Geforceerd Bloeien - Waarom Zou Je Het Moeten Doen?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Geforceerd Bloeien - Waarom Zou Je Het Moeten Doen?

Geforceerde bloei is een vaardigheid die iedere kweker zou moeten beheersen. Dat geldt met name voor streken waar buiten kweken onderhevig is aan enorme schommelingen van de weersomstandigheden.

Er zijn tal van redenen aan te voeren waarom kwekers ervoor kiezen hun cannabis buiten te kweken. Wanneer ruimtegebrek een rol speelt, biedt de vrije natuur een geweldige uitkomst om je wiet te telen. Je planten zijn dan echter wel overgeleverd aan de grillen van Moeder Natuur. Dat kan in sommige werelddelen de beste keus zijn. Andere kwekers moeten het echter doen met de grillen der seizoenen. Denk aan schommelende temperaturen en andere nadelige weersomstandigheden. Dat kan een succesvolle buitenkweek lastig maken. Als de oogst te lang op zich laat wachten, kan je cannabis ten prooi vallen aan veel problemen.

Hier komt het "geforceerd bloeien" om de hoek kijken. Je verkort hierbij effectief de groeiperiode van je cannabisplanten. Daarmee spoor je ze aan om versneld tot de bloeiperiode over te gaan. Woon je niet in een streek waar een gematigd klimaat heerst? Dan kan deze aanpak bijzonder gunstig voor je uitpakken.

WAT IS GEFORCEERDE BLOEI?

Cannabisplanten gaan over het algemeen niet eerder tot bloei over dan in de maanden augustus/september. Dat komt door de natuurlijke afname van het aantal uren daglicht. De planten schakelen vanzelf over van de groei naar de bloei als ze twaalf uur of meer ononderbroken in het donker staan. Omdat in het merendeel van de Noord Europese landen de vorst rond die tijd intreedt, ligt er een ramp op de loer voor je cannabis. En dan hebben we het nog niet eens over de regenachtige en vochtige omstandigheden die schimmel in de toppen kunnen veroorzaken.

Kortom, je forceert je planten ten koste van de groei om vroegtijdig tot de bloeiperiode over te gaan. Op die manier kunnen ze geoogst worden als de weersomstandigheden gunstig zijn. En dat levert een rijke, gezonde oogst op.

WAAROM ZOU JE CANNABISPLANTEN FORCEREN TOT BLOEI OVER TE GAAN?

Door je cannabisplanten te foppen zodat ze vroegtijdig tot de bloeiperiode overgaan, verbeter je de kwaliteit van de toppen. Al het daglicht van eind juli/augustus wordt nu besteed aan het produceren van toppen. En niet meer aan de groei van de plant. Je kunt rijkere, sterkere toppen oogsten voordat de ongewenste weersomstandigheden zich aandienen. De toegenomen uv-B straling door het extra zonlicht komt direct ten goede aan het produceren van THC. Het is van essentieel belang maximaal van dit tijdsframe gebruik te maken.

Met precieze en strategische planning kun je als kweker door het forceren van de bloei van een buitenkweek meerdere malen per jaar oogsten. Jaarlijks twee à drie kweekcycli moeten mogelijk zijn. Slim plannen houdt in dat je al in het vroege voorjaar begint te kweken. Zo kan die kweek tot de bloeiperiode geforceerd worden en in juni geoogst worden. Daarbij kun je nog wat planten hebben die in de herfst klaar voor de oogst zijn.

Geforceerd Bloeien - Waarom Zou Je Het Moeten Doen?

HOE FORCEER JE DE OVERGANG NAAR DE BLOEIPERIODE?

We weten nu dat geforceerde bloei voor sommigen belangrijk is om onder de knie te krijgen. Maar hoe brengen we deze periode van de levenscyclus van cannabisplanten eigenlijk op gang?

Het trucje om dit te doen, bestaat uit het manipuleren van het aantal volledig donkere uren waar je plant mee geconfronteerd wordt. Om dit proces snel op gang te brengen, moet je een manier zien te vinden om het zonlicht volledig te blokkeren. Meestal wordt dit gedaan door de planten met een dekzeil of kartonnen doos af te dekken. Alles wat hetzelfde effect heeft, werkt ook. Zolang je maar aan de volgende twee voorwaarden voldoet.

Het materiaal dat je gebruikt, dient helemaal ondoorschijnend te zijn. Elk straaltje zonlicht of enige lichtvervuiling (in stedelijke gebieden) waar de plant gedurende de nacht aan blootgesteld wordt, bezorgt haar stress. Hierdoor gaat ze weer over naar de groeiperiode. Het tweede belangrijke punt waar je rekening mee moet houden, is de tijdsspanne waarin je het zonlicht beperkt. Je moet de kwaliteit van het zonlicht maximaliseren zodat het produceren van toppen wordt aangemoedigd. Maar je moet wel een schema aanhouden waarbij de planten afgedekt en niet afgedekt zijn. Er is minimaal ongeveer twaalf uur volledige duisternis nodig. Nogmaals, afwijkingen in tijd kunnen onherstelbare schade veroorzaken.

Het maximaliseren van het zonlicht is afhankelijk van de positie van je planten. Staan ze op een plek waar ze voldoende van het warme avondzonnetje kunnen genieten? Dan is het verstandiger om ze niet al om vijf uur 's middags af te dekken. Evenzo is het te laat bedekken nadelig voor je planten omdat ze dan het licht van de ochtendzon missen. Welke tijdsspanne je ook aanhoudt, zorg dat je er niet van afwijkt!

DE RISICO'S VAN GEFORCEERDE BLOEI

De risico's die geforceerde bloei met zich meebrengt, zijn afhankelijk van de manier die je hebt gekozen om je planten te bedekken. Cannabisplanten hebben voldoende luchtcirculatie nodig. Niet alleen om af te koelen, maar ook om schimmelvorming te voorkomen. Zit de afdekking die je gebruikt te dicht op je planten? Dan kan dat ze verstikken en loopt de temperatuur op. In de meeste gevallen kan dit worden opgelost door met beleid een ventilator te plaatsen.

Op grotere schaal kunnen kwekers ervoor kiezen in een schuurtje buiten te kweken. Dat stelt ze in staat een gezond milieu op peil te houden met een goede luchtcirculatie. Hierbij kan ook het lichtregime beheerd worden door eenvoudig de openingen waar licht doorheen kan af te dekken. Het onder controle houden van het zonlicht is zeer belangrijk. Raakt het schema ook maar voor enkele dagen verstoord? Dan kan de natuurlijke cyclus van je planten volledig ontregeld raken.

Heb je de kweeklocatie goed voorbereid, een schema om te oogsten en voldoende mogelijkheden om het zonlicht te blokkeren? Dan is geforceerde bloei een schot in de roos. Dat geldt met name voor streken waar het natuurlijke klimaat succesvolle buitenkweek lastig maakt.