Groeifases van de cannabisplant

Published :

Groeifases van de cannabisplant

We verdiepen ons in de verschillende groeifases van cannabis en wat tijdens elke fase vereist is. Lees verder en ontdek alles over de optimale lichtcycli, tijdschema's en andere nuttige informatie.

Cannabisplanten doorlopen verschillende fases tijdens hun groeicyclus. Als je eersteklas wiet wilt kweken, dan is het cruciaal informatie te verzamelen over elke fase. Je moet daarbij weten welke verzorging de planten in elk stadium nodig hebben. Net zoals je geen steak geeft aan een baby en als volwassene niet leeft op babyvoeding, hebben ook cannabisplanten verschillende behoeften qua voedingsstoffen en licht, afhankelijk van hun leeftijd en omgeving.

DE GROEICYCLUS VAN EEN CANNABISPLANT

De groeicyclus van een cannabisplant kunnen we onderverdelen in vier hoofdcategorieën:

• Ontkieming
• Zaailingfase
• Groeifase
• Bloeifase

Van deze fases kunnen we een aantal zelfs onderverdelen in nog meer categorieën. We richten ons in dit artikel echter op de overkoepelende stadia.

Hieronder lees je alles wat je moet weten over de verschillende fases. Pluk hiermee de vruchten van optimaal gekweekte toppen!

ONTKIEMING

CalendarDuur: 2–10 dagen

lightsLicht: -/-

We gaan er even van uit dat je zojuist een aantal cannabiszaden hebt gekregen. Je herkent kwaliteit al snel door de zaden aan te raken en te bekijken. Goede zaden hebben gewoonlijk een licht- tot donkerbruine kleur. Ze hebben bovendien een glimmende, gladde schil met een subtiel patroon van tijgerstrepen. De zaden moeten hard aanvoelen. Zijn je cannabiszaden heldergroen of wit en voelen ze zacht en onontwikkeld aan? Dan ontkiemen ze waarschijnlijk niet.

Je cannabiszaden staan te popelen om tot leven te komen. Om dat te bereiken, hebben ze vocht en warmte nodig. Er zijn meerdere manieren waarop je de zaden succesvol kunt laten ontkiemen. Je kunt ze bijvoorbeeld tussen een paar velletjes vochtig keukenpapier leggen. Ook is het mogelijk ze in een glas water te doen of ze gewoon meteen in kweekpotjes met aarde te plaatsen. Wij adviseren het laatste. De andere methodes kunnen er namelijk voor zorgen dat je zaden gaan rotten. Ook kun je de kwetsbare spilwortel beschadigen als je ze verplant naar een groeipot.

Als de zaden eenmaal zijn ontsproten, verschijnt er een spilwortel die naar beneden groeit en zich verankert in de grond. Het ontspruiten duurt tussen de 2 en 10 dagen. Hoogwaardige zaden, zoals die van Zambeza, hebben gewoonlijk enkele dagen nodig. De stengel zoekt daarbij een weg naar boven. De eerste twee blaadjes van de kleine cannabisplant — kleine, ronde exemplaren, de zogenaamde zaadlobben — komen nu uit hun beschermende schild.

ONTKIEMING: OPTIMALE OMSTANDIGHEDEN

Zaden hebben vocht en warmte nodig om te kunnen ontkiemen. Laat je ze in een kweekpot kiemen? Dan kun je een plastic koepeltje over het potje zetten om vocht vast te houden. Je kunt ook vershoudfolie of een doorzichtig plastic zakje om de pot doen. Daarmee zorg je voor een hoog vochtgehalte. Voor het beste resultaat moet je de zaden laten ontkiemen bij een temperatuur van 22–25°C.

Zaden hebben geen licht nodig om te kunnen ontkiemen. Laat je ze kiemen met keukenpapier of in een glas water? Zet ze dan op een donkere plek, bijvoorbeeld in een kast. Zodra de net ontsproten zaailingen echter boven de grond komen, moet je ze een beetje (van het goede) licht geven.

