Een Gids Over Het Correct Drogen En Uitharden Van Je Cannabis Toppen

Published :
Categories : Cannabis kweken

Een Gids Over Het Correct Drogen En Uitharden Van Je Cannabis Toppen

Je cannabisplant is volwassen en het is tijd voor de oogst. Maar wacht, je bent nog niet klaar! Er komen nog twee belangrijke stappen na het oogstproces. Ontdek hoe en waarom je je toppen moet drogen en uitharden.

Je eigen cannabis kweken, kan zeer lonend zijn. Er gaat niets boven thuiskomen en een flinke stash zelfgekweekte wiet zien. Waarom het roken van je eigen cannabis zo goed voelt? Dat heeft alles te maken met de veeleisende en vaak tijdrovende aard van het kweken van je eigen planten. Bij een goede verzorging van een cannabisplant komt namelijk veel meer kijken dan af en toe een beetje water geven.

Tegen de tijd dat je je toppen geoogst hebt, kun je vaak niet wachten om van het resultaat te genieten. Een stap die vaak wordt overgeslagen, maar toch essentieel is voor het hele kweekproces, is uitharden. Dit kan je toppen letterlijk "maken of breken". Het drogen en uitharden van je toppen is geen optie; het is cruciaal. Als dit proces wordt overgeslagen, kun je niet genieten van je eindproduct. Er zijn verschillende methoden om je oogst uit te harden, maar je moet er wel eentje kiezen. Laten we eens uitzoeken waarom het drogen en uitharden zo belangrijk is.

WAAROM IS UITHARDEN ZO BELANGRIJK?

Het is vrij duidelijk dat je je cannabis toppen bij het drogen de tijd geeft om zich te ontdoen van het meeste water en vocht. Hier zijn meerdere redenen voor. Allereerst voorkom je de ontwikkeling van schimmel en bacteriën als je je cannabis goed laat drogen. Water is de basis van al het leven en hieronder vallen ook de ongewenste levensvormen in je toppen. Vochtige toppen zijn daarnaast ontzettend lastig aan te steken en te roken. Als je cannabis goed droogt en uithardt, kun je je buit tot wel twee jaar bewaren in een luchtdichte bak.

Door de toppen te drogen, wordt ook chlorofyl afgebroken. Het uitharden vernietigt mineralen en suikers die je niet in je eindproduct wilt hebben. Zonder deze stoffen geniet je zeker van een meer soepele en prettige rookervaring. Je haalt zo ook het meeste uit de smaken en aroma's van je wiet.

Tot slot, maar niet minder belangrijk, komt een zorgvuldig proces van uitharden ook de kracht van je toppen ten goede. De hoeveelheid THC wordt gemaximaliseerd als de toppen de tijd krijgen om goed te drogen. Eigenlijk zou alleen dit al motivatie genoeg moeten zijn. Waarom genoegen nemen met matige wiet als je super krachtig, eersteklas materiaal van je plant kunt halen met een paar simpele stappen? Laten we deze stappen eens bespreken.

MATERIALEN

Er bestaan verschillende manieren om je toppen te drogen en uit te harden.

Het is allereerst belangrijk dat je een ruimte hebt waar je de temperatuur en luchtvochtigheid kunt beheersen. Als je geen grote, speciale kamer hiervoor hebt, moet je creatief te werk gaan. Denk bijvoorbeeld aan een kast. De grootte van de oogst bepaalt hoeveel ruimte je nodig hebt. Afhankelijk van de controle die je over deze ruimte hebt, kan het slim zijn om ook een hygrometer aan te schaffen. Hiermee kun je de luchtvochtigheid meten.

Zorg ook voor wat touw of draad en bevestig dit in de ruimte. Je gebruikt dit op dezelfde manier als een waslijn, zodat je je takken kunt ophangen. Als je er de voorkeur aan geeft je toppen apart te drogen, dan kun je ook denken aan een droogrek. Dit mag je helemaal zelf bepalen.

Dit is alles wat je nodig hebt om je toppen te drogen. Het proces is vrij simpel. Om uit te harden, heb je echter Mason potten nodig. Sommige kwekers gebruiken ovenzakken of andere zakken. Dit doen ze vanwege het grotere formaat en een betere luchtcirculatie.

Een Gids Over Het Correct Drogen En Uitharden Van Je Cannabis Toppen

HET DROGEN VAN JE TOPPEN

Nu je alles voorhanden hebt, is het belangrijk dat je weet hoe je alles moet gebruiken. Zelfs de beste gitaar ter wereld is namelijk net zo goed de slechtste, als je niet weet hoe je hem moet bespelen.

Nadat je je takken hebt opgehangen of de toppen op je droogrek hebt gelegd, moet je de temperatuur en luchtvochtigheid beheersen. De eerste drie dagen houd je de temperatuur op ongeveer 18°C. De luchtvochtigheid moet je op 55% houden. Mettertijd moet je de temperatuur in de ruimte verhogen en de luchtvochtigheid verlagen.

De volgende drie dagen verhoog je de temperatuur naar 21°C en verlaag je de relatieve luchtvochtigheid met 5%. Vanaf dag 7 tot dag 10 houd je een ideale temperatuur aan van 23°C en een luchtvochtigheid van 45%. Als je takken de breektest niet doorstaan, kun je op dag 10 echter nog niet stoppen. Je moet daarbij bepalen hoe droog de toppen zijn door een tak te buigen. Als de tak doorbuigt, dan is hij nog niet droog genoeg. Pas als hij gemakkelijk breekt, kun je er zeker van zijn dat je het droogproces hebt voltooid.

Als jij het type kweker bent dat knipt na het drogen, kun je nu aan de slag. Er zijn ook kwekers die dit eerder doen (nat knippen) of later, maar na het uitharden is knippen niet meer mogelijk. Neem dus nu de schaar ter hand, zodat we door kunnen naar de volgende stap.

HET UITHARDEN VAN JE CANNABIS TOPPEN

Nu je de toppen hebt gescheiden van de bladeren en takken, kun je ze in de Mason potten stoppen. Stop ze niet te vol. Vul ze tot ongeveer driekwart, zodat je toppen nog ruimte hebben om te ademen. Zo kunnen je toppen met succes het chlorofyl en andere bijproducten afbreken. De gevulde potten bewaar je op een koele en donkere plaats. Houd een temperatuur aan van ongeveer 21°C en een luchtvochtigheid van 55%.

De potten moet je elke dag even openen om de toppen eruit te halen. Doe dit ten minste 10 minuten, gedurende een periode van twee weken. Je kunt nu gelijk de toppen inspecteren op tekenen van schimmels of bacteriën. Ook verander je zo automatisch de positie van de toppen om wat gezonde luchtstroom te creëren. Dit "burpen" van de Mason potten verzekert dat de toppen gelijkmatig kunnen uitharden. Haal je toppen er echter niet te lang uit; een half uur is meer dan genoeg.

Na deze periode van intense inspecties, kun je wat meer ontspannen. Je hoeft de potten nu nog maar een keer per week even te openen. Doe dit totdat de toppen perfect gedroogd zijn en verrukkelijk ruiken. Je kunt het uitharden en "burpen" een aantal maanden volhouden. Maar na een maand of zes haal je er verder geen voordelen meer uit. De meeste kwekers doen het slechts een aantal weken. Je kunt zelf wat testen en experimenteren zodat je je eigen routines kunt ontwikkelen. Leer daarbij van je fouten. Raak niet gedemotiveerd als je resultaten een keer tegenvallen. Gelukkig is het proces van uitharden vrij gemakkelijk, zolang je maar consistent bent en goed op de details let.