10 Redenen Waarom Het Beter Is Cannabis Te Consumeren Dan Alcohol

Published :
Categories : Top 10

10 Redenen Waarom Het Beter Is Cannabis Te Consumeren Dan Alcohol

Het continue debat over de veiligheid en regulering van alcohol versus cannabis komt echt bijna tot een eind. De wetenschap laat zien dat wiet een veel veiligere substantie is, terwijl alcohol geassocieerd wordt met tal van negatieve korte- en langetermijneffecten.

Cannabis en alcohol zijn twee veelgebruikte recreatieve middelen die extreem verschillende effecten hebben. Vaak wordt alcohol op feesten gedronken als sociaal smeermiddel en om meer zelfvertrouwen te krijgen. Cannabis wordt echter normaal gesproken geassocieerd met een relaxte atmosfeer en kalmerende effecten.

Hoewel veel mensen beide substanties gebruiken, zijn er ook die ervoor kiezen om er maar één te gebruiken. Daarbij beweren ze vaak dat de andere slecht is. Cannabis fanatici houden bijvoorbeeld vol dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid en tot slechtere besluitvorming leidt. Alcoholliefhebbers beweren echter dat cannabis slecht is voor de hersenen en dat je er lui en dom van wordt.

Feit is dat cannabis een veel veiligere substantie is en nagenoeg geen verband houdt met overdoses of de dood. Daarnaast heeft het kruid ontelbare medicinale toepassingen. En die worden nog steeds door wetenschappelijk onderzoek blootgelegd. Alcohol wordt echter geassocieerd met tal van ziekten, overdoses en slachtoffers.

Ondanks het sterke contrast in veiligheid, blijft alcohol volledig legaal in grote delen van de wereld, terwijl cannabis grotendeels verboden is. Velen beschouwen dit als hypocriet en als mogelijk aangedreven door corruptie en corporatieve invloed, in plaats van gebaseerd op onderzoek.

Hier zijn de top 10 redenen waarom cannabis veiliger is dan alcohol.

1. ALCOHOL KAN HERSENSCHADE VEROORZAKEN

Alcohol heeft veel invloed op je brein. Dat effect merk je al nadat je een paar biertjes of glazen wijn achterover hebt geslagen. Zo leidt het tot een verslechterd beoordelingsvermogen en onduidelijke spraak. Ook reageer je trager en tast het je geheugen aan. De drug heeft daarnaast langetermijneffecten op de gezondheid van je hersenen.

Alcoholgebruik kan een proces in de hersenen verstoren dat neurogenese heet. Dit draait om het genereren van nieuwe hersencellen (bekend als neuronen). Neuronen zijn verantwoordelijk voor het zenden van zenuwimpulsen door je hersenen en zenuwstelsel. Dit doen ze via elektrische signalen en chemische boodschappers. Deze staan ook wel bekend als neurotransmitters.

Nieuwe neuronen worden vooral op volwassen leeftijd aangemaakt, in twee hersenregio’s; de subgranulaire zone en subventriculaire zone. Volwassen neurogenese wordt geassocieerd met het leren, geheugen en de emotie.

Neurale stamcellen liggen aan de basis van neurogenese. Deze delen en produceren neuronen. In dierenmodellen blijkt alcoholgebruik dit proces te verstoren. Daarbij draagt het mogelijk bij aan tekorten in de structuur en functie van de hippocampus. Dit is een gebied in de hersenen dat samenhangt met het langetermijngeheugen en ruimtelijk inzicht. Onderzoekers vermoeden dat verminderde neurogenese de onderliggende oorzaak van alcohol-gerelateerde neurodegeneratie is.

Het effect van cannabis op de hersenen is eerder het tegenovergestelde, hoewel sommigen anders stellen. Chronisch gebruik staat bijvoorbeeld in verband met afstomping van het dopamine beloningssysteem. Ook zou het bepaalde mentale aandoeningen verergeren of stimuleren. Cannabinoïden kunnen echter mogelijk neurogenese bevorderen bij volwassenen.

Een artikel uit 2005, gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation, toont aan dat een synthetische cannabinoïde, HU-210, mogelijk neurogenese stimuleert via anti-depressieve effecten. De cannabinoïde richt zich op de CB1 receptor, die ook door THC wordt geactiveerd.

2. ALCOHOL IS GIFTIGER DAN CANNABIS

Ben je klaar voor een ongelofelijk feitje? Wiet is 114 maal minder dodelijk dan alcohol. Dat klopt, 114 keer! Dit is naar voren gekomen in een studie, gepubliceerd in het blad Scientific Reports. Hierin is een risicobeoordeling van verschillende middelen gedaan. Denk hierbij aan alcohol, cannabis en tabak.

