De Ins en Outs van Hermafrodiete Cannabisplanten Begrijpen

Published :
Categories : Strain informatie

De Ins en Outs van Hermafrodiete Cannabisplanten Begrijpen

Cannabis planten kunnen hermafrodiet worden of beide geslachtsorganen hebben. Dit gebeurt meestal als gevolg van genetische gebreken of ecologische stress. Onderbreking van de licht-cyclus en andere milieuproblemen zijn de voornaamste oorzaken.

Hermafrodiete cannabisplanten zijn niet iets wat je ooit opeens in je tuin wilt vinden. Hermafrodieten zijn typisch vrouwelijke planten die als gevolg van genetica of stress, mannelijke geslachtsorganen vormen. Er zijn een aantal oorzaken, maar uiteindelijk als een plant in jouw tuin een hermafrodiet wordt, zou je kunnen eindigen met een wereld van problemen. De onbedoelde gevolgen van de milieuproblematiek kunnen uiteindelijk je gewas vervuilen met zaden.

BIOLOGIE

Net als bij de overgrote meerderheid van levensvormen op deze planeet, vallen cannabisplanten onder twee geslachten, mannelijk en vrouwelijk. De mooie zoete toppen die je rookt zijn de bloemen van de vrouwelijke plant. Mannetjes worden doorgaans alleen gebruikt voor de kwekerij. De bloem van het mannetje lijkt op een kleine tros bananen. De banaan-achtige zakjes bevatten het stuifmeel dat de vrouwelijke planten zal bevruchten. Nadat het stuifmeel van het mannetje de stamper van de vrouw bereikt, begint de bevruchting. Eenmaal bevrucht, zal het vrouwtje zaden produceren. Als de kweek onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden wordt uitgevoerd in een steriele omgeving, zullen de zaden uitgroeien tot een kruising van de twee ouderplanten. Een nieuwe soort zal in feite geboren worden. Dit is het proces hoe alle prachtige zaden die je koopt worden gemaakt.

Als je je gewas aan het oogsten bent en je zaden vindt, ook al had je geen mannelijke planten in de ruimte, is de realiteit dat ten minste één van je planten tweeslachtig is geworden. In je cannabis tuin, is dit een van de grootste problemen die je wilt vermijden. Zaden ruïneren een goede oogst, dat is alles wat het is. Als een teler mannelijke planten heeft voor de kwekerij, houdt hij ze ver van zijn bloeiende vrouwelijke planten en behandelt ze met de grootst mogelijke zorg. Om ongewenste bestuiving van de vrouwtjes te voorkomen, worden gewoonlijk strikte besmetting-procedures gevolgd. Het hebben van een hermafrodiete plant in je tuin, brengt dezelfde problemen als dat het houden van mannetjes kan veroorzaken.

Hermafrodiete planten zijn echter niet altijd de vijand. Voor negenennegentig procent van ons, zullen ze dat wel zijn, maar als je een kweker bent, kunnen hermafrodieten je vriend zijn. Hermafrodiete planten worden gebruikt om feminized zaden te maken. Door het kruisen van je vrouwtjes met een hermafrodiet met mannelijke stuifmeelzakjes, vergroot je de kans dat de nakomelingen tot 70% feminized zijn.

OORZAKEN VAN HERMAFRODIETE CANNABISPLANTEN

Jouw cannabisplanten kunnen hermafrodiet worden door een aantal vermijdbare redenen. Als je toevallig hermafrodiete zaadjes hebt geplant en je wist het niet, is er niet veel dat je kunt doen. Je kunt nu eenmaal niet tegen slechte genetica vechten. Indien je een of meer vrouwelijke planten in je tuin vindt, die mannelijke geslachtsorganen kiemen, had je waarschijnlijk een milieuprobleem waarvan je je wel of niet bewust van bent geweest. Je planten worden hermafrodiet als een laatste wanhopige poging om te overleven door zelf-bestuiving. Om zich tot deze drastische maatregel te wenden, moeten ze een niveau van stress zijn ondergaan dat aangeven zou hebben dat hun ondergang nabij is.

Deze stress kan zich voordoen in een aantal vormen, maar de grootste omgevingsfactor die leidt tot hermafrodiete planten is een onderbreking van de twaalf-urige lichtcyclus. Als je elektrische problemen hebt of een slechte ballast, kun je per ongeluk de lichtcyclus zodoende aantasten om de vorming van mannelijke geslachtsorganen te veroorzaken aan je anders zo mooie planten. De onderbreking van de lichtcyclus moet zich voor meer dan een paar uur voordoen. Dagen van onregelmatige lichtpatronen of vierentwintig uur per dag licht kunnen leiden tot hermafroditisme en kan je planten uiteindelijk laten terugkeren naar een vegetatieve toestand.

Aangezien stress zich kan voordoen in verschillende vormen, zijn er algemene fouten die telers maken die kunnen worden vermeden. Blootstelling van je planten aan overmatige hitte kan leiden tot bijwerkingen zoals hermafrodiete ontwikkeling. Fysieke stress kan dit probleem ook veroorzaken. Gebroken takken, overmatig snoeien en wortelschade kunnen een negatief niveau van stress veroorzaken. Elk van deze stressoren, evenals plagen, fytotoxiciteit en bemesting-problemen kunnen leiden tot hermafrodiete planten in jouw tuin. Te lang wachten met het knippen van je planten kan dit effect ook hebben, maar met de meeste telers die constant op de klok kijken tot de oogst, zal dit probleem zich waarschijnlijk niet vaak voordoen.

HOE AAN TE PAKKEN

Als je in staat bent om een hermafrodiet in jouw tuin op te sporen, moet je het met de nodige voorzichtigheid benaderen. Elke beweging van de plant riskeert het verspreiden van stuifmeel naar andere planten. Het eerste wat je moet doen is alle ventilators en luchtcirculatie uitzetten. Dit vermindert het risico van overdracht van pollen in de ruimte via de lucht. Zet de Airco of HVAC uit en doe je best om de plant te isoleren. Als je omringende planten kunt verplaatsen, om ruimte rond de dader te creëren, verminder je de kans op verspreiding van pollen naar de planten in de directe omgeving. Dit lijkt misschien een beetje overdreven voor één of twee mannelijke bloemen, maar beter voorkomen dan genezen.

Als je de kleine stuifmeelzakjes met een pincet of je vingers kunt verwijderen, kun je in staat zijn om je gewas te redden. Als het probleem meer dan een handvol is, doe dan voorzichtig een plastic zak over de gehele plant en haal hem uit de ruimte. Je wilt geen risico nemen met de vrouwtjes. Als je vindt dat je een beetje te lang gewacht hebt om je planten te knippen, is dit niet het einde van de wereld. Het is een beetje laat voor de bloemen om de bevruchting te starten, dus knip en verwerk ze gewoon zoals je dit normaal gezien zou doen.

Dus als je een tweeslachtige plant in je tuin vindt, is het niet het einde van de wereld. Het vroeg vinden en het isoleren van de rest van je tuin is de juiste manier om het aan te pakken. Het onderhouden van je tuin is van cruciaal belang om de neiging van je planten om hermafrodiet te worden te vermijden. Door een oogje op de lichtcycli te houden en de algemene gezondheid van je planten te onderhouden, vermijd je de kans dat je tuin zich tegen je keert.