Een Kort Overzicht Van NORML - En Haar Invloed Op Cannabis Hervormingen

Published :
Categories : Cannabis nieuws

Een Kort Overzicht Van NORML - En Haar Invloed Op Cannabis Hervormingen

De National Organization for the Reform of Marijuana Laws heeft het cannabisdebat voorgoed veranderd. Ze eist dat cannabisgebruikers worden behandeld als consumenten in plaats van als criminelen. Hiermee heeft NORML de publieke opinie over wiet beïnvloed en bijgedragen aan de legalisatie in Californië. Maar ook in andere delen ter wereld.

NORML, MEER DAN EEN GEWELDIG ACRONIEM

Er is geen andere belangenorganisatie die zo hard werkt voor de legalisatie en het gebruik van cannabis als NORML. Het is het meest diverse collectief voor wiet hervormingen ter wereld, met meer dan 150 lokale afdelingen in de VS en de rest van de wereld, waaronder Ierland, Groot-Brittannië en Australië.

De National Organization for the Reform of Marijuana Laws werd in 1970 in de Verenigde Staten opgericht. Het doel: het beïnvloeden van de publieke opinie als het gaat om het legaliseren van verantwoord gebruik van cannabis door volwassenen. Via verschillende creatieve methoden en slim juridisch gesteggel, heeft NORML sinds de oprichting namens alle wiet consumenten gestreden tegen het verbod. De organisatie verdedigt mensen die worden vervolgd onder achterhaalde regelgeving en ondersteunt het uitdagen van de wetten zelf.

Tegenwoordig is NORML actief op meerdere pro-cannabis fronten. De organisatie is een goed gedocumenteerde en onmisbare bron van informatie. Ook lobbyt ze bij staats- en federale wetgevers en ondersteunt ze een internationaal netwerk van voorstanders. Vanuit het hoofdkantoor in New York coördineert NORML forums, verzorgt ze conferenties en doet ze doelgericht en relevant onderzoek.

NORML heeft vanaf het allereerste begin de rol van voorvechter gespeeld bij de overwinningen rondom de legalisatie van cannabis. De organisatie boekte in de jaren '70 al successen rondom decriminalisering en heeft eveneens een toonaangevende rol gespeeld bij huidige campagnes. Ze is dan ook onmisbaar gebleken in het vormgeven van het model voor het moderne legalisatie platform. Haar onvermoeibare inspanningen zorgen langzaam maar zeker voor een tijdperk van legale cannabis, in de VS en de rest van de wereld.

HET BEGIN

NORML werd opgericht tijdens de tumultueuze sociale veranderingen van de late jaren '60 en vroege jaren '70. Keith Stroup richtte NORML op als een legitieme stem voor en over cannabis, cannabisgebruik en wiet consumenten. Geïnspireerd door de consumentencampagnes van **Ralph Nader, behandelde NORML de cannabisgebruiker net als iedere andere consument.

Deze nieuwe en revolutionaire aanpak leidde tot een subsidie van de Playboy Foundation. Deze financiële steun van wijlen Hugh Hefner garandeerde het voortbestaan van de organisatie. Al snel stond NORML vooraan bij de cannabis lobby beweging in de VS. Zo streed ze tegen de beruchte Controlled Substances Act, waarbij wiet is gecategoriseerd als Schedule I drug. In 1972 werd een presidentiële commissie opgericht om de mogelijke legale status van cannabis te onderzoeken.

De vele wettelijke staatsgrepen in de daaropvolgende jaren hebben de basis gelegd voor de huidige kaders van legalisatie. Geen enkele andere organisatie bezit zoveel kennis en informatie, steun uit de gemeenschap en juridische ervaring. Ze zijn instantie nummer 1 voor de media om up-to-date info over cannabis te verkrijgen.

SUCCESSEN

In de decennia voorafgaand aan de op handen zijnde wereldwijde decriminalisering van cannabis, zijn er talloze successen geboekt. Als we de hele lijst zouden vermelden, zou je een uur lang bezig zijn met scrollen. Lobbyisten die bij NORML beginnen, leiden later hun eigen succesvolle initiatieven. De effecten stapelen zich op, net als de spreekwoordelijke sneeuwbal.

In het begin had NORML veel invloed op de eerste decriminalisering van medicinaal gebruik. In 1976 klaagde NORML de Amerikaanse overheid aan namens Robert Randall, een man met glaucoom. Als gevolg hiervan werd deze inwoner van Washington DC de eerste patiënt die cannabis voor medicinale doeleinden mocht gebruiken.

Tijdens de jaren '80 en '90 had NORML een belangrijke stem bij de decriminalisering in Californië. Hun betrokkenheid vormde de kern van de legaliseringsbeweging. Vanwege dit overweldigende succes in Californië, zijn ze ook nu nog een belangrijke stem in elke staatsstrijd om hervormingen.

Een Kort Overzicht Van NORML - En Haar Invloed Op Cannabis Hervormingen

DE MISSIE VAN NORML

NORML definieert haar missie als: pleiten voor een verantwoord gebruik van cannabis door volwassenen. Dit betekent:

• Uitsluitend gebruik door volwassenen. Cannabis mag alleen door meerderjarigen worden gebruikt. Het mag nooit worden geconsumeerd door of verkocht worden aan kinderen.

• Geen deelname aan het verkeer. Verantwoord cannabisgebruik houdt in dat het besturen van een auto of zware machines onder de invloed van cannabis niet is toegestaan.

• Set en setting. NORML legt de nadruk op het creëren van de juiste tijd, plaats en stemming voor het gebruik van cannabis.

• Misbruik niet. Verantwoord cannabisgebruik houdt in dat het gebruik niet in de weg moet staan van een productief en gezond leven. Misbruik betekent schade en het is niet verantwoord om cannabis te gebruiken als dit een negatieve impact heeft.

• Respecteer de rechten van anderen. Consumenten moeten zich soortgelijk gedragen als tabaksrokers en ieders persoonlijke rechten respecteren.

DE TOEKOMST

Bij de wereldwijde decriminalisering van cannabis zijn veel organisaties en individuen betrokken. NORML is grotendeels verantwoordelijk voor hoe overheden, de media en de gemiddelde stemmer het debat over wiet bekijken. Door de jaren heen zijn ze de geduldige en verstandige stem geweest die langzaam een einde heeft gemaakt aan de hysterie over cannabis. Ze leiden nog altijd campagnes, dagen de huidige wetgeving uit en voorzien duizenden mensen van juridisch advies.

Cannabisgebruikers zijn ook consumenten en verdienen bescherming van hun rechten. Deze volwassenen moeten toegang hebben tot een legale en veilige voorraad cannabis om verantwoord te kunnen gebruiken. De cannabisgebruiker zien als consument en niet als crimineel heeft een nieuwe dimensie gegeven aan het debat.

Cannabis is big business. Uiteindelijk wordt het lastig een land te vinden dat niet toegeeft aan de verleiding om honderden miljoenen aan belastinggeld binnen te harken. In de nabije toekomst strijdt NORML waarschijnlijk niet meer tegen het verbod. Dan fungeert ze eerder als legalisatie consultant voor overheden die zich haasten om juridische cannabis hervormingen door te voeren.