De onderzoekers hebben de toxicologische grens van diverse drugs geanalyseerd. Daarbij hebben ze de middelen gerangschikt in categorieën, afhankelijk van het risico. Alcohol hebben ze in de hoogste risicocategorie geplaatst, samen met nicotine, cocaïne en heroïne. Dit bewijst dat alcohol, ondanks de legale status, een zeer riskant en toxisch middel is voor ons lichaam.

De categorie daaronder bestaat uit diazepam, amfetamine, methadon, methamfetamine en MDMA. THC, een psychoactieve cannabinoïde, is in geen van de categorieën ondergebracht. Dit komt door de extreem lage toxische aard van de stof. Ook brengt het gebruik een laag risico met zich mee. Uiteindelijk laat de studie zien dat alcohol en tabak vele malen gevaarlijker zijn dan veel verboden drugs.

10 Redenen Waarom Het Beter Is Cannabis Te Consumeren Dan Alcohol

3. ALCOHOL VERHOOGT HET RISICO OP KANKER

Kanker is een notoire aandoening, die naar schatting alleen al in de Verenigde Staten 609.640 mensen het leven zal kosten in 2018. Er zijn diverse oorzaken van de ziekte. Verondersteld wordt dat leefstijlfactoren in 90% van de gevallen een oorzaak vormen. Een van die factoren is alcohol.

Het is bekend dat alcohol zeven soorten kanker kan veroorzaken, waaronder borst-, mond- en darmkanker. Cancer Research UK stelt dat er geen veilige limiet is voor alcohol wat betreft kanker. Hoe minder men dus drinkt, des te lager het risico. Alcohol veroorzaakt jaarlijks 3% van de kankergevallen in het Verenigd Koninkrijk. Dat komt neer op 11.900 mensen.

Wanneer je alcohol consumeert, wordt ethanol omgezet in aceetaldehyde. Dat is een toxische stof die kanker kan veroorzaken door DNA te beschadigen en te voorkomen dat cellen deze schade herstellen. Ook zorgt het ervoor dat levercellen sneller groeien, wat mogelijk bijdraagt aan het risico op kanker.

Alcohol manipuleert ook het hormonale niveau. Zo kan het verhoogde niveaus van het vrouwelijke hormoon oestrogeen veroorzaken. Dat kan weer zorgen voor een verhoogd risico op borstkanker.

Cannabis blijkt echter veelbelovend als een potentiële behandeling voor kanker. Het National Cancer Institute heeft een rapport gepubliceerd over de gezondheidsvoordelen van wiet en de antikankerwerking ervan.

Cannabinoïden activeren bepaalde receptorgebieden waaruit het endocannabinoïde systeem bestaat. Het blijkt dat ze zo celdood bij kankercellen veroorzaken. Dit proces noemen we ook wel apoptose. Vermoed wordt dat het endocannabinoïde systeem een regulerende rol speelt bij tumorontwikkeling en -progressie.

4. ALCOHOL STAAT IN VERBAND MET GEWELD

We zijn allemaal wel eens op stap geweest en hebben gezien wat voor obsceen gedrag alcohol kan opwekken. Zelfs mensen die normaal niet agressief zijn, kunnen dat wel na een paar drankjes te veel worden. Ze kunnen zelfs door het lint gaan om het minste of geringste.

Professor McMurran van de Universiteit van Nottingham stelt dat alcohol de mogelijkheid van een persoon om helder te denken, beperkt. Deze cognitieve verandering kan ertoe leiden dat we dingen doen zonder ons verstand te gebruiken en na te denken over de gevolgen.

Verrassend genoeg zijn de verdovende effecten een van de redenen waarom alcohol gewelddadig gedrag kan stimuleren. Alcohol zorgt voor een chemische verandering in de hersenen die angst vermindert. Een bepaalde mate van angst is echter noodzakelijk om gevaar te herkennen. Als dit waarschuwingssysteem niet goed werkt, kunnen mensen eerder in agressieve situaties belanden.

5. ALCOHOL HANGT SAMEN MET GEWICHTSTOENAME

Alcohol kan zorgen voor gewichtstoename bij bepaalde personen, met name bij mensen die veel drinken. Het is een calorierijke stof; een gram bevat 7,1 kilocalorieën. Combineer je alcohol met suikerhoudende frisdrank en ongezond eten, dan kan je gewicht op den duur toenemen. Hoewel het niet altijd samenhangt met gewichtstoename, laten diverse studies zien dat het kan bijdragen aan overmatige energieconsumptie.

