte om te ademen. Dit is vooral van belang bij een grote of compacte binnenkweek.

HOUD MEELDAUW VOORGOED OP AFSTAND

Hier heb je het dus; een totaaloverzicht van meeldauw, wat het is en hoe je het elimineert en voorkomt dat het je planten aanvalt.

Vergeet niet onze blog te volgen voor meer artikelen zoals deze. Bekijk onze zaadcatalogus vandaag nog om eersteklas cannabis zaden thuis geleverd te krijgen.