Wat Zijn Cannabis Hybrides En Hoe Komen Ze Tot Stand?

Published :
Categories : Strain informatie

Wat Zijn Cannabis Hybrides En Hoe Komen Ze Tot Stand?

Cannabis hybrides zijn planten die bestaan uit een mix van sativa, indica en/of ruderalis genetica. Met hybridisatie kan er meer variatie worden gecreëerd onder cannabisplanten. Hierdoor hebben moderne kwekers en gebruikers meer opties.

Als je een cannabis dispensarium in Californië of een Nederlandse coffeeshop binnenwandelt, is een enkele blik op het menu vaak genoeg om beginnende gebruikers, maar ook de meer doorgewinterde rokers, te verwarren. Wat bedoelen ze met al die namen? Zijn het merken, of is er meer aan de hand? De cannabisplant is extreem divers en veelzijdig. In tegenstelling tot andere middelen, kan de uitwerking per soort enorm verschillen. De effecten, die door de roker worden ervaren, kunnen door van alles worden beïnvloed. Dit varieert van de hoeveelheid cannabinoïden tot de verschillende terpenen die erin zitten.

De markt is overspoeld met verschillende soorten en veel daarvan worden hybrides genoemd.

WAT IS EEN HYBRIDE?

Hybride soorten zijn eigenlijk precies wat hun naam zegt. Ze bestaan uit een combinatie van de belangrijkste cannabis subsoorten, sativa en indica. De twee subsoorten behoren wel tot hetzelfde ras, maar vertegenwoordigen evolutionaire verschillen die mettertijd zijn ontstaan. Deze verschillen zijn zichtbaar in het uiterlijk van de plant en de chemische samenstelling.

Sativa soorten worden meestal geassocieerd met een meer cerebrale en stimulerende high die geschikter is voor overdag. Ze worden dan ook vooral gebruikt bij creatieve activiteiten en taken waarbij focus nodig is.

Indica soorten staan echter bekend om de stone en de lichamelijke high die ze teweegbrengen. Dit effect is vaak beter geschikt voor gebruik in de avond, als het tijd is voor ontspanning. Indica soorten zouden ook pijn verlichten en slaapproblemen verhelpen.

HOE KOMEN HYBRIDES TOT STAND?

Met hybridisatie kunnen kwekers de meest gewilde eigenschappen van ouderplanten selecteren om deze door te geven aan het nageslacht. Zo kan een breeder bijvoorbeeld een soort willen maken met meer THC en grotere hoeveelheden van bepaalde terpenen.

Een zeer actueel voorbeeld van het belang van hybrides zijn die met veel CBD. Deze cannabinoïde neemt in populariteit toe, terwijl ook de therapeutische waarde ervan steeds meer wordt bekrachtigd. Momenteel leggen breeders vaker de nadruk op de zeer gewilde CBD:THC verhouding van 1:1. Dit wordt gedaan middels zorgvuldige selectie en hybridisatie. Geen enkel landras bevat namelijk een van nature dergelijk consistent cannabinoïde profiel.

Hybrides kunnen in het wild voorkomen, maar deze zijn vaak instabiel. Dit betekent dat nieuwe generaties zeer variabel zijn in de eigenschappen van hun ouders. Breeders kunnen stabielere genen proberen te creëren middels inteelt met diverse generaties. Dit proces staat bekend als terugkruisen.

Wat Zijn Cannabis Hybrides En Hoe Komen Ze Tot Stand?

TYPES HYBRIDE SOORTEN

Hoewel hybrides bestaan uit zowel indica- als sativa genetica, is er vaak sprake van genetische dominantie. Daarom is het waarschijnlijk dat planten meer eigenschappen vertonen van de dominante ouder.

Een soort kan ook lichtelijk indica- of sativa-dominant zijn, wat leidt tot een meer gebalanceerd effect. Hybridisatie is echter een intrigerend proces waarbij een sativa-dominante plant, bijvoorbeeld, nog steeds voornamelijk indica eigenschappen kan laten zien. Dit is afhankelijk van de specifieke soort. Dankzij het grote aanbod aan genetica, kleven er geen beperkingen aan wat kan worden bereikt met de allernieuwste moderne hybrides.

Over het algemeen leiden indica-dominante hybrides tot een meer fysieke, lichamelijke high. Toch kunnen er ook elementen van een cerebrale high te bespeuren zijn. Sativa-dominante hybrides vallen meer aan de energieke kant van het spectrum. Deze wekken een cerebrale high op die overgaat in een ontspannen, stoney sensatie.

Echte hybrides, of 50/50 kruisingen, bestaan uit een exacte balans van 50% indica genetica en 50% sativa genetica. Het is alleen maar logisch dat deze hybride soorten een high opwekken die veelzijdig is. Daarbij laten ze duidelijke eigenschappen van beide ouders zien.

DE DERDE SUBSOORT: RUDERALIS

Hybrides kunnen ook tot stand worden gebracht met de genetica van een andere cannabis subsoort, bekend als ruderalis. Ruderalis is verantwoordelijk voor autobloeiende eigenschappen. Ze wordt door breeders dan ook gebruikt om autoflowering genen toe te voegen aan klassieke soorten. Ruderalis soorten gaan vanzelf bloeien, ongeacht de fotoperiode. Vanwege hun oorsprong in het barre Russische klimaat, zijn ze vrij taai en veerkrachtig.

Kwekers zijn vaak dol op hybrides omdat de meeste moderne, gestabiliseerde soorten een handig formaat hebben en toch een fatsoenlijke oogst produceren. Met name binnenkwekers hebben sativa soorten lang vermeden. De kweekruimte is namelijk vaak te klein voor deze wolkenkrabbers. Nu zijn er echter sativa-dominante hybrides en autoflowering sativa's die goed in kleinere ruimtes kunnen worden gekweekt.

HET GEBRUIK VAN HYBRIDES

Hybrides worden op dezelfde manier gebruikt als andere cannabisplanten, maar ze bieden meer flexibiliteit en variatie. In plaats van genoegen te nemen met een zuivere indica of sativa, kun je kiezen voor een mix van effecten. Dit kan tot in de puntjes worden afgesteld. Daarbij kunnen gebruikers op zoek gaan naar de exacte dominantie van een hybride om de gewenste effecten te bereiken.

Dit is extreem handig en geeft consumenten meer controle over wat ze roken, vapen of eten. Zo kunnen recreatieve gebruikers hun high afstellen op hun stemming. Medicinale gebruikers hebben bovendien meer opties om hun aandoening te behandelen. Op zoek naar een soort die het lichaam ontspant, maar niets afdoet aan je concentratievermogen? Kies een hybride. Wil je een soort die pijn verlicht, maar je wel creatief en actief houdt? Kies een hybride. Nu is het aan jou om uit te vinden wat de beste kruising is voor jouw levensstijl en wensen.