6. ALCOHOL BESCHADIGT DE LEVER

Overmatige alcoholconsumptie staat in verband met leverschade. Dit kan leiden tot diverse kwalen. Denk aan gewichtsverlies, een verminderde eetlust, geelzucht, zwellingen, verwardheid en het ophoesten van bloed.

Een van de belangrijkste taken die de lever heeft, is het filteren van gifstoffen uit het bloed. Het werkt als verdedigingslinie tegen externe gevaren. De lever is een sterk orgaan dat zelfs de mogelijkheid heeft om zichzelf te regenereren. Een mooi voorbeeld van evolutie dat op het belang van het orgaan wijst.

Elke keer dat de lever alcohol moet filteren, worden er levercellen gedood. Als alcoholgebruik chronisch en langdurig wordt, dan krijgen nieuwe cellen geen kans zich te ontwikkelen. Dat leidt tot permanente schade.

7. ALCOHOLGEBRUIK KAN TOT VOEDINGSSTOFFENTEKORTEN LEIDEN

Langdurige alcoholgebruikers blijken vaak tekorten aan vitaminen, zoals foliumzuur, B6, thiamine en vitamine A, te hebben. Het gebruik van alcohol belast het lichaam ernstig. Het moet namelijk voedingsreserves aanwenden voor het verwerken ervan.

De aanwezigheid van alcohol in je lichaam vernietigt direct bepaalde B vitamines, zoals B9, B12, nicotinezuur en riboflavine. B vitamines zijn essentiële wateroplosbare nutriënten. Ze zijn belangrijk bij de gezondheid van je zenuwstelsel, huid, energie afgifte en vorming van bloedcellen. Tekorten kunnen resulteren in vermoeidheid, verzwaktheid, depressies, verwardheid, overgeven, huiduitslag en andere klachten.

10 Redenen Waarom Het Beter Is Cannabis Te Consumeren Dan Alcohol

8. ALCOHOL VEROORZAAKT EEN KATER

Een van de beste argumenten voor wiet als recreatief middel is het ontbreken van een kater. Zeker, je kunt je wel wat suf voelen de volgende ochtend na een heftige sessie. Deze toestand is echter niet te vergelijken met het onlosmakelijke lijden van een kater.

Veel mensen hebben de ochtend na het drinken van te veel alcohol last van hoofdpijn, verwardheid, rillen, overgeven, duizeligheid en uitdroging. Het lijkt alsof je gewoon een behoorlijke prijs moet betalen voor een gezellige tijd. Het is echter de biologische reactie van je lichaam op wat het beschouwt als een giftige aanval.

De verschrikkelijke klachten die men bij een kater heeft, komen soms door uitdroging. Ethanol in alcohol heeft een dehydraterend effect, door de verhoogde urineproductie en veranderingen in elektrolyten. Klachten als misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid worden vermoedelijk veroorzaakt door wijzigingen in het immuunsysteem. Zo is er sprake van een onevenwichtigheid door de omzetting van cytokinen.

9. BINGEDRINKEN BELAST DE ECONOMIE

"Bingedrinken" is het consumeren van een grote hoeveelheid alcohol in een keer. Deze vorm van consumptie zou de economie van de Verenigde Staten jaarlijks naar schatting $249 miljard kosten. Dit komt door juridische kosten, verkeersongevallen en gezondheidszorgkosten.

Hoewel belastingen $5,6 miljard aan belastinginkomsten genereren, wegen de opbrengsten bij lange na niet op tegen de kosten. Ter vergelijking; uit data van New Frontier Data blijkt dat de cannabisindustrie tegen 2025 meer dan $130 miljard kan genereren aan federale belastingen. Tenminste, bij legalisatie in alle staten.

10. ALCOHOL HEEFT GEEN MEDICINALE WAARDE

Alcohol heeft eigenlijk maar één doel en dat is het sociaal losser en dronken worden. Sommigen drinken misschien om angst te verzachten, maar het gebruik op die manier is meer schadelijk dan medicinaal.

Voor cannabis bestaat echter een volledige industrie die gebaseerd is op medicinale toepassingen. Het kruid bevat honderden cannabinoïden, flavonoïden en terpenen met bewezen therapeutische eigenschappen. Zelfs wanneer het recreatief gebruikt wordt, ervaren consumenten nog “onbedoelde” medicinale effecten op fysiologisch niveau.