Zijn je cannabiszaden eenmaal ontsproten, hebben ze wortels ontwikkeld en zie je het eerste paar ‘echte’ blaadjes? Dan begint de zaailingfase.

Germination phase of Rocket Banana from Mrs_Larimar

ZAAILINGFASE

CalendarDuur: 2–3 weken

lightsLicht: 18 uur aan / 6 uur uit

Als de cannabisplant boven de grond is verschenen, is het technisch gezien al een zaailing. Sommige kwekers vinden dat de zaailingfase echter pas begint als het plantje de eerste waaierbladeren laat zien. Deze kenmerkende cannabisbladeren verschijnen een paar dagen na de ronde zaadlobben. De eerste waaierbladeren van de zaailing bestaan slechts uit enkele blaadjes die zich later ontwikkelen tot de iconische bladeren met 5-7 bladvingers als de plant op volle kracht groeit. Tegen de tijd dat het plantje 4–6 paar van deze enkelvingerige cannabisbladeren heeft ontwikkeld, eindigt de zaailingfase volgens kwekers en begint de groeifase.

ZAAILINGFASE: OPTIMALE OMSTANDIGHEDEN

In de zaailingfase is de cannabisplant nog steeds erg kwetsbaar. Een teveel aan vocht zorgt soms bijvoorbeeld voor schimmels. En dat is een serieuze bedreiging, omdat de zaailing nog geen goed afweersysteem heeft. Aangezien het wortelsysteem nog niet is ontwikkeld, is de plant niet in staat veel water op te nemen. Daarom loop je een groot risico op overbewatering. Pas dus op dat de plant niet verdrinkt. Op dit punt heeft de jonge wietplant, als je in grond kweekt, geen extra voedingsstoffen nodig. De zaadlobben maken alle nutriënten aan die de zaailing nodig heeft om de wortels te laten groeien. Bovendien bevat de meeste potgrond al voedingsstoffen voor ten minste de eerste 3-4 weken. Bedenk dat beginnende kwekers jonge cannabisplanten vaak snel teveel voedingsstoffen geven.

Zaailingen ontwikkelen zich het beste bij een temperatuur van 20–25°C. Stel de kweeklamp in op een 18/6-lichtcyclus. Daarmee krijgt de plant voldoende licht voor krachtige groei.

Seedling Stage of Rocket Banana from Mrs_Larimar

GROEIFASE

CalendarDuur: 3–16+ weken

lightsLicht: 18 uur aan / 6 uur uit

De groeifase is de fase waarin de cannabisplant al haar energie stopt in het ontwikkelen van bladeren en een stevige hoofdstengel. Dit stadium begint gewoonlijk als je de plant voor de eerste keer overzet in een grotere pot. Afhankelijk van de strain die je kweekt, zul je daarbij een aantal uiterlijke verschillen gaan zien. Indica’s worden vaak niet erg hoog en groeien bossig. Ze hebben bredere bladeren en minder ruimte tussen de knopen (waar de toppen zich later ontwikkelen). Sativa’s worden echter hoog en slank en hebben meer ruimte tussen de knopen. Ook hebben ze slankere bladeren.

GROEIFASE: OPTIMALE OMSTANDIGHEDEN

Nu de cannabisplant volop groeit, is het verstandig haar voldoende water en voedingsstoffen te geven, met name stikstof. De precieze hoeveelheid nutriënten die de plant nodig heeft, verschilt per strain. Deze is daarbij afhankelijk van de groeikracht en omgeving van de soort. Neem het zekere voor het onzekere en begin met de helft van de aanbevolen dosering voedingsstoffen voor cannabis. Zo nodig, is het altijd mogelijk de dosis op te voeren.

