De anatomie van een cannabisplant

Published :
Categories : Andere onderwerpen

De anatomie van een cannabisplant

Cannabisplanten zijn puur magie: ze zijn samengesteld uit vele verschillende delen. Laten we de anatomische samenstelling van cannabis eens nader onderzoeken om hiervan kennis op te doen.

Heb je ooit nagedacht over deze kleine intrigerende onderdelen van een top? De top ziet eruit als een magische bundel, dat weten we. Wil je echter je kennis van cannabisanatomie vergroten en je vrienden imponeren, lees dan verder. We zullen met name de anatomie van de knoppen van gefeminiseerde planten bespreken.

Mannelijk en vrouwelijk

De knoppen die je in je potje hebt zitten komen (hopelijk) van de gefeminiseerde (vrouwelijke) plant. De cannabisplanten zijn of gefeminiseerd, of mannelijk of hermafrodiet. De anatomie van de plant hangt af van de sekse van de plant. De mannelijke plant heeft zakjes pollen die functioneren als een reproductief systeem. Als de gefeminiseerde planten namelijk bestoven worden, dan ontwikkelen zij zaadjes. De hermafrodiete planten zijn half mannelijk en half gefeminiseerd. Deze planten kunnen zichzelf bestuiven en zaadjes creëren. Dit is echter onwenselijk voor cannabisgebruikers, omdat zij een lage potentie hebben. Het pure gefeminiseerde gen wordt daarmee tenietgedaan. De knoppen die we consumeren komen van de zaadloze ‘sin semilla’ (Spaans voor: ‘zonder zaad’) gefeminiseerde planten. Kwekers kunnen gefeminiseerde planten kweken door gefeminiseerde zaden te kopen of te creëren of door de moederplant te klonen.

De anatomie van een cannabisplant

COLA

De plaatsen waar knoppen groeien staan bekend als ‘cola’s’ of ‘knoppenplaats’. Een plant heeft een voornaamste cola (ook wel het aftakpunt genoemd) die aan de top van de plant gevormd wordt. Het is meestal de grootste knop van de plant. Kleinere cola’s groeien vanuit de knooppunten van de plant, tussen de ventilerende bladeren. Deze cola’s zijn meestal een stuk kleiner, maar ze kunnen vergroot worden door technieken als LST (Low-Stress-Training) of Screen of green (ScrOG) te gebruiken. De cola’s kunnen op verschillende momenten rijpen. In veel gevallen zal de voornaamste cola sneller rijpen dan de kleinere cola’s, vanwege de frequentere blootstelling aan licht.

KELK

De anatomische bloemen van de cannabisplant worden ‘kelken’ genoemd. Ze zien eruit als knobbeltjes in de vorm van traandruppeltjes. Ga naar je pot, haal er een knop uit en bekijk de kleine blaadjes die ook wel ‘suikerblaadjes’ worden genoemd. Je kunt de kleine kelken dan zien: deze zijn rijk aan trichomen, THC, cannabinoïden en andere weelderige stoffen.

STAMPER

Heb je je ooit afgevraagd wat die kleine oranje/bruine haartjes op je knop zijn? Deze worden ‘stampers’ genoemd. Hun functie is het oppakken van pollen om het creatieproces van zaden te beginnen. De stampers groeien uit de kelken. Zodra de stampers uit de kelken verschijnen, zijn ze recht en wit. Gedurende het rijpingsproces gaan ze buigen en worden ze geel, daarna oranje en ten slotte bruin.

Trichomen

Trichomen, ten slotte, zijn kristalachtige haartjes die terpenen, THC en cannabinoïden bevatten. Als je knop eruit is, neem dan een kijkje: zie je dat witte kristalachtige strooisel op je knop? Dat zijn de trichomen. De trichomen veranderen gedurende het rijpingsproces. Ze beginnen helder en klein, dan groeien ze in hoogte, daarna worden ze donkerder en amberkleurig. Het cannabiseffect hangt veel af van de rijpingsfase van de trichomen.

Er zijn waarschijnlijk honderden namen voor de verschillende delen en substanties van cellen van het cannabisorganisme dat experts bestuderen om de genetische samenstelling van de plant te verbeteren. Echter, de hierboven genoemde anatomische delen zijn het meest belangrijk om je knoppen beter te leren kennen.