Zolang je de lichtcyclus instelt op 18/6, kan de groeifase van fotoperiode cannabisplanten in principe eeuwig duren. In de praktijk wil je de groeitijd echter beperken. Meestal is dit afhankelijk van de beschikbare ruimte. De meeste kwekers laten hun planten 3-16 weken in de groeifase doorbrengen. Er zijn hierbij twee uitzonderingen. Als je namelijk met een SOG kweekt, wil je de groeifase waarschijnlijk helemaal overslaan. En als je moederplanten teelt, is de periode onbeperkt.

De groeifase eindigt als je overgaat naar een lichtcyclus van 12/12 of als het aantal lichturen van nature afneemt met de verandering van de seizoenen.

Vegetative Phase of Rocket Banana by Mrs_Larimar

BLOEIFASE

CalendarDuur: 8–11 weken

lightsLicht: 12 uur aan / 12 uur uit

Tijdens de bloeifase stopt je cannabisplant het merendeel van haar energie in het ontwikkelen van toppen. In de eerste paar weken (de zogenaamde pre-bloei of bloei-stretch) gaat de plant echter sneller groeien door de verandering in de lichtcyclus. Sommige cultivars verdubbelen zelfs in hoogte en ontwikkelen meerdere plekken waar toppen ontstaan. Andere soorten ondergaan minder drastische veranderingen. Hoe dan ook, de planten laten nu hun geslacht zien. Bij gefeminiseerde cultivars verschijnen er steeds meer dunne, witte stampers op de knopen. Dat wijst erop dat de toppen eraan komen.

Als de planten klaar zijn met stretchen, verandert hun behoefte aan voedingsstoffen. In plaats van meer stikstof voor een krachtige groei, hebben ze nu veel kalium nodig om de bloei te ondersteunen. De duur van de bloeifase is grotendeels afhankelijk van de strain die je kweekt en je persoonlijke voorkeur. Veel indica’s en hybriden bloeien relatief kort - deze zijn in 8 weken of minder klaar voor de oogst. Sativa’s hebben soms echter wel 10 weken of langer nodig. Er zijn zelfs commerciële strains die maar liefst 14 weken bloeien. Zorg ervoor dat je een idee hebt van hoelang de planten moeten bloeien (meestal vermeldt de zadenbank dat wel). Daarmee voorkom je dat je te vroeg of te laat gaat oogsten.

BLOEIFASE: OPTIMALE OMSTANDIGHEDEN

Buiten in de natuur begint de bloei van cannabis als het aantal uren daglicht afneemt. Dat gebeurt als de herfst eraan komt. Indoorkwekers initiëren de bloei door de lichtcyclus te veranderen van 18/6 naar 12/12. Het is belangrijk dat de bloeiende dames ongestoord 12 uur in duisternis staan als ze bloeien. Als je deze donkere periode om wat voor reden dan ook verstoort, vallen ze soms terug naar de groeifase. Daardoor eindig je met een magere oogst.

Tijdens de bloeifase hebben de planten behoefte aan minder vocht in de lucht dan gedurende de groeifase. Zodra de toppen dichter worden en er minder ruimte is voor luchtcirculatie, zijn de cannabisplanten vatbaarder voor schimmel en rot. Met dit soort problemen gaat mogelijk je volledige oogst verloren. Voorkom dat door de relatieve luchtvochtigheid onder de 50% te houden. Zorg bovendien voor een constante luchtstroom door een staande ventilator bij de planten te zetten.

Aan het eind van de bloeifase toont de cannabisplant je, als het goed is, een mooie voorraad dikke, sappige toppen. Nu mag je eindelijk de schaar pakken en aan het werk. Je weet zeker dat de planten klaar zijn voor de oogst als 75% van de trichomen is veranderd van helder naar wolkig. Er zitten mogelijk ook wat uitzonderingen tussen, die ambertinten vertonen. Oogsten maar!

Vegetative Phase of Rocket Banana by Mrs_Larimar